Alegerea canapelei nu este o decizie simplă, este o investiție pe termen lung și, uneori, chiar foarte costisitoare. Pe lângă scopul său practic de a oferi confort, are și un scop estetic - înfrumusețează camera, fiind o piesă centrală. Mai mult decât atât, este locul în care se adună familia și prietenii, locul pentru discuții și povești. Importanța sa este cu atât mai mare dacă ai un animal de companie, pentru că vei constata cum canapeaua devine și obiectul controverselor.
Este vorba de pisica sau câinele pe care vrei să-l integrezi în familie, cu care ai decis să-ți împarți căminul și involuntar, în special, canapeaua. Pe cât de mult îți place ție să te relaxezi în living pe canapeaua ta vedetă, de care ești atât de mulțumit, pe atât de mult îi place și pisicuței tale blănoase să doarmă pe acea canapea living, chiar dacă nu prea are voie. Și să nu uităm de momentele când își face toaleta tacticos și delicat pe unul din brațele canapelei sau fotoliului tău preferat, lăsând în urmă tone de fire mătăsoase care nu își au locul acolo, sau de momentele în care vine să își ascută gheruțele pe canapeaua ta prețioasă. Este greu să îți izolezi pisicuța într-un colț și să-i interzici accesul în anumite camere. Cu siguranță asta nu ar face-o fericită nici pe ea și nici pe tine.
Hotărârea de a aduce o pisică în casă poate presupune chiar și realizarea anumitor modificări în ceea ce privește amenajarea spațiului și protejarea mobilei, mai ales a canapelei living, până reușești să înveți pisica că exisță alte locuri pentru ascuțit ghearele sau pentru dormit.
Alegerea materialului canapelei
În alegerea unei canapele living cel mai mult contează materialul din care este confecționată aceasta. Aspectul estetic este esențial în orice cameră, dar funcționalitatea este prioritară în orice casă și ajunge să fie cheia pentru o cameră perfect funcțională și locuibilă. Dacă ai una sau mai multe pisici, probabil, ți-ar plăcea o canapea dintr-un material ușor de curățat așa că ocolește lâna, satinul, catifeaua, materiale care se murdăresc și se pătează ușor. Poți folosi cu mare încredere cryptonul, o țesătură sintetică, aproape indestructibilă, care rezistă la pete, la mirosuri, la bacterii și mai ales la labuțe murdare.
Alege canapele din microfibră, rezistente la pete, ușor de curățat și pentru a fi sigur că în câteva luni nu trebuie să achiziționezi altă canapea, optează pentru un model dehusabil. Specialiștii recomandă microfibra cu aspect de piele întoarsă sau chiar pielea, deoarece sunt rezistente și ușor de curățat. Singurele inconveniente ar fi câteva zgârieturi minore lăsate de gheruțele pisicuței tale.
- Tapițeria din stofă este ieftină și relativ ușor de întreținut, având în același timp o gamă foarte largă din care poți alege, atât în ceea ce privește culorile, cât și modelele și texturile imprimeurilor. În general, stofa este mai pretențioasă la scoaterea petelor dificile, dar de cele mai multe ori este tratată cu un strat de material protector, care să o facă mai durabilă în timp. Există țesături de tip HoReCa, rezistente la apă, inginifuge și foarte rezistente la uzură, care se pretează dacă ai animale de companie, în special pisici.
- Un colțar sau o canapea living din piele este o piesă luxoasă, care va transforma livingul într-unul elegant. Nu sunt recomandate familiilor cu mulți copii sau care au animale de companie, deoarece pot fi ușor zgâriate. Principalul avantaj al pielii este că nu se deformează în timp. Pe de altă parte, pielea nu absoarbe mirosurile, nu cum o face un material textil, deci nu trebuie să-ți faci griji pentru pisică, iar din moment ce nu are de ce să se agațe, părul de animale va fi mult mai ușor de îndepărtat.
- Deși pielea este un material foarte rezistent și durabil, cel mai bun mod a-ți menține canapeaua intactă, este să îți înveți pisica să nu o agreseze. Nu încuraja joaca pisicii pe canapea, genul acesta de activitate va favoriza apariția zgârieturilor adânci. Obișnuiește-ți pisica că o canapea living este un loc ideal pentru odihnă și relaxare, nu pentru joacă.
- O altă soluție este să acoperi canapeaua din piele cu o pătură groasă din bumbac sau rezistentă la pete. Pătura va avea grijă ca pisicuța ta să se bucure de același confort și aceleași beneficii pe care o canapea de calitate le aduce, fără să fie mereu certată când vrea să-ți țină companie.
- Tapițeria din catifea deși foarte la modă, nu este recomandată pentru că este un material prea pretențios că să rezoneze cu capriciile imprevizibile ale unei pisicuțe. Plus că materialul atrage ca un magnet praful sau părul, și nimeni nu își dorește să aspire toată ziua tapițeria mobilei.
Culori deschise, printuri sau culori neutre
Există o mulțime de culori și imprimeuri, iar atunci când alegi canapeaua trebuie să decizi dacă vrei o culoare neutră, un model într-o culoare puternică sau un model cu imprimeu. O canapea în tonuri neutre – gri închis, gri deschis, nisipiu, crem, bej, alb sau negru – îți va permite că în viitor să schimbi cu ușurință aspectul canapelei folosind perne deco în culoarea sau modelul pe care îl vrei în acel moment. Poate pentru cei care n-au avut niciodată un animal în casă alegerea culorilor poate părea ușor bizar, dar animalele năpârlesc iar măcar de câteva ori pe an proprietarul animalului va avea totul, de la covoare la haine, pline de păr.
Dacă pisica ta are blănița albă ar trebui să te ferești de țesăturile închise la culoare deoarece va trebui să le cureți mai des, sau să optezi pentru ele dacă pisica are culori închise. Principala provocare cu care ne confruntăm când vine vorba de pisicuța noastră, mai mult sau mai puțin pufoasă, este părul pe care îl lasă prin casă.
Soluția ar fi să alegi finisaje și chiar piese de mobilă living în culori apropiate de cea a patrupedului, astfel firele de blană căzute nu vor mai fi la fel de vizibile. Sau și mai bine să alegi seturi de huse lavabile, în culori și materiale diferite, pe care să le poți curăța și schimba des.
Sfaturi pentru protejarea canapelei de animalele de companie
Până la urmă vei constata că te poți înțelege cu pisicuța ta și poți să riști chiar o canapea living din piele. Există câteva trucuri pe care le poți utiliza pentru a conviețui cu pisicuța ta și pentru a-ți păstra și canapeaua în perfectă stare.
- Folosește huse - Dacă dorești să prelungești durata de viață a canapelei sau altei piese de mobilier, folosește huse. Le poți face la comandă sau achiziționa direct din magazinele de design interior. Mai mult decât atât, husele pot fi un truc eficient pentru a aduce o schimbare în cameră, de a te juca cu texturi și culori. Și le poți spăla cu ușurință. O altă modalitate de a proteja este să decorezi canapeaua, fotoliul cu pături, cuverturi. Aduc un plus în decorul camerei și protejează surpafața.
- Acordă-i spațiu personal – Pisica ta face de acum parte din familie și trebuie tratată că atare. Pentru că ea să se simtă în largul ei și să fie fericită, are nevoie de un spațiu numai al ei, amenajat conform nevoilor ei de joacă și de somn. Pe piață există o varietate de obiecte de decor special concepute pentru căței sau pisici, inclusiv pătuțuri, perne, coșuri speciale. Dacă va avea locul ei, previi și ca părul pisicii să fie imprăștiat peste tot prin casă.
- Educă-ți animalul de casă - Cumpără-ți un dispozitiv de scărpinat sau un sisal de ascuțit ghearele și arată-i pisicii cum să îl utilizeze. Ca să se obișnuiască cu el, poți stropi dispozitivul cu iarba mâţei sau valeriană, mirosuri care o atrag. Și nu uita să îți premiezi animalul de companie de câte ori îl va folosi.
- Toaletare regulată - Piaptănă-ți regulat animalul de companie sau folosește o mănușă perie. Părul pe care-l vei arunca nu va pluti prin casă. Tăiatul unghiilor este, de asemenea, o metodă simplă de a-ți proteja canapeaua și de a avea grija de sănătatea animăluțului tău.
- Pune-i jucăriile lângă canapea - Este cea mai la îndemână idee pentru a feri picioarele canapelei de mușcături și canapeaua de zgârieturi. Jucăriile care sunt pentru mușcat și zgâriat depuse la picioarele canapelei vor ajuta pisica să se relaxeze și să se joace în apropierea ta, fără să urce totuși pe canapea.
- Folosește un spray de împrospătare a aerului în jurul canapelei - Nu numai că locul va mirosi frumos, dar cu siguranță că pisicii tale nu-i plac aromele care îți plac ție. Astfel își va căuta un alt loc de relaxare, iar tu vei fi liber să te bucuri de canapeaua ta. De exemplu, pisicii nu îi place mirosul de citrice.
Până la urmă dacă îți iubești pisica și ai multe momente plăcute împreună, o să ajungi la concluzia că o pisică prea educată nu are nici un haz. Viata e scurtă și câteva zgârieturi nu sunt cele mai rele lucruri care se pot întâmpla. Ne putem bucura de pisică și de o canapea living indiferent de defectele lor!
Actualizat la 14 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei