Sari la continut
Ce culori îți înfrumusețează bucătăria - ACAJU

Chiar dacă îți place sau nu, bucătăria este locul în care îți petreci, destul de mult timp. Aici îți savurezi în liniște cafea/ceaiul de dimineață, prepari micul dejun și pachețelele pentru membrii familiei, pregătești mâncaruri sănătoase pentru cei dragi și până la urmă, aici este locul în jurul căruia gravitează toată familia. Și atunci, de ce nu ți-ai aranja mobila bucatarie după imaginația și personalitatea ta?

Dacă îți plac culorile vibrante, lucrurile elegante dar confortabile, cu siguranță vei dori să regăsești aceste lucruri și în bucătăria ta. Indiferent dacă tocmai îți achiziționezi o bucătărie nouă sau o renovezi pe cea veche, vei avea de rezolvat aceleași probleme: ce culoare să aibă mobila, să fie albă, să fie colorată, dar blatul, din ce să fie, din oţel inoxidabil sau cuarţ, dar pereții?

Oricare ar fi stilul pe care îl preferi, fie că e clasic sau minimalist, modern sau rustic, culorile alese pentru amenajarea bucătăriei sunt esenţiale. Acestea ar trebuie să fie calde, primitoare și ușor de întreținut. O bucătărie colorată, nu are nevoie neapărat de dulapuri care să sară în ochi sau culori prea îndrăznețe pentru pereți. În schimb, petele de culoare pot fi aruncate prin toată bucătăria printr-o vază cu flori, ustensile colorate, tablouri, covorașe sau scaune în culori aprinse.

Îndrăznește să alegi diferite combinații de culori pentru bucătărie, optează pentru un mix cromatic delicat sau adaugă o explozie de contraste și vei obține bucătăria visată.

Știai că bunăstarea, sănătatea și fericirea familiei tale depind în mare parte și de amenajarea pieselor de mobila bucatarie?

Poate te ajută și viziunea designerilor pentru bucătăriile moderne în 2024:

Designul de interior al bucătăriei este privit dintr-o perspectivă tehnică cât mai funcțională: planificarea spațiului, poziționarea corpurilor de mobilier de bucătărie, materialele și finisajele alese, soluțiile personalizate de accesorizare și compartimentare, electrocasnicele... De la organizatoare compartimentate pentru sertare la sisteme de depozitare și mecanisme de ultimă generație pentru uși, mobilierul de bucătărie modern trebuie să ofere multiple soluții pentru simplificarea activităților desfășurate aici.

 • Materialele mate, le înlocuiesc pe cele lucioase, pentru a scăpa de atmosfera rece, deloc firească pentru o bucătărie. Acestea adaugă nu doar un plus de căldură și de confort, dar și o notă de eleganță.
 • Culorile pământii sunt favoritele anului 2024, cele care dau impresia de sensibilitate și profunzime. De la albastru șters, până la un galben muștar sau un roșu ars, posibilitățile sunt nelimitate chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi. La ele se adaugă și hiturile anului, pentru bucătării: verde greenery si galben.
 • Folosirea la maxim a inserțiilor de sticlă: uși din sticlă transparentă, translucidă sau semiopacă, iluminate cu benzi incorporate de led, usile de sticlă cu rama metalică....
 • Folosirea accentelor metalice prin tonuri sofisticate de auriu, argintiu, bronz și cupru, care personalizează zona de bucătărie și îi adaugă o notă glam.
 • Texturi tactile și inovative, prin folosirea cuarțului pentru blaturi.
 • Folosirea accentelor de culoare pentru a scoate din anonimat bucătăriile monocrome, în nuanțe vibrante care să dea vitalitate decorului. Cele mai recomandate sunt tonurile de verde și galben.
 • Stilul industrial obținut din combinarea metalului, lemnului recuperat și sticlă, pentru cei mai nonconformiști și dornici să iasă din tipare.

Sfat: Pentru spații mici și înguste este bine să alegi culori cool, fresh și strălucitoare.

Pentru a obține bucătăria perfectă ai nevoie de culorile potrivite

 • La fel ca o rază de soare, galbenul este o culoare care emană optimism şi veselie, fiind cunoscut şi pentru stimularea apetitului. Este o culoare fantastică pentru o bucătărie mereu însorită, iar aspectul spațiului de gătit va fi original și dinamic. Poți să folosești culoarea galben atât în bucătării mari, cât mai ales în cele mici şi întunecate. Combinația dintre alb și galben lemon sau muștar, este cea mai reușită pentru a crea iluzia de spațiu mare, iar legătura dintre tradițional și modern, va asigura ambientului o notă chic. Dacă te bucuri de o bucătărie mai mare, poți să adaugi puțin mister cu diferite nuanțe de verde, care să completeze vedeta bucătăriei, galbenul.

Atenție însă, la intensitatea culorii, dacă alegi galbenul. Galbenul vibrant este cel mai adesea utilizat pentru a aduce un accent decorului, de la scaune galbene la un perete întreg vopsit cu această culoare, sau la faianță cu tonuri de galben. Galben pal sau untos poate lua locul albului şi merge foarte bine oriunde, în plus, se poate combina chiar şi cu tonurile maro ce imită lemnul.

 • Verdele greenery este o culoare proaspătă, care se asortează cu ingredientele pe care le folosești la gătit. Dacă nu te-ai hotărât la un perete sau faianță verde, adu câteva accente de prospețime, decorând cu o veselă frumoasă, în nuanțe de verde, căteva plante sau boluri cu fructe verzi.
 • Întotdeauna sofisticat şi impunător, bleumarinul este un trend neaşteptat în amenajarea bucătăriei în ziua de astăzi. Poţi introduce această culoare alegând plăci ceramice de culoare bleumarin, fie că e mozaic sau plăci pictate, pentru peretele pe care este amplasată chiuveta. Nu uita de accesorii, perne de scaune bleumarin sau scaune de această culoare, care vor fi un plus superb pentru bucătărie.
 • Dacă vă plac culorile în mod deosebit, portocaliul este o culoare pe care ar trebui să o iubești. Pentru o bucătărie de dimensiuni medii, închisă, alegeți mobilier într-o culoare caldă, adică portocaliu. Ascundeți cuptorul cu microunde, mașina de spălat vase și frigiderul în dulapuri din lemn cu fețe portocalii. O masă albă și patru scaune din lemn vor îmbrăca perfect întreg decorul. Mobilierul portocaliu se potrivește de minune și cu lemnul negru.
 • Albul luminos și untos reușește să lumineze casa, iar pereții albi produc iluzia unei încăperi mai spațioase decât este în realitate. Albul e de preferat în bucătărie sau baie, întrucât creează senzația de imaculat si este folosit cel mai des la tavane, astfel încât camera să pară mai înaltă. Dezavantajos este faptul că această nonculoare cere mult efort de întreținere, iar prea mult alb poate obosi ochii.

Sfat: Paleta de culori pe care o alegi pentru decorarea bucătăriei trebuie să conţină acele culori care îți plac cel mai mult şi să le combini în mod corect şi reusit cu alte tonuri pentru a obţine un interior frumos, plăcut şi prietenos.

Care este palete de culori potrivită pentru mobila de bucătărie

Culoarea mobilierului de bucătărie trebuie să fie în armonie cu nuanțele alese pentru gresie și faianță, dar și pentru zugrăveală. Poți alege un mobilier care să creeze un contrast cromatic cu restul nuanțelor din bucătărie sau poți opta pentru un mobilier care să se integreze perfect în design și să mărească optic încăperea. În funcție de dimensiunile bucătăriei și de cât de multă lumină naturală pătrunde în această încăpere, poți folosi orice culoare care presupune o atmosferă vie, revigorantă, de la cele pământii precum bordo, albastru pal, galben muștar, până la cele metalice sau chiar mate.

 • Nuanțele neutre, pale, precum bej, gri sau alb oferă o eleganță aparte unui spațiu, îl face să pară mai mare și mai rafinat. Într-o bucătărie decorată astfel trebuie să domnească ordinea, iar culoarea mobilierului, a gresiei și a faianței trebuie întreținută cât mai eficient.
 • Culorile intense, precum roșu, galben, portocaliu sau roz vor da energie bucătăriei tale, care se va transforma într-un spațiu perfect pentru a-ți reîncărca bateriile. Aceste nuanțe puternice trebuie intercalate cu unele neutre, astfel încât designul să nu fie agresiv sau obositor. Poți folosi culori de accent intense, pentru a scoate în evidență anumite detalii din bucătăria ta și pentru a-i da un plus de veselie.
 • Culorile mai blânde, precum verde, lavandă sau albastru, au un aer calm, care îți vor transforma bucătăria într-un spațiu relaxant. Aceste culori sunt ideale pentru persoanele care își petrec mult timp în bucătărie și o folosesc și drept cameră de zi.

Culorile pe care le alegi trebuie să reprezinte și stilul bucătăriei tale, fie că este modern, clasic sau vintage. Iată câteva sugestii pentru fiecare dintre aceste trei stiluri:

Pentru bucătăriile moderne, este recomandat să folosești culori calde, de exemplu în locul unui galben aprins, folosește un galben muștar și combină-l cu un gri mat sau cu negru pentru un contrast deosebit. Dar poți folosi și culori mai aprinse, precum albastru navy, combinat însă cu nuanțe deschise de galben, gri sau chiar aqua. Dacă vrei o bucătărie modernă, combină dulapurile albastru temperat din sticlă, cu blaturi de cuarț și aparatură modernă. Ușor de întreținut și ultra high-tech, acesta este visul oricărei gospodine. Pereții trebuie să fie alb-crem pentru a crea mai mult spațiu.

Stilul clasic se constituie, de obicei, din culori neutre și atât, precum alb și crem și se poate apropia de cel modern cu ajutorul unor obiecte de culoare neagră, precum o insulă într-o bucătărie open-space. Diferite nuanțe de maro, precum castaniul, se potrivesc perfect cu un blat sau cu o masă din marmură.

Stilul vintage presupune culori foarte deschise, șterse, care să confere un aspect elegant, dar fresh. Vintage nu înseamnă doar o paletă cromatică neutră, poți aborda și culori precum mov, verde, albastru sau galben, însă în tonurile cuminți, folosite în glazurarea bomboanelor fondante.

 

Jocuri de culori pastelate în bucătărie

Chiar dacă ai un spațiu mic, nu înseamnă că nu poți să folosești mai multe culori pentru bucătărie. Alege nuanțe pastelate pentru a evidenția anumite corpuri de mobilier bucatarie, de exemplu un mix pastel: nuanța oului de rață și cea a vaniliei. Sau o alta combinație colorată și fantezistă, care poate fi un mix pastelat delicat și romantic din roz prăfuit, tonuri de albastru, verde și galben.

Orice interior sobru dobândește viață și inspiră o notă ușoară de romantism datorită unei îmbinări de culori pastelate. Favoritele sunt roz prăfuit și tonurile deschise de albastru.  

Accentele melatice

Accentele metalice din alamă, argint sau cupru pot fi variante ieftine care vor adăuga strălucire în plus bucătăriei tale. Alama a avut o revenire spectaculoasă în designul interior şi poate fi folosită în întreaga casă. Mobila Bucatarie nu va mai fi monotona dacă înlocuieşti mânerele de crom cu unele de alamă. Poți cumpăra accesorii de alamă, gen ceainic, farfurii sau pahare din acest material. Iluminatul este un alt mod de efect de a adăuga un strop de strălucire în bucătărie. Foloseşte corpuri de iluminat din cupru deasupra unei insule pentru a crea un punct central într-un spaţiu simplu. Sau pentru un plus de rafinament poţi folosi plăci ceramice cu accente metalice, aurii sau argintii.

Accente fructate în culorile pentru bucătărie

O bucătărie în care predomină albul invită la adăugarea unei pete de culoare care să creeze un aspect modern, intim și plăcut. Un sublim mix de culori pentru mobila bucatarie poate fi creat cu ajutorul nuanțelor fructate, precum cele două ispite cromatice: senzualul fuchsia si elegantul violet. Dar nu numai, folosește-te de toate culorile, pentru a aduce echilibru și culoare prin:

 • corpurile de iluminat;
 • textilele din bucătărie, perdeluțe, servețele de masă, prosoape, huse pentru scaune, perne;
 • covorașe;
 • ustensilele de bucătărie;
 • serviciile de masă.

În funcție de culoarea în care dorești mobila de bucătărie, poți alege între diferite esențe de lemn, exotice sau clasice. Piesele de mobilier din stejar, fag, tei, frasin sau pin vor adăuga încăperii extravaganța dorită. Dacă ți-ai gândit locuința într-un stil original, non-conformist, poți opta pentru mobila bucătărie din abachi, meranti, eucalipt, wenge sau alte esențe care vor da personalitate casei tale.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
Retur Gratuit Timp de 14 Zile
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda