Sari la continut
Culori recomandate și potrivite pentru camera copilului - ACAJU

Designul camerei pentru copii trebuie să ţină cont de personalitatea și pasiunile copiilor, mai ales că aceștia petrec o mare parte din timp în camera lor, dormind, învățând sau jucându-se. Poți alege o cameră cu o tematică anume, potrivită momentului sau poţi opta pentru un design clasic, care să satisfacă nevoile copilului tău o perioadă mai îndelungată.

În timp, de-a lungul procesului de creștere până la maturizare, camera copilului este cea care va suporta cele mai dese și ample schimbări, și nu numai ca mobila copii sau mobila tineret. Ceea ce nu duce neapărat la schimbarea culorilor alese la început, pe măsura ce copilul crește. Se pot alege culori care să se potrivească oricărei vârste, cu tonuri liniștitoare, frumos armonizate. Culori precum mov, verde, galben sau portocaliu, în jocuri de nuanțe sau tonuri, pot fi alese cu succes pentru orice fel de cameră, fie de băieți, fie de fete. O dată aleasă culoarea dominantă, se folosesc tonalități apropiate, pentru ca astfel compoziția să fie unitară.

Dincolo de propriile gusturi, alegerea culorilor pentru camerele copiilor trebuie făcută și în funcție de calitățile pe care acestea le au. Fiecare culoare are efecte diferite asupra corpului uman și a minții și este important să se ia în considerare acest aspect, mai ales atunci când subiectul amenajării interioare îl constituie camera copilului. Camera copilului trebuie să fie cât mai aerisită și luminoasă. Fiecare culoare este frumoasă în felul ei și are o semnificație și o influență unică pentru copil.

Culorile calde stimulează mintea și energizează corpul

Cu ajutorul lor, spațiile mari devin calde și primitoare, creează intimitate și predispun la fericire și confort. Totuși culorile nu sunt deosebit de relaxante și de aceea nu sunt recomandate pentru a fi folosite în camerele copiilor foarte energici.

Nuanțele tari de roșu, portocaliu, galben stimulează mintea și energizează corpul. Aceste lucruri sunt benefice pentru capacitatea de a învăța și pentru perioada de joacă, dar nu și noaptea. Ar trebui să creezi un colț pentru joacă și teme, și să alegi acolo să pictezi peretele într-o nuanță vioaie. În rest, cât mai neutru și mai pal.

 • Cald, reconfortant și confortabil, portocaliul este culoarea ce stimulează și inspiră interacțiunea socială și comunicarea. Culoarea portocaliu inspiră bucurie, entuziasm, dorința de creștere, curaj și optimism. Este o culoare ce înveselește și încălzește, având o acțiune eliberatoare.

 

 

Tips Prea mult portocaliu, mai ales dacă este o nuanță puternică, poate fi supra-solicitant, mai ales când soarele este puternic. Pentru a pune în evidență căldura și lumina unui perete oranj, folosește obiecte decorative din sticlă în culori reci, asortand mobila copii sau mobila tineret cu acestea.

 • Galbenul este o culoare veselă și energică, asociată cu fericirea, care stimulează concentrarea și memoria. Mai ales nuanțele deschise și foarte calde dau un aspect însorit și strălucitor, fiind ideale pentru camera copilului. Ca și soarele această culoare emană speranță și optimism. Studiile arată că, atunci când ochiul vede galben, creierul eliberează mai multă serotonină - hormonul fericirii.

Cuvintele-cheie care caracterizează această culoare, foarte preferată în 2017, sunt: energie, dinamism, deschidere mentală, ancorare în prezent, extrovertire, libertate și nevoie de mișcare. Poate să stimuleze partea creativa a copilului și este culoarea care capătă diferite calități, în funcție de momentul zilei.

 

 

Tips Pentru că există opinii conform cărora copiii pot deveni mai irascibili în camere vopsite în galben, folosește-l în combinație cu o culoare neutră cum ar fi griul pentru a-i mai diminua intensitatea. Sau pentru contrast puțin verde sau albastru.

 • ​Roșul este una dintre culorile care nu sunt recomandate pentru camera copilului, culoarea fiind asociată cu agresivitatea, incapacitatea de concentrare din cauza durerilor de cap. Sigur, aceasta doar dacă este utilizată în exces, în cantități echilibrate roșul poate avea și efecte bune, cum ar fi energizarea corpului și creșterea capacității atletice.

Această culoare este despre energie și entuziasm, ridică tensiunea arterială și face inima să bată mai repede. Dacă vrei să atragi atenția asupra unei zone, folosește roșul intens pe suprafețe mici pentru a crea o stare de vitalitate și dinamism sau pentru a da un strop de culoare unui interior aparent banal.

Tips Pentru ca roșul este asociat cu dorință și pasiune, este culoarea perfectă pentru sufragerie și dormitoare pentru adulți, dar este o alegere greșită pentru dormitorul copilului.

 • Deși este o culoare derivată din roșu, rozul are efecte contrare. Este una dintre cele mai relaxante culori și este foarte populară în camerele de fetițe. Este o culoare veselă și jucăușă, care caracterizează poate cel mai bine bucuria din camera unui copilaș. Folosirea culorii roz în camera copilului, în diverse nuanțe și mai ales în combinație cu alb, calmează spiritele agitate și ajută la menținerea luminozității în cameră.

Tips Un astfel de decor bogat în toate nuanțele de roz poate fi ok doar pentru o perioadă scurtă de timp, de fapt, până când mai crește “prințesa”.

Culorile reci au efect calmant asupra corpului și a minții

Comparativ cu cele calde, culorile reci sunt folosite în design-ul de interior deoarece creează spațialitate și confort. Totuși trebuie utilizate cu moderație, pentru că acestea au efect de calmare al organismului și ajută la impresia unei camere spațioase, relaxante, doar în variantele pastel. În tonuri saturate, închise, provoacă tristețe, depresie uneori, angoasă.

 • Albastrul este opusul roșului. Are un efect calmant, scade tensiunea arterială, anxietatea și agresivitatea. Albastru, culoarea cerului și a mării, emană o lumină revigorantă și relaxantă. Este o culoare foarte potrivită pentru camera unui bebeluș. Psihologii recomandă pentru camera copilului, măcar un colț albastru, pentru că favorizează relaxarea și îl ajută să treacă peste eventualele insomnii și chiar să se liniștească atunci când nu se mai poate opri din plâns.

Copiii aflați într-o cameră albastră este posibil să se joace singuri, în liniște și sunt mulțumiți. Dacă sunt mai mulți copii într-o cameră albastră, este posibil ca aceștia să se înțeleagă foarte bine. Într-un dormitor, culoarea albastră poate fi odihnitoare și îl poate ajuta pe copil să doarmă mai bine.

Se pare că oamenii sunt mai productivi când lucrează în camere albastre. O cameră

albastră l-ar putea ajuta pe copilul tău, atunci când studiază sau cânta la un instrument.

 

 

Tips Unele nuanțe specifice, cum ar fi gri-albastru, pot crea mai degrabă o ambianță tristă.

Verdele este recomandat de către psihologi pentru calmarea bebelușilor și copiilor care sunt extrem de nervoși, sau care plâng foarte mult. Trebuie evitată, folosirea nuanțelor închise, iar dacă sunt folosite, trebuie să fie în asociație cu alte culori, de preferat cele calde sau neutre.

Este o culoare cu efect neutru asupra psihicului uman, va inspira o atmosferă de liniște și pace, bună atât pentru somn cât și pentru activități intelectuale.

 

 

Tips O combinație armonioasă de culori este între albastru deschis, verde și alb.

 • Culoarea mov este asociată cu regalitatea, luxul, dar și cu înțelepciunea și spiritualitatea. Este o culoare plină de farmec și misteriosă, perfectă dacă doriți să creați o amenajare interioară mai sofisticată. Nuanțele pastelate, cum ar fi lila-ul și lavanda sunt calmante și senine, în timp ce nuanțele mai închise pot fi dure și agresive, inidferent ca le folosesti la pereti sau la mobila copii sau mobila tineret.

Violetul este o culoare complicat de folosit, dar este preferata adolescenților. Este dovedita capacitatea acestei culori de a stimula creativitatea.

 

Tips Folosește violeturi roșiatice pentru scheme cromatice mai calde sau spre albastru pentru cele mai reci.

 • Angelic și pur, albul este asociat cu inocența și promovează o atmosferă calmă și răcoroasă. Reflectă 80% din lumină și face o cameră să pară mult mai mare decât este. Poate servi drept bază pentru utilizarea accesoriilor colorate.
 •  

   

  Tips Folosește întotdeauna albul pur pentru tavan, ca o pauză binemeritată pentru ochi.

  • Chiar dacă griul este perceput ca o culoare sumbră, griul inspiră la contemplare și astfel are un efect calmant și relaxant. Totuși, pentru că în mare parte promovează singurătatea, este de preferat să fie utilizat în combinație cu tonuri calde și culori luminoase.

  Tips În design-ul de interior galbenul este culoarea de accent perfectă pentru a înveseli o amenajare interioară gri.

  • Cremul la fel ca și bejul și restul culorilor de pământ, sunt potrivite în genere copiilor hiperactivi. Un pic de bej poate încălzi o paletă de albastruri fără a le suprasolicita. În design-ul de interior adaugă un pic de căldură unei amenajări albe prin folosirea unor culori pământii subtile.

  Culorile care nu se recomandă în camera copiilor

  Nu se recomandă mai ales, nuanțele tari ale culorilor din cauza stării de neliniște pe care o poate determina, cauzând lipsa de atenție a copilului în activitățile sale.

  Elementele negre se folosesc foarte rar în design-ul de interior al camerelor pentru copii. Este o culoare puternică care dă senzația de obscuritate și trebuie folosită cu moderație în amenajările interioare. Poate genera depresie și diminuarea energiei copiilor.

  De evitat monocromia

  O încăpere vopsită în întregime în aceeași culoare, inclusiv plafonul, dă impresia de monotonie și claustrofobie. În general, copiii/tinerii se plictisesc repede, de aceea nu este recomandat să li se accentueze această stare prin abordarea unei cromatici neadecvate mediului în care cresc. Un efect pozitiv se obține prin vopsirea unor pereți diferit sau prin vopsirea ușilor, grinzilor și a cercevelelor în nuanțe complementare.

  Orice culoare ai alege, nu uita că fiecare culoare are influența sa demonstrată asupra psihicului copilului. Poate ajuta la creșterea concentrării, favorizează sau nu imaginația și creativitatea și ajută la dezvoltarea anumitor emoții și sentimente

  Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

  Adauga un comentariu

  Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

  MAGAZINELE ACAJU

  Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

  MODALITATI DE PLATA

  Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

  GARANTIE SI SERVICE

  Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

  LIVRARE SI MONTAJ

  Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

  Telefon: 0311 300 290
  Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
  Expediere in 24h la articolele in stoc
  Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
  Deschidere Colet 24H
  Retur Gratuit Timp de 14 Zile
  Restituirea Banilor a Doua Zi
  Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
  Pana la 10 rate fara dobanda