Cum să alegem scaunul de birou - ACAJU

Lucrul la birou implică, în mod obișnuit, petrecerea unei lungi perioade de timp într-un scaun de birou - o poziție ce adaugă stres asupra coloanei vertebrale. De aceea, pe lângă mediul de lucru care reprezintă un factor important pentru productivitate, confortul este esențial. Pentru a evita apariția sau eventualele complicații ale problemelor de spate, este important să aveți un scaun ergonomic, care să sprijine partea inferioară a spatelui și care să promoveze o postură corectă.

 

Scaunul de birou potrivit preîntâmpină oboseala, asigură o postură corectă și previne chiar unele probleme de sănătate. Medicii specialiști recomandă persoanelor care își petrec mare parte din timp pe scaun să adopte o poziție corectă pentru a preveni durerilor musculare și afecțiunile coloanei vertebrale. Asta presupune:

 

  • o coloană dreaptă
  • genunchi la același nivel cu șoldurile
  • încheieturile mâinilor drepte pe tastatură

 

Ce caracteristici să urmăriți când alegeți scaunul de birou

Statul îndelungat la birou, în fața calculatorului obosește unele perechi de mușchi, ceea ce duce la adoptarea unor poziții incorecte după o anumită perioadă de timp. Scaunul de birou nu trebuie să fie nici prea mare, dar nici prea mic pentru a nu provoca dureri inutile. Așadar, pentru a menține o poziție corectă a coloanei vertebrale se recomandă alegerea unui scaun directorial. Acesta este confortabil și ergonomic, potrivindu-se cel mai bine cu forma corpului.

 

 

Având în vedere stilul convențional al scaunelor de birou, există o serie de lucruri pe care trebuie să le aibă un scaun ergonomic, printre care:

 

  • înălțimea ajustabilă;
  • spătarul cu reglare independentă;
  • suporturi reglabile pentru brațe;
  • baza șezutului realizată din material solid;
  • șezutul să fie reglabil pe înălțime și/sau adâncime;
  • să fie dotat cu roți;
  • să aibă suprafața din material moale, comod;
  • să fie rotativ.

 

Înălțimea trebuie să fie ajustabilă - Înălțimea este un criteriu principal după care trebuie să alegeți scaunul de birou. Un scaun cu pârghie de reglare pneumatică reprezintă cea mai bună alegere din acest punct de vedere. Înălțimea scaunului variază între 16 și 21 de centimetri de la podea și ar trebui să fie valabilă pentru toate persoanele. Acest lucru permite utilizatorului să aibă picioarele pe podea, iar genunchii să formeze un unghi de 90 de grade, aflându-se la același nivel cu șoldurile.

Dacă scaunul este dotat cu tetieră, aceasta ar trebui să fie și ea reglabilă pe înălțime.

 

 

Spătarul trebuie să aibă reglare independentă - Spătarul scaunului de birou ergonomic trebuie să aibă o lățime de 30 până la 50 cm. Dacă este separat de scaun, acesta ar trebui să fie reglat pe înălțime și în unghi pentru a fi capabil să susțină curbura coloanei vertebrale. În situația în care scaunul și spătarul sunt o singură piesă, acesta din urmă trebuie să poată fi reglat în unghiurile din față și spate, cu un mecanism de blocare care să îi asigure stabilitatea poziției.

 

Suporturile pentru brațe trebuie să fie reglabile - Brațele scaunelor ar trebui să fie reglabile ca să poată permite brațelor utilizatorului să se odihnească confortabil, iar umerilor să se relaxeze. Coatele și brațele inferioare ar trebui să se odihnească ușor, iar antebrațul să nu fie pe cotieră în timp ce tastați.

 

Baza șezutului să fie realizată dintr-un material solid - Baza șezutului trebuie să fie realizată dintr-un material solid ce asigură stabilitate, putând susține corpul în siguranță. În plus, un scaun de birou cu o bază metalică din oțel oferă rezistență și durabilitate în timp.

 

Șezutul să fie reglabil pe înălțime și/sau adâncime - Reglarea adâncimii șezutului este posibilă dacă scaunul este dotat cu un mecanism de translație, în timp ce reglarea pe înălțime este posibilă dacă scaunul este prevăzut cu un piston cu gaz.

 

Scaunul trebuie să fie dotat cu roți - Acest lucru permite deplasarea pe distanțe scurte în birou și este utilă atunci când nu vreți să vă ridicați de fiecare dată când aveți nevoie de un obiect. Roțile trebuie să fie adaptate suprafeței pe care veți folosi scaunul (mochetă, parchet etc)

 

Scaunul trebuie să aibă suprafața din material moale, comod - Materialul scaunului ar trebui să aibă suficientă umplutură și căptușeală încât să fie confortabil. Cele mai recomandate materiale sunt cele textile sau din piele, iar pentru a evita transpirația se pot alege scaunele din plasă.

 

Scaunul trebuie să fie rotativ - Pentru a putea ajunge cu ușurință în orice zonă a biroului, scaunul trebuie să se poată roti cu ușurință.

 

Pe lângă aceste caracteristici destul de importante, trebuie să luați în calcul și câteva aspecte care țin de design, pentru că scaunul de birou trebuie să vă reprezinte. Așadar, luați în calcul culoarea și restul pieselor de mobilier pentru ca scaunul să se încadreze perfect în peisaj.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.