Canapea cu husă detașabilă? O alegere dificilă între estetic și funcțional - ACAJU

Locul în care ne petrecem cel mai mult timp în interiorul casei este în jurul canapelei. Fie la o cafea cu prietenii, fie vizionând un film sau citind o carte. Canapeaua este cea mai importantă piesă de mobilier din living, atât pentru ecomomia încăperii, fiind piesa cea mai des folosită, de către toți membrii familiei. Problema care apare foarte des la canapeaua din living este că, din neatenția celor ce o folosesc, se poate păta tapițeria. Odată tapițeria pătată, devine foarte dificil să fie curățată și mai mult, apare sentimentul că niciodată nu va mai fi cum a fost.

 

Există și modele de canapele care au pernele acoperite de husa de canapea care este detașabilă, husă care în momentul în care canapeaua s-a pătat poate fi scoasă de pe perne și dusă la curățătorie pentru curățare. În felul acesta husa apără canapeaua. Husa de canapea transformă, ca prin magie, cea mai importantă piesa de mobilier din living, dându-i o nouă identitate și schimbând complet aspectul întregii încăperi. Este practică și ușor de folosit, protejează tapițeria canapelei și îi prelungește viața.

 

În trecut, husele pentru canapele erau realizate din materiale simple, precum bumbacul, pânza sau lâna, în așa fel încât să reproducă aspectul tapițeriei cât mai fidel. Astfel, husele își îndeplineau sârguincioase rolul de protectoare ale canapelei familiei, dar când erau așteptați oaspeți, acestea erau înlăturate și tapițeria originală descoperită.

 

Americanii au început să adauge huselor volane și borduri delicate, iar francezii, recunoscuți pentru pasiunea lor pentru modă, aveau patru rânduri de huse pentru canapele, câte una pentru fiecare anotimp. Cu ajutorul huselor, toate gospodăriile își permiteau să urmeze tendințele vremii, fără cheltuieli prea mari.

 

Husa de canapea este cel mai rapid și accesibil mod de redecorare. Este la fel de utilă și când vrei să păstrezi noua canapea „ca nouă” mai mult timp, și atunci când vechea ta canapea confortabilă, pe care nu te înduri s-o arunci, și-a pierdut farmecul de odinioară. Fie că vrei să folosești husa de canapea pentru a masca un aspect șters, pentru a proteja o tapițerie nouă sau pentru a da un aer proaspăt livingului, exista câte o protecție textilă pentru toate gusturile și pentru toate canapelele.

Care sunt avantajele folosirii husei de protecție la canapele

 

  • Protejează mobilierul. Avantajul major pentru husa de canapea este că protejează piesa de mobilier la care ții atât de mult, ajutându-te să te relaxezi fără să mai fii stresat că s-ar putea degrada în timpul folosirii. Husa de canapea oferă protecție sporită împotriva uzurii zilnice, a prafului și murdăriei, având un aspect perfect un timp mult mai îndelungat.
  • Te ajută să schimbi ușor decorul. De câte ori simți că ceva în living trebuie schimbat, pentru a deveni mai prietenos, poți să scoți și să schimbi husa de canapea. Poți opta pentru huse de înaltă calitate, în culori plăcute, care te vor ajuta să armonizezi decorul. Oferă „ținute” noi canapelei tale și cu siguranță se va simți mai bine și ea și tu.
  • Pot ascunde anumite defecte. Husele sunt potrivite pentru a apăra piesele de mobilier noi, cât și pentru a ascunde anumite defecte pe care le au piesele de mobilier mai vechi. O husă de canapea poate ascunde o pată existentă de pe vremea când nu exista încă husa, o scămoșare a materialului cauzată de animalul de companie care își ascuțea ghearele la un colț sau chiar simpla uzură care a dus la pierderea strălucirii materialului. Dacă vrei să ascunzi astfel de mici defecte sau te simți mai confortabil să le acoperi, folosește husa de canapea și nu vei da greș.
  • Sunt ideale când ai animale de companie. Pentru a feri canapeaua și a împiedica ca blana sau petele lăsată de animalele de companie să ajunga la materialul textil, trebuie să ai mai multe huse de canapea, care te vor ajuta să păstrezi fața canapelei intactă.
  • Sunt foarte folositoare când pleci în vacanță. Pe perioada vacanțelor sau a nefolosirii locuinței un timp mai îndelungat, folosind huse de canapea ferești tapițeria de praful acumulat.

 

Alegerea unei huse de canapea în funcție de stil

 

Există huse de canapea perfect mulate pe spătarul și pe brațele canapelei, dintr-o stofă ce imită tapițeria originală, dar există și huse lejere care nu acoperă chiar toată mobila, acoperind șezutul, spătarele și brațele, lăsând descoperite porțiuni din brațe și spătar. 

 

Există huse de canapea ajustabile, ce au un sistem de prindere cu șireturi, dar sunt și huse elastice care se „mulează” pe canapea, fără a fi fixate în vreun fel. Cu ajutorul acestor huse se poate testa orice stil decorativ pe care nu ai avut altfel îndrăzneala să-l abordezi, de la modele uni la modele florale viu colorate sau cu figuri geometrice. Îți poți da seama foarte ușor, doar folosind o husă de canapea timp de zile sau săptămâni dacă se potrivește stilului tău sau nu se integrează în decor.

 

Indiferent de stil, husa de canapea trebuie să poată fi pusă și scoasă cât mai ușor cu putință. De aceea, caută modele cu sisteme de prindere accesibile și practice, precum șireturile, fermoarele lungi sau benzile velcro.

 

Alegerea unei huse de canapea în funcție de material

 

Materialele folosite la confecționarea huselor sunt materiale rezistente, care pot fi spălate la mașină. Inul este o opțiune practică și frumoasă, dar se sifonează ușor. Bumbacul amestecat cu fibre sintetice este extrem de rezistent, păstrându-și culoarea și textura chiar și după spălări repetate în mașina automată. Țesătura chenille, cu aspectul ei catifelat, și tesatura Jacquard, care seamănă într-un fel cu mătasea, fără să aibă însă, luciul specific, aduc o nota de rafinament în camera de zi.

 

Alegerea husei de canapea în funcție de culoare

 

Dacă optezi pentru o husă care acoperă canapeaua în întregime, culoarea depinde în primul rând de preferințele tale și abia după, de schema de culoare a livingului. Având în vedere că se poate curăța cu ușurință și des, se pot alege și culori deschise. Dacă optezi pentru o husă ce lasă descoperite porțiuni de tapițerie, trebuie să ții cont să se asorteze culoarea protecției cu culoarea tapițeriei.

 

Husele cu diverse modele sunt mai practice decât cele uni, pentru că nu lasă să se vadă petele. Dacă alegi husa de canapea cu imprimeu, ține cont de acesta când așezi pernele decorative. O aglomerare de forme, linii și culori va aglomera vizual încăperea. Nu uita că perna decorativă de la baza aranjamentului trebuie să contrasteze cu nuanța principală a husei și să fie uni.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.