Necesitatea unui mobilier ergonomic apare imediat ce devii conștient de impactul asupra sănătății pe care îl poate avea șederea prelungită pe scaun. Statul pe scaun timp îndelungat, circa 40 de ore pe săptămână, cauzează o serie de disfuncționalități în corp, afectând în special coloana vertebrală. Chiar și muncind de la biroul de acasă, situația este identică pentru că vrobim de aceeași perioadă mare de lucru, de aceea este necesar un mobilier ergonomic.
Ce înseamnă mobilier ergonomic
Ergonomia este disciplina care se ocupă de studiul condițiilor de muncă în vederea realizării unei adaptări optime a omului la acestea. Un mobilier de birou ergonomic are ca scop adaptarea sarcinilor de muncă și a locului de muncă la oameni, cât și a oamenilor față de muncă și locul de muncă. Mobilier ergonomic pentru birou, și prin extensie pentru biroul de acasă, înseamnă un mobilier a cărui formă este special adaptată la condițiile de muncă și de utilizare, încât munca să fie efectuată cu costuri biologice minime și maximă eficiență.
Un mobilier ergonomic de birou înseamnă acel mobila de birou care să-ți permită să stai la birou într-o poziție corectă a corpului. Pentru lucrul la un computer, ergonomia mobilierului implică distanța de vedere a ecranului de monitor de 48 la 60 cm, orizontala ochilor fiind în partea de sus a ecranului, cu spatele drept, sprijinit pe zona lombară, unghiul braț-antebraț de 90°, încheietura mâinii dreaptă, unghiul spătar-șezut de 90°, unghiul genunchiului de 90°, gambele de 58–71 cm; scaun cu înălțime reglabilă de la 43 la 55 cm; tălpile pe podea, la nevoie sprijin înălțat pentru persoane scunde. Biroul la rândul lui trebuie să aibă înălțimea care să permită această poziție a corpului.
Un set de mobilier de birou ergonomic se poate împărți în mai multe categorii, scaun, birou, echipament de calculator și accesorii. Studiul ergonomiei și implementările sale la mobilier, chiar și la biroul de acasă, este conceput pentru a oferi o zonă ideală de muncă unei persoane care lucrează multe ore în fața computeruluii la birou, astfel încât mobilierul să corespundă de la nivelul genunchilor la nivelul umerilor, pentru a reduce aplecarea trupului. De asemenea, un mobilier de birou ergonomic este conceput pentru a reduce durerile articulare, stresul și prejudiciul cauzat de mișcări repetitive, pentru a preveni oboseala celui care lucrează și, totodată, pentru a susține productivitatea.
Ce presupune un scaun ergonomic
Scaunele de birou ergonomice sunt confortabile, de regulă sunt bine căptușite și se pot ajusta în trei direcții. Acestea se pot ajusta pe verticală pentru a se asigura că picioarele persoanei care lucrează sunt stabilite lejer pe podea; se pot ajusta, de asemenea, pe orizontală pentru a se asigura că spatele celui ce lucrează la birou este ferm susținut; și au înclinare reglabilă, cu scopul de a asigura că persoana care lucrează este așezată la un unghi care avantajează corpul fără a simți vreo jenă în nicio parte a corpului. Un bun scaun de birou poate oferi sprijin pentru toate cele trei regiuni ale spatelui și poate include un suport pentru sprijinirea capului.
Un scaun ergonomic bun este ajustabil, fapt care permite realizarea unui număr mai mare de reglări personalizate în funcție de nevoile și trăsăturile utilizatorului.
- Înălțimea optimă a scaunului trebuie reglată ca să atingem podeaua cu picioarele și să avem un unghi de 90° între braț și antebraț, între spătar și șezut și la fel pentru unghiul genunchiului.
- Lățimea și adâncimea scaunului trebuie să fie suficient de mari pentru a permite utilizatorului să se miște confortabil, însemnând câțiva centimetri între marginea scaunului și spatele genunchiului.
- Șezutul scaunului permite înclinarea pentru a avea o poziționare corectă a bazinului.
- Suportul lombar oferit de spătar sprijină forma naturală a coloanei în formă de S, ceea ce contribuie la reducerea stresului provocat spatelui de șederea prelungită, spătarul reglabil aliniază curbura scaunului cu cea a coloanei vertebrale pentru un suport lombar optim.
- Înclinarea spătarului reglează scaunul pentru a oferi suport poziției naturale a coloanei.
- Pivotanța ajută utilizatorii cu manevrabilitatea, facilitând apropierea de anumite părți ale biroului, fără a efectua mișcări de întindere excesive.
- Brațele au rolul de a reduce tensiunea din partea superioară a corpului și de a permite umerilor să se relaxeze. Cele mai eficiente sunt brațele moi și reglabile pe înălțime și lungime.
- Tetiera susține capul și gâtul, reducând tensiunea de la nivelul umerilor.
- Roțile scaunului trebuie să fie adaptate suprafeței pe care va rula scaunul. Pentru o stabilitate bună trebuie ales un scaun de birou cu 5 picioare.
Ce presupune un birou ergonomic
În categoria mobilier ergonomic există și birouri ergonomice care au, de obicei, o înălțime ajustabilă, putând fi atât o statie de lucru în timp ce lucratorul stă așezat în scaun, cât și o stație de lucru pentru o persoană care dorește să muncească stând în picioare. Mesele de birou ergonomice sunt ideale pentru cei ce acordă atenție deosebită stării lor de sănătate. De multe ori este necesar să se creeze medii de lucru care promovează și activitatea fizică la locul de muncă, cum este lucrul din picioare.
Statul pe scaun perioade lungi de timp poate provoca și agrava multe probleme de sănătate, inclusiv tensiuni musculare, dureri de spate și de gât. Mesele de birou ergonomice, adică reglabile, se adaptează cu ușurință și precis la înălțimea dorită, oferă posibilitatea să lucrezi așezat, în picioare sau să alternezi aceste poziții. Sunt ideale pentru persoanele care își schimbă poziția spontan și frecvent. În timp ce alternăm aceste două poziții, tensiunea de pe coloană este redusă, mișcarea activează și promovează fluxul sanguin.
De asemenea, aceste tipuri de birouri ca mobilier ergonomic, maximizează suprafața de lucru pentru a asigura ca toate ustensilele necesare muncii unei persoane au un loc sigur și nederanjat. Unele birouri au locuri speciale pentru amplasarea tastaturii unui computer, în timp ce unitatea centrală are și ea un loc bine delimitat. La unele birouri se pot adăuga sertare și rafturi, în funcție de ce este nevoie.
Exista, de asemenea, birouri ergonomice modulare, ceea ce înseamnă că acestea pot fi aranjate în diverse variante de configurații, după placul și nevoile celui care folosește aceste corpuri de mobilier birou.
Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei