Cum amenajezi spațiul de învățat în dormitorul copilului creativ - ACAJU

Designul camerei copilului trebuie să fie caracterizat de imaginație și creativitate, elemente esențiale pentru a stimula dezvoltarea copilului. Un dormitor de copii trebuie planificat și amenajat în zone distincte de utilitate, clar delimitate, ce cuprind zona de somn, de depozitare, de joacă și zona de studiu.

 

Fiecare din aceste zone trebuie să fie cât mai bine organizată, să ofere acestui spațiu un design cât mai frumos și o atmosferă cât mai plăcută. Deși mobila copii nu este foarte dificil de ales, totuși pentru pentru amenajarea unui dormitor de copii  este nevoie de respectarea câtorva reguli și acordarea de atenție detaliilor. Important este să se aleagă cu atenție mobila perfectă pentru camera copilului care să se armonizeze cât mai bine cu cerințele spațiului, având un aspect atrăgător și interesant.

 

Cum amenajezi camera copilului după reguli feng shui

 

Conform filosofiei Feng Shui, partea casei pe care este recomandat să fie amplasate dormitoarele copiilor este estul pentru baieți și sud-estul pentru fete. Camera copiilor trebuie să aibă lemnul ca element intrinsec, reprezentând dezvoltarea sănătoasă sau ocuparea zonei cu multe plante verzi pentru a aduce imense beneficii copiilor, o energie minunată, care ajută la creșterea armonioasă. Ai grijă ca toaleta sau scările să nu priveasca direct către camera copilului, pentru că energia creată de acestea îl pot face să fie neascultător, rebel și nemotivat să învețe. 

 

Regulile de bază folosite în camera copilului sunt ca patul să fie din lemn, capul patului să fie sprijinit de un perete, colțurile camerei să fie luminoase, să se evite umbrele și formele stranii, patul să nu fie pus sub o grindă sau sub scări, să existe în cameră un dulap în care să fie puse jucăriile noaptea ordonat, să fie ordine și curățenie perfecte în cameră.

 

Ar fi ideal ca spațiul de dormit să fie bine delimitat de cel de învățat. Folosește un dulap, un paravan sau orice altceva. Să nu aibă deasupra lui nicio grindă, scară sau toaletă. În spatele scaunului să aibă peretele, un dulap sau o pictură cu un munte, pentru a avea sprijin în viață și în educație. Să nu stea cu spatele direct către fereastră, pentru că astfel spatele va fi descoperit, deci va fi lipsit de suportul necesar pentru a învăța.

 

 

Reguli generale pentru amenajarea spațiului de studiu din camera copilului

 

În zona pentru studiu atmosfera trebuie să fie plăcută și liniștită, astfel gândită încât să promoveze creativitatea.  Este de preferat ca masa de lucru să fie cât mai aproape de fereastră pentru a beneficia de mai multă lumină naturală atunci când învață. Biroul copilului trebuie să fie potrivit ca mărime, astfel încât pe el să încapă tot ceea ce are nevoie pentru studiu, să aibă spațiu pentru laptop sau calculator, pentru rechizite, tot felul de obiecte mici de papetărie care folosesc la efectuarea temelor. 

 

Lângă birou poți instala și alte corpuri de mobilă copii, o bibliotecă cu foarte multe rafturi pe care să pui cărțile dar și câteva cutii de ornament pentru depozitarea unor lucruri de diferite mărimi, care s-ar vedea urât dacă ar fi lăsate dezordonat prin diferite locuri din cameră. De la birou nu trebuie să lipsească veioza și un scaun comod, ideal ar fi să se aleagă unul ergonomic foarte bun pentru poziția corectă a corpului.

 

Copilul trebuie să aibă și un spațiu suficient de mare pentru activități creative, unde poate desena, picta sau poate realiza și alte lucruri interesante de care este pasionat. Un lucru important în camera copilului este alegerea ingenioasă a culorilor. Copilul este capabil să ia decizii și să facă alegeri asupra culorilor, știind instinctiv de ce fel de energie are nevoie. Părintele va alege nuanțele, acestea trebuie să fie pastelate, frumoase și chiar diferite pentru fiecare perete în parte, astfel atmosfera va fi elegantă și veselă în cameră, va stimula copilul să fie mai spontan, mai inventiv și mai creativ.

 

Atât psihologii, cât și designerii de interior sunt de acord că pentru amenajarea unui loc de studiu pentru copii ar trebui alese tonuri de culori neutre. Celelalte elementele colorate nu trebuie, totusi, să distragă atenția școlarului. Ca fundal se folosește alb sau bej, iar pentru mobilă copii și accesorii, culori mai vii. De asemenea, a fost demonstrat că maroul și galbenul stimulează concentrarea și activitatea cerebrală.

 

 

Sfaturi pentru amenajarea camerei școlarului

 

Indiferent dacă copilul vostru merge prima oară la școală sau are deja experiență în domeniu, noile începuturi au mai mult spor într-un decor nou, așa că ar fi bine să reamenajați camera copilului, pentru ca acesta să beneficieze de tot confortul atunci când își face temele sau învață. Sfârșitul vacanței este un moment trist pentru toată lumea, însă entuziasmul începerii unui nou an școlar poate crește, dacă copiii sunt incluși în pregătirile și cumpărăturile făcute pentru acest eveniment.

Amenajarea camerei copilului trebuie gândită întotdeauna în perspectivă, pentru că cei mici sunt în creștere și, de la an la an, vor apărea noi necesități. Ea trebuie realizată în funcție de vârsta acestuia, astfel încât să-l inspire și să-l îmbie la studiu. Spațiul nu trebuie să fie auster și plictisitor, dar este important ca din încăpere să lipsească elementele care pot distrage atenția de la studiu, precum televizorul, tableta sau jucăriile, deoarece cu astfel de tentații copiii se concentrează mult mai greu.

Așadar, pe lângă zona de odihnă, din care face parte patul și zona de relaxare, unde copilul își poate păstra, în funcție de vârstă și interese, jucăriile sau alte obiecte cu care își ocupă timpul liber, din camera unui elev nu trebuie să lipsească zona de studiu, al cărei centru de interes este, bineînțeles, biroul.  

 

 

  • Piesa de bază din spațiul de învățat este masa de lucru sau biroul

 

Când vine vorba despre spațiul de învățat din camera copilului elementul pricipal este cu siguranță masa de lucru sau biroul copilului. Acesta trebuie să fie spațios, de preferat cu multe sertare sau fără sertare dar cu un rollbox cu sertare atașat și cu înălțime optimă staturii copilului. Lângă birou poate fi instalată o bibliotecă cu multe rafturi pentru cărți, dar și pentru cutii de depozitare a unor lucruri de diferite mărimi, care ar strica aspectul general al camerei dacă ar fi lasate dezordonat prin diferite locuri. Pe masa de lucru și în rafturile adiacente trebuie să încapă tot ceea ce îi este necesar copilului, fără ca acesta să aibă nevoie să părăsească locul și să fie distras în timpul temelor.

 

Pentru un plus de funcționalitate, se recomandă ca biroul să aibă opțiunea de a fi ajustabil. Astfel, odată cu cresterea copilului, cel mic nu va fi nevoit să stea într-o poziție greșită, iar părinții nu se vor lovi de nevoia de a schimba atât de repede biroul.

 

  • Locul ideal pentru amplasarea biroului din camera copilului este în apropierea ferestrei

 

Cea mai importantă piesă de mobilier din camera unui copil care este la școală, este biroul, așa că întregul decor trebuie configurat în funcție de poziția acestuia. Iar locul ideal pentru birou este în apropierea ferestrei, astfel încât lumina să vină frontal sau din stânga, dacă vorbim despre un dreptaci și din dreapta, în cazul în care copilul este stângaci.

 

Pentru cazurile în care teoria este contrazisă de practică, și această poziționare a biroului este imposibilă, vom dota spațiul de lucru cu o sursă suplimentară de iluminat. Ideal ar fi un corp dotat cu lumină rece, gen neon, care nu va obosi foarte tare ochii copilului. Alegerea locului pentru sursa de iluminat suplimentar se va face, la fel, în funcție de mâna cu care elevul/eleva obișnuiește să scrie: dreapta sau stânga.

Dacă camera copilului are o suprafaţă mică, montaţi pat supraetajat şi introduceţi biroul dedesubt.

Altă soluție ar fi alegerea birourilor de colț, sunt cele mai ergonomice, ocupând foarte puțin spațiu și oferind totodată destul loc pentru studiu și depozitarea obiectelor pentru școală.

 

  • Alegerea biroului potrivit va rezolva multe dintre problemele legate de studiu

 

Multitudinea de modele disponibile pe piață, complică luarea unei decizii în privința alegerii biroului ideal. Oricum, pentru rezolvarea acestei probleme, trebuie să ai în vedere nu doar culoarea și designul:

 

  • Înălțimea biroului trebuie să fie pe măsura înălțimii copilului, ca să-i oferi o poziție cât mai corectă, care să nu îi afecteze în timp coloana. O soluție bună pe termen lung o reprezintă modelele reglabile pe înălțime, care pot fi adaptate pe măsura creșterii copilului. Înălțimea este corectă, dacă așezat la birou copilul se sprijină bine cu tălpile pe podea sau pe bara de susținere a tălpilor, își ține genunchii puțin ridicați, iar brațele până la cot se află în întregime pe birou.
  • Dimensiunile biroului pot varia în funcție de: vârsta elevului, stilul de amenajare al camerei, spațiul disponibil etc. În ceea ce privește lungimea biroului, trebuie ținut cont de faptul că pe birou trebuie să aibă loc cel puțin o carte, un caiet, penarul, ustensilele de scris și desenat, iar copilul să aibă și spațiu de mișcare a brațelor.
  • Cea mai bună alegere o constituie biroul multifuncțional, dotat cu mai multe spații de depozitare (sertare, rafturi, dulapuri), ce permit păstrarea în ordine a obiectelor destinate studiului (cărți, caiete, rechizite etc), dar și a calculatorului, fără de care nu se mai poate în zilele noastre. În acest fel, putem grupa într-un singur loc toate obiectele necesare studiului, delimitând foarte clar ariile de interes din camera copilului.
  • Ideal ar fi ca suprafața biroului sa fie puțin înclinată în față, astfel cel mic nu va avea tendința de a se înclina atunci când scrie.
  • Biroul trebuie să fie rezistent la mișcările energice ale copilului, să fie bine fixat, să nu se miște când copilul scrie și să fie confecționat dintr-un material ușor de întreținut.

În ceea ce privește alegerea formei, designului și coloritului biroului se impune puțină sobrietate și rigoare, în acest fel, copilul va avea un mai mare respect pentru zona de studiu și va înțelege că nu este locul potrivit pentru joacă. Părinții ar trebui să aibă în vedere, mai ales în cazul adolescenților, faptul că un băiat are nevoie de mai mult spațiu decât o fată, prin urmare, un băiat va avea nevoie de un birou mai lat, care să-i permită să-și desfășoare cât mai confortabil activitatea.

 

  • Un scaun confortabil de birou, teme fără întrerupere

 

Pentru că și copilul tău, petrece multe ore stând pe scaun la birou, fie că își face temele, fie că se joacă la calculator sau poate cu alte device-uri, alegerea scaunului este esențială, pentru o poziție corectă și pentru sănătate. Iar pentru foarte mulți copii, scaunul de birou este un accesoriu la fel de important ca și ghiozdanul. Cu cât copilul va folosi mai multe ore pe zi scaunul de birou, cu atât mai important este să alegi un scaun care are mai multe opțiuni de ajustare. Acestea trebuie să fie ușor de accesat și de folosit de către cel mic când este așezat, astfel încât să depună un minim de efort.

Un scaun bun pentru copii ar trebui să poata fi ajustat așa încât să le permită celor mici să se miște liber în timp ce sunt așezați la birou, să poată fi reglat în funcție de înălțimea biroului și să aibă un spătar care să permită ajustarea în concordanță cu înălțimea copilului, pentru o bună susținere lombară. Trebuie ales un scaun ergonomic, adică special proiectat pentru a susține corect greutatea corpului, oferind suport lombar, reglaj personalizat al înălțimii și unghiul de înclinare ideal. Scaunele ergonomice sunt perfect adaptabile formei corpului. Spătarul scaunului trebuie să fie suficient de înalt astfel încât să ajungă până în zona gâtului, pentru a evita durerile cervicale, o idee de luat în seamă poate fi și scaunul cu tetieră.

Nu trebuie să cumperi neapărat un scaun scump, trebuie doar sa alegi unul confortabil, care îi va susține coloana de-a lungul tuturor orelor petrecute asupra temelor pentru acasă. Copiii au nevoi diferite față de adulți și necesită o atenție și o grijă deosebită pentru a putea crește și a se dezvolta armonios. Păstrarea unei poziții corecte a corpului în orice situație reprezintă una dintre cele mai mari griji care trebuie să îi preocupe pe părinți, astfel că achiziționarea unui scaun de birou pentru copii va fi un beneficiu atât pe moment, cât și pe termen lung.

 

Un scaun bun trebuie să fie special proiectat pentru a susține corect greutatea corpului, oferind suport lombar, reglaj personalizat al înălțimii și unghiului de înclinare ideal. Scaunul ergonomic este perfect adaptabil formei corpului, iar acest lucru îi va face copilului munca și joaca mai confortabile.  

Şi materialul din care e confecţionat scaunul de birou e foarte important. De exemplu, pielea naturală şi pielea sintetică reţin umezeala. Vara, copilul va transpira, iar materialul, pentru că nu reţine umezeala, se va “lipi” de picioare. Dacă elevul este de vârstă mică, nu sunt recomandate scaunele cu rotile. E posibil să se plimbe sau să se învârtă cu scaunul şi să cadă.

 

 

  • Lumina bună pentru ochi sănătoși

 

Lumina în dormitorul copilului joacă unul dintre cele mai importante roluri, așadar fereastra este locul cel mai potrivit pentru amplasarea biroului. În primul rând pentru că permite copilului să lucreze cu ajutorul luminii naturale și în al doilea rând pentru că privirea îi va fi îndreptată spre exterior, fapt ce are un efect benefic important asupra psihicului, dar și asupra muschilor ochiului care se vor detensiona din când în când.

De la birou nu trebuie să lipsească o sursă alternativă de lumină, de preferat o lampă de birou reglabilă sau cu sistem de prindere pe baza de clips, care să lumineze din partea stângă dacă copilul este dreptaci sau din dreapta dacă acesta scrie cu stânga.

 

  • Un birou ordonat ajută la obținerea unor bune performanțe școlare

 

Configurarea eficientă a spațiului de lucru și implicit ordinea, este factorul principal care influențează în bine orice domeniu de activitate. De aceea un birou multifuncțional cu mai multe spații de depozitare ar rezolva foarte bine această situație. În lipsa acestuia ar fi de ajutor câteva rafturi / polițe montate pe perete, chiar deasupra biroului și cel puțin un organizator pentru rechizite.

 

Pentru a agăță note importante, atenționări sau hârtii de ar fi nevoie, soluțiile sunt din cele mai diverse: tablă de plută, tablă metalică cu magneți, white-board. De asemenea câteva suporturi/tăvițe ar putea rezolva problema caietelor de școală, care se pot aranja astfel pe materii. Și nu uita de necesitatea unui coș pentru hârtii și alte lucruri de aruncat.

 

 

Mobilier pentru dormitorul copilului, creativitate fără dezordine

 

Ordinea joacă un rol primordial în camera copilului și influențează pozitiv nivelul de productivitate. Chiar dacă se spune că oamenii creativi sunt dezordonați, în cazul unui copil este bine să aibă deprinderile către organizare de mic, pentru că nu este încă pregătit să facă față unui număr prea mare de stimuli. Așadar, existența unor spații de depozitare pentru rechizite este necesar, atât pentru că ajută la păstrarea ordinii, cât și pentru că învață copiii încă de mici să fie ordonați.

 

Psihologii recomandă alegerea unor tonuri cât mai neutre în camera de studiu pentru a nu distrage atenția. Chiar dacă tinerii și mai ales copiii adoră mobilierul și accesoriile căt mai colorate, psihologii recomandă alegerea unor nuanțe cât mai neutre pentru amenajarea spațiului de studiu al unui elev, explicând că în acest fel atenția copilului nu va fi distrasă de obiectele din jurul lui, iar copilul își va termina mai rapid temele pentru acasă. Cel mai indicat ar fi un loc de studiu în alb și tonuri de crem sau bej deschis. Alte culori recomandate sunt galbenul în diferite nuanțe și maro, acestea stimulând activitatea cerebrală și concentrarea. Culorile stridente obosesc ochii, îi dau o stare de agitaţie de care micul savant nu are nevoie atunci când studiază.

 

 

Școala este o perioadă mult prea importantă în viața copiilor pentru a nu i se acorda atenția necesară, așadar spațiul de învățat în dormitorul copilului trebuie tratat cu seriozitate pentru ca rezultatele bune la școală să nu întârzie să apară .

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.