Oricare dintre noi simte nevoia la un moment dat să se retragă într-un colț liniștit al casei, alături de o carte „bună” și o ceașcă de cafea sau ceai. Mai ales odată cu venirea sezonului rece această dorință devine mult mai acută, iar dacă amenajăm în casă un asemenea colț de lectură, cu siguranță ne va ajuta să obținem liniștea interioară de care avem nevoie.
Oricare împătimit al cărților știe foarte bine că un colț de lectură, adică un spațiu amenajat pentru citit, te poate ajuta să te relaxezi complet și să trăiești din plin povestea ce îți este prezentată printre rânduri. Nu există sentiment mai plăcut decât cel simțit atunci când ne retragem în acel colț de lectură al nostru după o zi lungă și grijile din timpul zilei dispar în timp ce ne transpunem în acțiunea cărții.
Ce condiții trebuie să îndeplinească un colț de lectură
În momentele în care îți termini treburile prin casă poți să beneficiezi de o calitate sporită a timpului dedicat propriei persoane. În intimitatea casei tale poți să-ți oferi din când în când clipe de evadare într-un colț luminos și liniștit, unde să citești și să te relaxezi. Pentru a obține un colț de lectură la tine acasă este nevoie să ții cont de câteva trucuri care să se muleze perfect pe imaginația ta.
- Fotoliul, elementul indispensabil pentru colțul de lectură
Este sigur că un scaun rigid nu te poate relaxa și va trebui să alegi o canapea foarte confortabilă, un fotoliu living sau un șezlong moale, în care să te poți întinde după pofta și obiceiurile tale. Nu este nevoie doar să fie cu un design plăcut, trebuie să se potrivească cu pozițiile în care te simți tu bine, căci se poate să mai și ațipești câteodată.
Locul pe care te așezi trebuie să fie confortabil la superlativ, iar variantele pe care le poți lua în considerare sunt o canapea micuță și moale, un fotoliu living sau un șezlong, un scaun cu suport pentru picioare, o salteluță pe care nu o mai folosești sau chiar mai multe perne puse unele peste celelalte.
Pentru a fi comod perna fotoliului sau a canapelei nu trebuie să fie foarte moale, să te scufunzi în ea, pentru a nu te ridica greu, dar nici prea ferm nu este recomandabil. Spătarul fotoliului de citit trebuie să aibă o zonă destinată sprijinirii gâtului. Lipsa ei poate provoca dureri în ceafă care te vor împiedica să te relaxezi cu adevărat. Pentru a te simți bine fotoliul trebuie să-ți permită să ai poziția coapselor paralelă cu cea a podelei.
La alegerea modelului de fotoliu living pentru un colț de lectură nu există restricții de culoare sau model, doar confortul și scopul contează, de data aceasta fotoliul este o piesă de sine stătătoare și nu trebuie să facă parte dintr-un set. El va fi ales în funcție de spațiu disponibil. Poți alege modele moderne, cu forme drepte, sau modele clasice, cu forme rotunjite la spătar și mânere. Indiferent de stilul pe care îl vei prefera, este important ca acesta să fie confortabil și să-ți poată personaliza oaza de liniște.
Dacă vrei mai multă intimitate și chiar puțină izolare optează pentru un imens fotoliu englezesc, în care dacă te afunzi și te întorci cu spatele, prezența ta este greu de sesizat. Genul de scaun înaripat, wing, este destul de adânc și are spătarul înalt, cotierele putând fi din lemn sau tapițate.
Fotoliile moderne cu forme drepte și perne moi, sau fotoliile stil scandinav sunt simple și discret elegante și pot îndeplini cu ușurință rolul de fotoliu pentru lectură. Popularele fotolii bean bag sunt excelente pentru nonconformiști și pentru spațiile limitate, iar fotoliile Poang, combinații de fotoliu și scaun și cu tapițerii în culorii vii și variate, constituie o alegere bună pentru spațiile mici și pentru interioarele moderne.
Chiar dacă șezlongurile necesită un spațiu mai generos, răsplata confortului este pe măsura efortului. Fotoliul cu sistem recliner este ideal pentru camera de zi, atunci când dorești să te relaxezi după o zi grea sau când vrei să citești într-o poziție mai comodă. Pentru accesorizare puteți adăuga pleduri și perne colorate eventual un mic covoraș în fața fotoliului, acestea vor înviora atmosfera dându-i mai multă căldură și intimitate.
- Lumina trebuie să fie caldă
Un alt factor important de luat în considerare atunci când amenajezi un colț de lectură este lumina. Un colț de lectură în care vrei să te retragi nu trebuie să fie rece și respingător, trebuie să aibă o căldură aparte, care să te atragă. Sezonul rece este însă predominant întunecos și oferă puțină lumină naturală, astfel vei avea nevoie de lumină artificială, lumină care trebuie să fie caldă și ușor difuză.
Este important să alegi corpuri de iluminat cu lumină caldă, pentru că aceasta este mult mai odihnitoare și placută pentru ochi, și totodată ajută la crearea unei atmosfere de relaxare și intimitate. Un lampadar sau o veioză poate rezolva această problemă, dând un aer spectaculos colțului de citit.
- Folosește-te de fereastra din cameră
Ideal ar fi să amenajezi un colț de lectură lângă o fereastră sau într-un loc cu multă lumină naturală, deoarece lumina artificială obosește ochii, mai ales atunci când citim. Dacă ai în locuință zone în care ferestrele nu sunt scoase în evidență, poți face acest lucru transformându-le într-un spațiu perfect pentru lectură.
Cu o perdea care să filtreze lumina și o pătură moale și pufoasă alături, acest spațiu se poate transforma rapid în locul tău preferat din casă, lumina naturală având un impact foarte mare asupra ta. Pentru a maximiza efectul de confort pe perioada iernii, adaugă perdele sau draperii groase care oferă intimitate și ascund peisajul mohorât de afară.
Unde putem amenaja un colț de lectură
Alegerea spațiului unde să amenajezi un colț de lectură este poate cel mai important și primul lucru pe care trebuie să îl rezolvi, este să găsești un spațiu neutilizat, intim și confortabil, unde să te simți relaxat.
- În living poate fi o soluție foarte bună între bibliotecă și fereastră, existând posibilitatea de a pune ori un fotoliu ori un sezlong, dar există loc și pentru lampadar.
- Dacă fereastra este prinsă între două corpuri de bibliotecă sau dulapuri se poate amenaja aici un colț de lectură cu fotoliu, șezlong sau confecționându-se o banchetă între cele două dulapuri pe care poate să fie o saltea comodă dar care să aibă și spațiu de depozitare dedesubt.
- Aceiași idee de glaf adânc cu saltea sau doar perne deasupra poate fi soluția când în living biblioteca a fost așezată în jurul ferestrei, de-o parte, de alta și chiar deasupra acesteia.
- În dormitor locul ideal ar fi tot lângă fereastră, dacă este cumva loc, dacă nu acolo unde este un loc pentru un lampadar și un fotoliu va fi cu siguranță un colț de lectură.
- Sigur că îți poți amenaja un colț pentru tine și pe balcon mai ales dacă acesta este închis, aici vei avea mai mult loc și îți vei putea monta și câteva rafturi pentru cărțile preferate.
Un colț de lectură nu trebuie să fie un spațiu foarte generos din casa sau apartamentul în care locuiești. Cele mai plăcute colțuri de lectură sunt cele care oferă un sentiment de intimitate, de „ascuns”.