Camera bebelușului: cum o amenajăm într-un apartament mic - ACAJU

Nu există reguli general valabile pentru a amenaja camera bebelușului, imaginația fiind cel mai bun sfătuitor în astfel de cazuri. Ideea de bază este că bebelușul este practic un copil mic până la vârsta de 3 ani când va merge la grădiniță, deci până atunci nu va mai fi nevoie de o reorganizare în camera bebelușului.

 

Dar până atunci camera bebelușului trebuie să fie în primul rând bine ventilată, adică să aibă o fereastră care se poate deschide pentru aerisire, bine încălzită, la o temperatură constantă de 20⁰C și cu un pat confortabil, dotat cu o saltea potrivită. Deci, primele criterii trebuie să fie cele ce țin de igienă și sănătate, adică aer curat din plin și saltea, lenjerii, țesături fără acarieni, cât mai puțin praf, și un mediu sigur de joacă.

 

Ce înseamnă perioada de bebeluș?

 

Pe parcursul vieții bebelușul trece prin etape diferite.

  • Între 0 și 6 luni are nevoie de un mediu foarte intim, cât mai protector și să aibă părinți aproape.
  • Între 6 și 12 luni, se acomodează cu ritmul familiei și începe să-și găsească propriul ritm, de somn, hrană și de alte activități.
  • Între 12 și 36 luni începe să exploreze totul în jur.

 

Ce alegem pentru camera bebelușului

 

Deci, până la un an de zile bebelușul este dependent de părinți, în mare parte, pentru a se putea mișca și deplasa. Ca atare, organizarea camerei va trebui gândită și în funcție de nevoile părinților. Pe lângă pătuțul bebelușului va fi nevoie de cel puțin un fotoliu comod, cu spătar, ce va fi loc de alăptat. 

E și mai sigur să ai și un pat de o persoană, care va deveni ulterior pătuțul copilului, când va mai crește, dar până atunci este foarte bun pentru odihna părintelui alături de el. O atenție deosebită trebuie acordată spațiilor de depozitare pentru a avea totul la îndemână, dar și pentru a le putea folosi ulterior pentru copilul în devenire.

Pentru a amenaja camera bebelușului este indicat să pui întâi accentul pe funcționalitate. Alege piesele de mobilier conform nevoilor copilului, nu doar în funcție de cum îți dorești să arate camera bebelușului. Sigur, asta nu înseamnă neapărat că trebuie să faci compromisuri de design. Pentru că este un apartament mic, mobilierul din camera bebelușului nu trebuie să fie prea aglomerat. Ideal este să alegi piese de mobilier care se pot transforma în mobilier pentru un adolescent.

  • Patul bebelușului. Patul bebelușului trebuie să fie sigur, confortabil și durabil. Asta înseamnă că distanța dintre zăbrelele patului nu depășesc trei sau patru centimetri. Înălțimea este ajustabilă. Modelele pliabile dispun de un sistem de protecție împotriva închiderii accidentale. Salteaua este antialergenică, fermă, permite pielii să respire și încape perfect în cadru. Dacă patul are baldachin, acesta nu este acoperit cu funde. Trebuie sa verifici regulat sistemul de prindere al acestuia.
  • Lenjeria pentru patul bebelușului. Lenjeria trebuie să fie din fibre naturale, bumbac, bumbac ranforce sau poplin din bumbac. Cearșaful trebuie să fie cu elastic pentru o mai bună fixare pe saltea. Culorile imprimeului să fie sigure și netoxice.
  • Scaunul pentru alăptat. De fapt este vorba de un element esențial, putându-se opta pentru un fotoliu sau o canapea foarte comodă, eventual un balansoar, ideea fiind ca după alăptare să permită mamei să se odihnească foarte comod în acest „scaun”.
  • Masa pentru schimbat lenjeria. Această masă este de fapt o comodă mai înaltă, pentru a permite mamei să stea într-o poziție necocoșată și care este de preferat să aibă cât mai multe sertare pentru a permite depozitarea lucrurilor pentru bebeluș. Unele modele pot include chiar și o parte superioară detașabilă cu gard contra accidentelor. În general această piesă de mobilier poate folosi și după ce bebelușul mai crește.
  • Dulapul pentru haine. Este necesar abia după vârsta de un an, când se înmulțesc și se diversifică hăinuțele bebelușului. Este bine ca atunci când cumperi mobilierul din camera bebelușului să iei în considerare schimbările ce vor apărea. Chiar dacă pare un pic neconvențional, în camera pentru bebeluși poți avea la început doar un spațiu deschis pentru haine și în timp, pe îndelete, să alegi și acest dulap pentru hăinuțe.
  • Alegerea corpurilor de iluminat. Acestea trebuie să completeze în mod delicat atmosfera din camera bebelușului, sugerând căldură, liniște și calm. Alege corpuri de iluminat ambiental pe tavan, dar și un lampadar sau o veioză cu variator de intensitate. O lampă de veghe este de asemenea necesară.
  • Decorațiunile din camera pentru bebeluși. După ce ai bifat toate lucrurile practice de care ai nevoie într-o cameră pentru bebeluși, este timpul să te ocupi și de partea distractivă, de decorațiuni camera bebelușului. Te gândești la decoruri, culori și jucării, iar opțiunile cu care te poți juca sunt nenumărate. Copilul tău va învăța o sumedenie de lucruri în camera lui și de acolo va rămâne cu primele amintiri, așa că încearcă să creezi un loc în care toți membrii familiei să se simtă confortabil.

Ce alte pregătiri trebuie să faci în camera unui bebeluș

 

  • Pregătirea pereților. Este recomandat să dai un strat de vopsea nontoxică în camera bebelușului, dar să o faci cu vreo două luni înainte pentru a dispărea mirosul. O altă variantă ar fi aplicarea unui tapet pe pereți. Dacă optezi pentru tapet sau stickere de pereți, ai grijă să fie realizate din materiale nontoxice.
  • Referitor la culoare, pentru început albul, cremul sau nuanțele pastelate sunt perfecte. Copilul va fi mai interesat de stickerele vesel colorate cu figuri diferite, aplicate pe cel mai apropiat perete.
  • Pregătirea podelei. Un covor este absolut necesar în camera bebelușului, mai ales din momentul în care începe să meargă de-a bușilea. Suprafața podelei este prea dură pentru pielea lui. Alege un covor antibacterian, cu un strat antiderapant pe verso și cu fir scurt, care se poate curăța ușor.
  • Pregătește ferestrele. Trebuie să te asiguri că poți face suficient întuneric în camera bebelușului atunci când copilul doarme, dar și că lumina naturală va putea pătrunde nestingherită în restul timpului.

 

Procură niște perdele transparente, într-o culoare deschisă, și niște draperii semiopace sau opace, cu un imprimeu cu animale, păsări sau alte modele simpatice. Este de preferat ca perdelele și draperiile sa fie scurte, pentru ca cel mic să nu poată trage când va începe să exploreze camera.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.