Culorile îți pot influența nivelul energetic și starea de spirit, iar în cazul unei canapele living care îți va aduce nu doar confort, ci reprezintă și o investiție importantă, alegerea trebuie să fie inspirată de o culoare de care nu vei te plictisi, cel puțin în următorii ani. O canapea colorată într-o nuanță puternică aduce într-adevăr în decorul unei case originalitate și personalitate, însă trebuie aleasă cu mare atenție. Culoarea va fi cartea de vizită pentru stilul tău și va vorbi despre înclinarea ta spre eleganță și poate puțină opulență sau din contră spre discreție și minimalism.
Deși albastrul face parte din spectrul culorilor reci, este totuși o culoare care ajută la inducerea unei stări de calm și creează o atmosferă relaxantă. Astfel, culoarea albastră este recomandată pentru living, în special în nuanțe mai deschise, deoarece au efect calmant atunci când fac parte din schema principală de culori din această încăpere. Dintr-o mulțime de modele de canapele living colorate câte există în prezent, alege o canapea albastră pentru o atmosferă pozitivă și reconfortantă, în jurul căreia să-ți construiești amenajarea dorită, ținând cont de câteva reguli de design interior.
- Ține cont de regula proporțiilor
Deși orice nuanță de albastru poate să arate bine în living, este important să știi care este cantitatea corectă pe care o poți folosi astfel încât să nu creezi o atmosferă obositoare sau un design inestetic. Ține cont de regula „proporțiilor de aur”, potrivit căreia trebuie să te concentrezi pe trei culori principale, pe care să le folosești în proporțiile 60/30/10.
- 60% ar trebui sa fie culoarea predominantă. Aceasta este nuanța care va unifica și va încadra întregul design interior și poate fi folosită cu precădere pentru pereți sau obiecte de mobilier.
- 30% ar trebuie să fie culoarea secundară care poate fi regasită la obiectele de mobilier principale, pardoseală sau tapițerii. Acesta are rolul de a crea elemente vizuale care să iasă în evidență și în acest caz o canapea albastră în living va putea fi vedeta de necontestat a amenajării.
- 10% reprezintă culoarea de accent care ar trebuie să se regăsească în aceesoriile decorative precum perdele, perne decorative, covoare sau draperii. Poți să folosești chiar și nuanțe de albastru ca să creezi câteva accente de culoare, de exemplu un set de scaune cu tapițerie albastră pentru masa din living.
În plus, atunci când alegi schema de culori din living ar trebui să iei în calcul dimensiunea încăperii. Astfel, dacă încăperea este de mici dimensiuni, optează întotdeauna pentru nuanțe mai deschise de albastru, precum bleu ciel, antiguan sky, albastru celeste sau bleu serenity.
- Consultă o diagramă de culori
Albastrul este o culoare primară în ton rece. Teoria culorilor sugerează completarea pentru această canapea albastră în living cu accente roșii, portocalii sau galbene. Poți folosi de schema relațională a culorilor alăturate, care este schema cel mai des folosită în design, creând o atmosferă relaxantă mai ales într-o cameră aglomerată cum este un living. Se pot folosi culorile vecine de pe roata culorilor, sau o culoare primară și diferite nuanțe ale culorii în relație cu ea. O combinație de albastru, albastru-violet și violet poate fi o sugestie de amenajare, care oferă liniște și un strop de eleganță spațiului.
- Alege combinații de culori inspirate din natură
Aceasta este și povestea combinației dintre albastru și maro, întâlnită mai peste tot, cerul și copacii, marea și munții, pământul și florile albastre... Asocierea dintre albastru și maro este foarte des întâlnită în interioarele amenajate în stil marin, etnic sau mediteranean. Sunt preferate nuanțele de albastru pastel combinat cu bej pal sau nuanțe deschise de marouri si în interioarele clasice. Chiar și pentru stilul loft poți apela la această schema de culori. De exemplu niște perne decorative maronii se potrivesc de minune cu o canapea albastră și un perete de accent placat cu cărămidă.
- Alege accente complementare
Accentuează camera cu culori complementare canapelei albastre. Decorarea în culori complementare se bazează pe principiul simplu că extremele se atrag, o combinație de două culori complementare poate fi percepută ca relaxantă sau echilibrată, deoarece stimulează simultan diferite părți ale ochiului. Atenție la menținerea unui echilibru între cele două culori și care nu trebuie expuse pe suprafețe foarte întinse, pentru ca atmosfera să nu devină obositor de antrenantă. Albastru și portocaliu sunt o combinație veselă, favorita designerilor.
Un perete tapetat cu portocaliu este un punct focal izbitor într-un living și poate fi compensat de o canapea albastră living pentru a crea un impact maxim. Folosește un covor sau o perdea într-o nuanță analogă pentru un finisaj elegant. Adăugă o pernă portocalie pe canapea. Așează pe masă de cafea un vas de sticlă limpede cu lămâi și portocale. Agăță tablouri cu scene de cer albastru și copaci căzuți acoperiți cu frunze de portocale, roșii și galbene.
- Gândește-te la albastru și o nuanță neutră
Poți lua în considerare renunțarea la teoria culorilor și să utilizezi diferite nuanțe de albastru și neutru pentru a completa canapeaua albastră. Poți lucra cu nuanțe mai deschise, mai întunecate și asemănătoare cu canapeaua albastră. Echilibrează cu fildeș, alb, negru, cafeniu și maro pentru un decor elegant. Culorile neutre, cele deschise, luminează orice interior, fiind de un real ajutor în camerele mici. O canapea albastră într-o nuanță închisă înviorează o cameră decorată în nuanțe de bej si crem, încărcând-o de personalitate și oarecare dinamism:
- Alege o canapea albastră ca punct central al livingului
Centrul de interes al camerei este acel loc, obiect, decor care îți fură privirea când intri în cameră. Toate celelalte elemente din încăpere trebuie să ”graviteze” in jurul lui și să-l completeze. Dacă ai stabilit o canapea albastră ca punct focal al amenajării trebuie ca acest punct de interes să fie completat de alte elemente în jurul său, fie prin culoare, fie prin textură sau formă.
Adăugă albastru în cameră dacă canapeaua este punctul focal al camerei. Ia în considerare plasarea unei pături aruncate cu aceeași nuanță de albastru peste un scaun însoțitor. Adăugă un covor care reflectă nuanța albastră a canapelei. Adaugă perne albastre pe acea canapea albastră. Apoi, adăugă perne albastre pe scaunele în tonuri de pământ. Adăugă perdele și un covor de zonă cu un model floral sau dungi de albastru, maro și bronzat pentru a uni camera.
- Pentru un flux cromatic coerent ține cont de regula verticală
Este una dintre regulile noi ale designului interior, dar una dintre cele importante. Conform regulei verticale într-un design interior elegant cea mai întunecată nuanță de albastru, covorul va fi în partea de jos, o nuanță medie, canapeaua în mijloc şi cea mai deschisă umbră s-ar afla deasupra, zugrăveala / tapetul.
Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei