Ce blat de bucătărie să alegi? 5 criterii pentru o alegere inspirată - ACAJU

Cel mai utilizat loc din bucătărie este blatul, pe care se întâmplă majoritatea operațiilor legate de prepararea mâncării și care practic nu se termină niciodată. Blatul de bucătărie trebuie să suporte șocuri și umiditate, să reziste la căldură, să fie ușor de curățat și, dacă se poate, să se asambleze cu un minimum de racorduri și de aceea ar trebui să acorzi o atenție deosebită alegerii acestuia. 

În general, alegerea unui blat de bucătărie, începând cu materialul și terminând cu prețul, nu este de loc ușoară având în vedere multitudinea opțiunile de pe piață. Ar trebui să ții cont de mai multe criterii plecând de la cele funcționale și apoi la cele estetice, pentru că la sfârșit, blatul trebuie să completeze decorul asortându-se cu mobila bucatarie.

 

  1. Gradul de folosire al blatului

 

Este un criteriu esențial care va determina alegerea tipului de material pentru blat:

 

  • Dacă ai o familie numeroasă și gătești mult și des ai nevoie de un blat bucătărie rezistent și în alegerea ta o pondere însemnată o va avea latura practică și mai puțin cea decorativă. Investiția va fi mare, dar poți raporta costul la durata de viață. Blaturile din piatră naturală, cele din compozit sau din inox sunt mai rezistente în timp decât cele din lemn sau derivate (PAL, MDF) și decât cele placate cu ceramică.
  • Dacă ai o bucătărie folosită minimal, pentru că sunteți o familie caracterizată prin lipsa de timp și luați mereu masa în oraș, atunci alege în funcție de criteriul estetic personal. Vei dori probabil să îți bei cafeaua într-un ambient echilibrat vizual, nuanțe plăcute și materiale prețioase. Un blat bucătărie de marmură este pretențios, mai scump decât alte variante, mai puțin funcțional dar extrem de elegant și plăcut ochiului.
  • Dacă vrei eficiență (curățare ușoară, urme puține), îndreaptă-te spre blaturi în nuanțe deschise și materiale ușor de întreținut, cum ar fi compozitele. Blaturile din materiale compozite sunt rezistente, nu necesită substanțe de protecție și sunt ușor adaptabile la spațiu.
  • Un blat bucătărie din lemn se potrivește atât cu mobila de bucatarie de inspirație rustică cât și în cele cu aer mediteranean. Blatul din lemn are o durată de viață lungă, este disponibil în multe nuanțe, atenție însă la pete și zgârieturi. 

 

  1. Tipul de material pentru blatul de bucătărie și întreținerea lui

 

Întreținerea blatului este este coșmarul celor lipsiți de timp. Întreținerea necesită timp și câteodată cheltuieli, iar problemele apar în timp. Dacă te-ai decis că ai nevoie de un blat de bucătărie termorezistent, care să suporte bine și șocurile mecanice și să fie ușor de întreținut, ai de ales între:

  • Blatul din granit are o termorezistență deosebită și poate da un aer de o eleganță sobră bucătăriei tale. Este foarte durabil, dar își poate pierde luciul sau se poate păta dacă nu este întreținut corespunzător. Dacă folosești, însă, soluții și detergenți speciali pentru granit și alte pietre naturale, îi vei păstra aspectul impecabil mult timp. Suprafața granitului este poroasă, așa că are nevoie de tratamente de impermeabilizare. După aplicarea tratamentelor, cheltuielile de întreținere se reduc foarte mult.
  • Compozitul este un amalgam de materiale, pulberi de cuarț și piatră naturală, de obicei, ținute laolaltă de lianți precum rășinile acrilice sau polimerice. Blaturile din compozit de cuarț, în care cuarțul se găsește într-o proporție mai mare, au un aspect rafinat, care va aduce o notă elegantă în bucătărie. În plus, un blat de bucătărie din compozit este rezistent la zgârieturi și la șocuri și nu este poros. Asta înseamnă că este mai igienic decât granitul și nici nu necesită o întreținere regulată.
  • Blatul de marmură, este pe cât de satisfăcător din punct de vedere estetic, pe atât de pretențios. Pe marmură se văd petele și urmele picăturilor de apă, dar e posibil să merite, dacă te gândești mai puțin la un aspect impecabil cât la unul plin de personalitate. Oricum, este o suprafață de lucru ideală pentru toate activitățile din bucătărie.

 

  1. Esteticul compatibil cu utilul 

 

Atunci când faci alegeri și deci și la alegerea unui blat de bucătărie, ai de ales între materiale care se adresează laturii practice a minții tale și intre altele care ating latura emoțională a acesteia. Între acestea, de cele mai multe ori, se nasc conflicte și de aici ezitari în luarea unei decizii. 

  • Dacă vrei un blat bucătărie rezistent, poate ar trebui să alegi inoxul. Are avantajul că poți lucra ușor pe el și se întreține fără cheltuieli mari. Însă acesta nu oferă nici o variație de culoare, are un aspect prea industrial și poate nu se încadrează în designul bucătăriei tale. Poți pune direct pe blatul de inox vasele fierbinți, însă nu poți tăia direct pe el, asa că tot vei avea nevoie de tocătoare. Deci îl poți tăia de listă și alegerea poate continua. 
  • Dacă ai optat pentru un blat de bucătărie frumos, dar nu neapărat rezistent, ai la dispoziție materiale precum lemnul sau sticla.
  • Lemnul masiv înnobilează spațiul și conferă un aer primitor bucătăriei. Un blat de bucătărie din lemn este un adaos plin de farmec în decor, dar trebuie să fii conștient că nu va rămâne ca nou mulți ani de acum încolo, mai ales dacă îl folosești frecvent. Ca suprafață de lucru, blatul din lemn e suficient de rezistent, doar că urmele agresiunilor se vor vedea destul de repede.
  • Un blat de bucătărie din sticlă sună periculos, dar este vorba despre o sticlă securizată și laminată, cu grosimi de peste 10 mm. Acest blat este ideal într-o bucătărie amenajată modern și va fi, fără îndoială, în centrul atenției, pentru că poți alege modelul preferat dintr-o varietate de culori și forme inedite. Este termorezistent și are o rezistență destul de bună și la șocurile mecanice, dar numai dacă este destul de gros. Dezavantajul major este că blatul din sticlă se poate sparge și atunci va trebui să-l înlocuiești.

 

 

  1. Blatul în funcție de mobila de bucătărie

 

Sigur că vrei să alegi un blat de bucătărie care să îți și placă, dar înainte de alegere trebuie să te decizi și unde se monteaza acest blat? Este el tip "insulă" ori se lipește de un perete? Ce suprafață are? Câte decupări sunt necesare și unde, exact, trebuie practicate? Aceste intrebari își află raspunsul în materialul utilizat. Dacă ai nevoie de un blat cu decupari multe și practicate către margine, atunci nu blatul din MDF ar trebui să fie alegerea ta, deoarece există un risc foarte ridicat că acesta să crape. Cel din tablă s-ar putea îndoi, iar cel din plăci de ceramică s-ar putea sparge. De aceea, trebuie să ții cont de aceste restricții înainte de a comanda blatul.

Ar mai trebui să știi ce dimensiuni trebuie să aibă blatul; cât de sus îl montezi că să eviți durerile de spate și ca să nu îți blocheze vederea de ansamblu; ce lățime trebuie să aibă în functie de poziționarea mobilierului față de pereții bucătăriei; dacă alegi o lungime standard sau îl personalizezi; ce fel de canturi și profiluri alegi.

 

  1. Bugetul

 

Cele mai accesibile prețuri le au blaturile din pal melaminat, în plus dacă este vorba de un blat bucătărie prefabricat, atunci îl poți instala și singur. Este rezistent la temperaturi ridicate, îndoire, zgâriere, pătare, crăpare, abraziune și poate imita cu ușurință textura unor materiale naturale mai scumpe, cum ar fi piatra sau lemnul. 

Este o alegere ideală sub raport calitate-preț; dar este sensibil la umiditate, există riscul să se poata decoji, ciobi sau să se decoloreze la căldură, iar în cazul unei zone arse, nu vei putea să îl refaci. Plus că fiind un material obișnuit nu va aduce plusvaloare decorului bucătăriei tale. Nu trebuie să te lași descurajat de faptul că ceea ce-ți place și crezi că ți se potrivește nu-ți poți permite. Dacă îți faci calcule corecte privitor la rezistența în timp completată de criteriul estetic, sigur vei găsi o soluție globală cel puțin satisfăcătoare: cel mai ieftin blat, rezistent, versatil și cu durată de viață mare.

Actualizat la 16 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.