Camera montessori înseamnă un mediu special care să stimuleze creativitatea și autonomia unui copil de la vârstă foarte mică. Acest stil de design pune accent pe simplitate și pe esența lucrurilor, astfel vor fi evitate culorile stridente și aglomerarea spațiului. Stilul de design Montessori are ca punct de plecare filosofia Mariei Montessori, care a înlocuit mobilierul masiv din școli cu mese și scaune adaptate vârstei copiilor.
Ce înseamnă Educația Montessori?
Pentru a înțelege cu adevărat rolul pe care această metodologie de educație îl are asupra acestui stil de design este necesar să înțelegem ce înseamnă educația Montessori. Educaţia Montessori urmăreşte să ajute la dezvoltarea copilului într-o fiinţă umană adultă completă, confortabilă cu sine, cu societatea şi cu umanitatea în ansamblul ei. În timp ce abordarea tradiţională a educaţiei rămâne concentrată pe transmiterea unor blocuri prescrise de cunoştinţe, abordarea Montessori se concentrează pe susţinerea şi sprijinirea procesului natural de dezvoltare a fiinţei umane. Acest lucru se realizează prin înţelegerea faptului că fiinţa umană complet dezvoltată are, astfel, o mai mare predispoziţie către a învăţa lucrurile de care are nevoie pentru a deveni un membru integrat în societate, care contribuie corespunzător.
Despre Maria Montessori şi metoda ei pedagogică se ştiu multe lucruri, şi numai de bine. Dezvoltată în urmă cu aproximativ 100 de ani, metoda ce-i poartă numele are ca principiu fundamental autoeducarea şi valorificarea potenţialului fiecărui copil, permiţând exprimarea liberă, luarea deciziilor şi învăţarea prin folosirea simţurilor. Astfel, copilul se dezvoltă frumos, capătă încredere în sine şi înţelege mai repede lumea în care trăieşte.
Camere Montessori - Idei de amenajare
Există o listă cu aspecte ce trebuie avute în vedere atunci când ne propunem să amenajăm o cameră montessori, iar acestea sunt:
- Să se folosească pe cât posibil materiale naturale;
- Spațiul să fie atent securizat, pentru ca cel mic să nu cadă și se rănească de colțurile pieselor de mobilier;
- Mobilierul dintr-o camera montessori să aibă dimensiuni adaptate pentru un copil;
- Așezarea unui pat copii montessori trebuie să fie la nivelul podelei;
- Pe peretele alăturat sau pe cel opus patului să fie montată o oglindă de mari dimensiuni în care copilul să se poată vedea și în care să poate observa spațiul care îl înconjoară;
- Fotografiile și tablourile să fie prinse pe perete la înălțimea copilului sau cât mai aproape de aceasta;
- Rafturile să fie montate cât mai jos;
- Pe cât posibil, așază măsuța de lucru cât mai aproape de o sursă de lumină naturală;
- Alege scaune solide potrivite pentru înălțimea micuțului;
- Așază cărțile cu poze cu coperta spre privitor;
- Odată ce copilul a mai crescut puțin, ia-i un pește de acvariu de care să fie responsabil – astfel, i se va reînnoi senzația de independență și va vedea că ai încredere în el/ea.
Esențial în metoda Mariei Montessori este să observăm copilul pentru a afla ce nevoi are acesta pentru a se dezvolta. De ce este acest lucru important în amenajarea pentru o camera montessori? Motivul este simplu, spațiul în care copilul crește va trebui să îl susțină în dezvoltare, să confere atât încredere și siguranță, cât și funcțiuni clare pentru a-i da copilului posibilitatea gestionării spațiului, indiferent de vârsta pe care o are.
Idei importante pentru amenajarea cameri copilului în stil Montessori
- Patul sau salteaua de dormit. Pentru copii mici, ideal este să doarmă pe o saltea și nu în pătuț cu zăbrele, ca să aibă libertate de mișcare. După 6 luni, când vor începe să se târască va fi o încântare pentru ei să poată coborâ singuri acest „pătuț montessori” și să exploreze camera. Când se vor trezi nu vor începe să plângă, ci se vor da „jos din pat” și vor porni în explorare.
Din acest motiv camera va fi perfect securizată, să nu existe obiecte ascuțite, mobila de copii să fie redusă la minim ca să nu existe pericol de accidentare, prizele să fie ascunse și securizate. Practic camera copilului este ideal să fie cât mai liberă, cu o saltea pe jos, o piesă de mobilier de care să nu se poată lovi copilul. Dacă alegi să ai pat montessori în loc de saltea, îți recomandăm să fie cât mai aproape de podea, deci să nu fie înalt, tocmai ca să-i încurajezi autonomia copilului. Foarte important să aveți covor moale pe jos ca să se poată deplasa prin cameră fără să alunece.
- Oglinda fixată în perete. Dacă îți permite spațiul poți pune o oglindă pe un perete și în fața oglinzii să fie o bară de care să se țină copilul, ca să se ajute să se ridice pe măsură ce va crește.
- Zona de lectură. Zona de lectură va cuprinde mobila de copii adaptată vârstei, de exemplu o pernă mare confortabilă, pe care să stea copilul sau un fotoliu de copii, o salteluță, o canapea mică unde el să aibă la indemână cărți de citit, poezii, cărți despre natură, corpul omenesc pe înțelesul copiilor, adaptat vârstei copilului, cu animale, ferma, enciclopedii adaptate vârstei, casa, obiecte, ritmuri și rutina zilnica, de genul ne trezim de dimineața, ne spălăm pe dinți și pe față, ne urmăm programul zilei, masa de prânz, odihna, activități pentru seară, pregătire de culcare.
- Crearea zonei cu activități. Va cuprinde jocuri pe ariile curiculare: senzorial, viață practică, matematică, limbaj, stiințe și activități culturale.
- Senzorial: obiecte pentru pipăit cu suprafețe diverse, jucării și cărți cu texturi diferite.
- Viața practică: aranjarea și strângerea mesei, spartul nucilor, stoarcem portocale pentru a face suc, curățăm morcovi, castraveți sau mere.
- Matematica: materiale / jocuri prin care învață numărarea până la 10, secvența, cantitate, simbol, combinații, aritmetică, urmând apoi numerele până la 20, până la 100, introducerea în sistemul zecimal, operațiile de adunare, scădere, înmulțire și împărțire.
- Limbaj: cărțile și jocuri pentru dezvoltarea limbajului.
- Științe și activități culturale: geografie, puzzle cu continente, țări, animale, cărți și enciclopedii, materiale pentru pictură.
- Alegerea unei măsuțe de lucru. Este locul unde copilul lucrează cu materialele specifice Montessori sau se ocupă de activități artistice: pictură, modelaj cu plastilină, aluat, materiale de decupaj și colaj, folosind foarfecă, lipici, scotch, carioci, creioane colorate.
- Spațiu pentru apă și gustare. Într-o cameră montessori copilul trebuie sa aiba la îndemână o carafa cu apă și pahar pentru a-și putea pune singur atunci când are nevoie. Pe aceeași măsuță se pun la indemână fructe pentru a-și lua gustarea.
- Dulapul de haine. Trebuie să fie la înalțimea copilului, hainele să fie sortate pe categorii, bluze, tricouri, maieuri, pantaloni, chiloți, dresuri și șosete, ca să își poată alege singur cu ce să se îmbrace. Periodic trebuie revizuit dulapul pentru a elimina hainele care sunt mici, rupte sau nepotrivite sezonului. Hainele potrivite dar rupte pot fi recondiționate împreună cu copilul și pot fi aranjate în așa fel încât să arate bine și estetic, prin coaserea unor nasturi de diverse forme și culori sau bucățele de pânză / fetru care să mascheze ruptura pe care au suferit-o hainele.
- Zona de îngrijire personală. Fie în cameră montessori fie în baie să aibă o zonă în care să aibă la indemână pieptăn sau perie de păr, oglindă, accesorii pentru fetițe, clame, elastice, bentițe de păr.
- Jucăriile. Amenajarea camerei copilului în stil Montessori presupune că toate jucăriile să fie sortate pe categorii și puse în cutii sau pe zone de interes, în așa fel încât să poată fi ușor accesate la nevoie și apoi strânse și puse la locul lor clar stabilit.