Cum poți folosi marmura în amenajarea casei tale - ACAJU

Se observă în ultimii ani cum designerii de interior se întorc din ce în ce mai mult la natură, atât prin materialele folosite, cât și prin decorațiuni ce recreează mediul natural. Lemnul, pielea naturală, piatra și elementele ceramice artizanale, mai ales faianța decorată manual, sunt preferate în locul materialelor prefabricate. Decorațiunile interioare sunt însoțite de amenajări florale verzi, uneori, unde spațiul permite, se amplasează fântâni pentru a aduce în interior elementul apă. Nu este deloc de neglijat prezența tradițională a materialelor de lux precum marmura, care încă este privită ca un plus textural bogat și un element la modă și pentru interioare.

 

De ce să alegi marmura în amenajarea casei

 

Marmura este o rocă metamorfică compusă din minerale carbonatice recristalizate, cel mai frecvent calcit sau dolomit, folosită în mod obișnuit pentru sculptură și ca material de construcție de lux. Cu vinişoare de culoare contrastantă, în nuanţe dintre cele mai diverse, se poate găsi ușor cea mai potrivită bucată de marmură pentru un interior de locuinţă, fie că vorbim despre vile vechi luxoase sau despre apartamente noi de două camere. Marmura nu se prelucrează și finisează foarte greu, pentru că este un material pe cât de dur pe atât de rezistent, iar densitatea acestei pietre permite să fie lustruită precum oglinda.

 

Fie că se folosește la piese mici de mobilă, precum o măsuţă de cafea, sau în locul blatului de la mobila de bucătărie, cu siguranță piesele de mobilier cu marmură vor adăuga valoare locuinţei. Deși destul de scumpă, rezistența sa în timp, frumusețea materialului și faptul că nu necesită o atenție sporită când vine vorba de curățenie, o fac o opțiune demnă de luat în calcul.

 

Ce este special la marmură?

 

Pentru un interior impecabil, elegant şi în acelaşi timp rafinat, este nevoie ca toate finisajele să fie de calitate. În ceea ce priveşte pardoseala, cea mai indicată este cea din marmură atât datorită rezistenţei sporite, cât şi aspectului său frumos. Marmura este un material ce se recomandă a fi utilizat pe suprafețe mari, astfel încât splendoarea acesteia să poate fi pusă în valoare. Pictată sau încrustată, marmura se va intrega perfect într-un interior exclusivist.

 

Singurul „defect” al acestei pietre este că prezintă sensibilitate la acizi, grăsimi și produse abrazive, care-i pătează suprafața. Important, pentru îngrijirea marmurei, este ca după montare să fie tratată cu soluții de impermeabilizare sau cu ceară specială pentru a preveni pătarea.

 

 

Moduri elegante de a decora casa cu marmură

 

Există o diversitate de moduri în care marmura, această piatră decorativă deosebit de elegantă, poate fi folosită pentru decorarea casei, de la accente ușoare în camere, la mobilier de baie și bucătărie, șeminee sau pardoseli.

 

  • Pardoseală din marmură. Aceasta este cea mai comună utilizare a marmurei în interiorul unei locuințe. Piatra este preferată pentru podele datorită aspectului strălucitor, neted și foarte ușor de curățat. În funcție de modul în care decorezi o cameră, podeaua din marmură poate oferi un aspect clasic sau modern sau, de ce nu, și clasic și modern în același timp. Este cu precădere folosită în baie sau bucătărie pentru că este ușor de menținut curățenia, și cu toată senzația de rece pe care o poate crea, este bine venită în living sau holuri pentru că se poate și asorta ușor oricărui aranjament, dar și întreține foarte ușor. Pentru un efect spectaculos în living poate fi utilizată şi în combinaţie cu parchetul din esenţe rare.
  • Scări de marmură. Acestea sunt folosite în special pentru intrările sau holurile apartamentelor și la fel ca și podelele de marmură se potrivesc oricărui stil de locuință, îmbinându-se perfect cu oricare alte materiale, precum inoxul, lemnul sau sticla. Ca și pardoseala, scările interioare din marmură sunt folosite pentru aspectul deosebit și ușurința cu care sunt întreținute.
  • Balustradele din marmură sunt deosebit de durabile ușor de întreținut și datorită materialului ușor de prelucrat în diferite modele iar prin lustruire obținându-se o lucrare foarte specială. Materialul este fin la atingere și ai sentimentul că esti într-un castel sau templu, urcând sau coborând scările acestuia.
  • Șemineu din marmură. Un accesoriu îndrăzneț pentru living poate fi un șemineu, fie că el este folosibil sau numai de decor, deoarece creează un interior cald și rafinat, dar care cu siguranță adaugă stil casei. Deși stilul minimalist este cel care predomină în construcția semineului pentru living, în procesul de personalizare apar foarte des decorațiuni specifice stilului art nouveau și art deco.
  • Chiuveta și blatul din baie. Datorită rezistenței la apă, marmura este ideală pentru amenajarea băilor. În afara placării pardoselii, a unui perete cu marmură sau a căzii, de foarte multe ori chiuveta și blatul acesteia este sunt fabricate din marmură, adăugând un plus de strălucire încăperii.
  • Cabina de duș este o altă amenajare din locuință care se poate realiza din marmură, chiar dacă înseamnă un buget mai mare. Cada de duș din marmură este deosebit de plăcută la pipăit, atingerea fină a materialului inspirând relaxare și eleganță. În plus, așa cum am mai menționat, marmura se potrivește perfect cu inoxul și sticla.
  • Blaturile mobilierului din bucătărie sunt recomandate a fi executate din marmură pentru aceleași calități, rezistență la apă, curățare și igienizare facilă și un aspect plăcut și relaxant. Fiind un material greu trebuie o atenție deosebită la executarea mobilei stativ, care trebuie să fie solidă, pentru a face față.
  • Obiectele de accent sunt obiecte mici, în cazul nostru din marmură, care pot schimba complet aspectul oricărei locuințe. Ca aspect, marmura se îmbină foarte bine cu lemnul. Poți decora oricare cameră cu ghivece, vaze, sfeșnice pentru lumânări din marmură, în bucătărie poți folosi de la solnițe și suporturi de tacâmuri până la tocătoare sau platouri, iar in baie poti folosi marmura la suporturi, stative, savoniere sau orice alt obiect decorativ pentru baie. Orice accent din marmură ai alege, va da un plus de eleganță și lux camerei respective.
  • Mobilierul din marmură, chiar dacă la prima vedere poate părea inconfortabil, fiindcă ține rece, dacă este asociat cu piese din materiale corecte este de mare efect. Orice piesă din marmură este rezistentă, robustă și poate dura o viață întreagă. Fiind un material greu, trebuie multă grijă la măsurători și calcule înainte de achiziționare. În plus, nu trebuie să te limitezi la nuanțe neutre, pentru că o masă colorată din marmură, spre exemplu, poate fi ideală pentru a aduce un spațiu la viață.

 

În concluzie, marmura este indicat a fi folosită în amenajarea casei pentru aspectul său unic, cu o varietate de culori și diferite modele și granulații, pentru luminozitatea superioară pe care o conferă încăperilor unde este folosită, pentru că este rezistentă și ușor de întreținut, rămânând mereu la modă.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.