Cum să alegi dulapul potrivit pentru dormitor - ACAJU

Poate nu pare așa la prima vedere, dar în afară de pat, dulapul de haine contribuie la confortul tău și te ajută să ai o viață mai relaxată. Dormitorul este sanctuarul tău pentru relaxare, dar în același timp este și spațiul unde îți ții toate lucrurile personale, lucrurile de care ai nevoie zi de zi. Haine, lenjerii, bijuterii sau produse cosmetice, toate se găsesc în spațiul acesta intim și pe toate ai nevoie să le găsești în timp util, mai ales dimineața. De aceea, va trebui ca dormitorul tău să fie un spațiu practic, astfel încât să-ți poți depozita corespunzător toate lucrurile și să poți să-ți desfășori în voie rutina zilnică.

În cele mai reușite și impresionante amenajări de dormitoare dulapurile de haine lipsesc, dar din păcate nu locuim cu toții în case atât de spațioase încât să ne ofere o cameră separată pe post de dressing, iar singura soluție rămâne încadrarea unor dulapuri haine de mărime adecvată în spațiul disponibil, pentru a ne depozita și organiza numeroasele piese vestimentare sau alte articole de lenjerie.

Sfaturi pentru alegerea dulapului ideal

Un dulap de haine trebuie să fie util și funcțional și pentru asta e bine ca înainte de a-l achiziționa să începi prin a-ți planifica spațiul necesar pentru stocare. De asemenea este bine să faci și câteva măsurători înainte. Dimensiunile ideale pentru dulapuri haine înseamnă ca un dulap să fie suficient de încăpător pentru tot ce ai tu nevoie și să nu fie nici prea mare încât să nu încapă în cameră sau să nu lase spațiu să te miști pe lângă el.

  • Evaluează cantitatea de haine pe care dorești să o depozitezi în șifonier, dar ai în vedere și alte articole sau obiecte pe care dorești să le depozitezi în șifonier (pilote, perne, lenjerii de pat...).
  • De asemenea, ai în vedere atât hainele și articolele tale cât și ale partenerului sau celorlalți membrii ai familie (dacă e la comun).
  • Alege locul unde vei amplasa dulapul astfel încât să fie loc suficient, și să nu te lovești de el prin dormitor. Dimensiunile ce trebuie măsurate sunt adâncimea (lățimea), lungimea și înălțimea. Nu uita să iei în calcul culoarele de trecere și spațiul necesar deschiderii ușilor batante și sertarelor.
  • Dacă alegi pentru camera copilului trebuie să ai în vedere faptul că aceștia vor crește și în scurt timp vor avea nevoie de spațiu de depozitare mai mare, de aceea cel mai bine este să alegi niște dulapuri copii ieftine, pe care să le poți schimba fără regrete.
  • Dacă ai nevoie de mai mult spațiu de depozitare, însă nu poți opta pentru un dulap de haine cu lungimea și lățimea corespunzătoare din lipsă de spațiu, poți alege un dulap de haine cu înălțimea până în tavan. În acest mod vei putea să folosești inteligent spațiu pe verticală și vei avea mai mult loc de depozitare fără să pierzi din spațiul din cameră.
  • La final, mai evaluează o dată spațiul de depozitare de care ai nevoie pentru dulapul de haine și spațiul disponibil din dormitor.

În spațiile înguste, dar și dacă ai spațiu, este indicată alocarea unui perete întreg pentru dulap. Mergi pe ideea unui dulap dormitor înalt, care să acopere un perete întreg, dar mai îngust, cu uși glisante și alege o piesă de mobilier cât mai apropiată de culoarea peretelui. În felul acesta o să pară mai mic și nu o să incomodeze vizual încăperea. Un sistem de deschidere în plan paralel îți dă libertatea de a amplasa dressing-ul chiar în apropierea patului, fără să îți faci griji că nu îl vei putea deschide complet.

Un dulap pentru dormitorul matrimonial de o mărime adecvată spațiului disponibil va putea găzdui cât mai multe piesele vestimentare. Pentru a avea la dispoziție o bară de haine, un dulap trebuie să aibă adâncimea de cel puțin 60 de cm, la care se mai adaugă și 2-3 cm care trebuie lăsați în spatele acestuia pentru circulația aerului. În rest, înălțimea și lungimea sunt condiționate de spațiul disponibil.

Alege un model cât mai compartimentat

Compartimentarea dulapului de haine contează foarte mult la alegerea acestuia, pentru că îți permite să depozitezi și să organizezi după necesitățile tale, tot ceea ce ai nevoie, indiferent de formă sau mărime. Cele mai bune dulapuri haine, indiferent dacă sunt pentru dormitor sau camera copiilor, sunt cele care au toate cele 3 zone: spațiu pentru umerașe, dulapuri și sertare.

Zona pentru umerașe este indispensabilă oricărui dulap de haine și mai ales dacă împarți dulapul cu partenerul, astfel vă veți găsi mai repede hainele. Aici se vor agăța hainele pe umerașe astfel încât să nu se șifoneze sau deterioreze (rochii, costume haine, cămăși și pantaloni pentru birou). Spațiul alocat zonei de umerașe depinde de nevoile tale.

Zona cu rafturi trebuie să fie suficient de mare atât pentru haine dar și pentru tot ce mai dorești să depozitezi în dulap. Rafturile ar trebui să fie de o înălțime diferita astfel să încapă mai multe tipuri de articole sau haine de diferite dimensiuni. Contează mult să existe posibilitatea să muți rafturile, să le așezi la interior cum îți dorești pentru că de multe ori gusturile noastre vestimentare se schimbă, plus că și garderoba diferă în funcție de sezon.

Zona pentru sertare este soluția pentru lucrurile mărunte sau sensibile. Un dulap de haine fără sertare este un dulap incomplet. În sertare poți depozita lenjeria intimă, dresurile, accesoriile mici sau orice altceva ce tu consideri necesar.

Compartimentarea practică a interiorului pentru dulapuri copii este foarte importantă. Sertarele pot fi folosite pentru lenjerie sau șosete; rafturile pentru pulovere, bara de umerașe e bună pentru cămăși, rochițe, bluze, pantaloni și chiar tricouri... În compartimentele de jos se pot pune coșuri pentru jucării, la care copilul să aibă acces rapid și facil, în așa fel încât copilul să fie stimulat să le și strângă. Dacă ai la dispoziție rafturi amplasate în partea de sus, la care ajungi cu greu, le poți folosi pentru prosoapele copiilor, sau pentru lenjeriile lor de pat.

Materialele utilizate

Materialele utilizate la fabricarea de dulapuri haine sunt importante pentru că de acestea depind rezistența dulapului și aspectul acestuia. Cele mai utilizate materiale la fabricarea dulapurilor și pieselor de mobilier sunt: lemnul masiv, MDF-ul si PAL-ul. Dulapul de haine din MDF are cel mai bun raport calitate/preț, cel din lemn este cel mai rezistent iar cel din PAL are cel mai avantajos preț. Dacă îți dorești ceva mai ușor de întreținut poți alege materiale ca lemn, PAL, MDF, dar atenție ca stratul final de finisaj să fie unul mat, pe care nu se văd amprente.

În privința materialelor contează mai puțin dacă e PAL, MDF, sticlă sau combinații de materiale atâta timp cât partea ascunsă a dulapurilor nu este în regulă. Tot ce ține de feronerie și de accesoriile interioare poate face ca prețul unui dulap să fie mai mare decât te-ai aștepta. Sunt foarte importante sistemele de prindere și flexibilitatea în ajustarea diverselor accesorii. Adică, o mobilă adevărată are balamale, mânere, glisiere, sistemele de glisare care se manevrează ușor, sunt de calitate și care permit o durabilitate mare în timp la manevrări numeroase.

În cazul unui dormitor pentru copii, până vei ajunge la vârsta la care să mobilezi camera ca pentru un adult, vei trece prin diverse etape colorate, cu personaje de desene animate și autocolante pe pereți. În aceste condiții, PAL-ul este mult mai frecvent căutat pentru dulapuri copii ieftine: prețul de achiziție este ceva mai mic, aspectul mult mai ușor de personalizat, iar greutatea pieselor ceva mai mică.

Alege modalitatea de dispunere a ușilor

Alegerea ușilor ține de aspecte personale sau de spațiul disponibil în cameră. Dulap de haine cu sau fără uși, cu uși glisante sau normale, dulap de haine cu uși cu oglinzi sau fără, sunt variantele cele mai comune din care poți alege.

Dulap de haine cu uși sau fără uși - Dacă vrei să ai un dormitor bine organizat, fără lucruri la vedere, cel mai bine alege un dulap de haine cu uși peste tot. În acest fel nu numai că vei avea un dormitor organizat și curat, îți vei proteja intimitatea dar și hainele de praf.

Dulap de haine cu uși glisante sau uși normale – Dacă ai stabilit că îți dorești un dulap cu uși, al doilea pas este să stabilești ce tip de uși se potrivesc: uși glisante (culisante) sau uși cu balamale (uși normale). Un dulap dormitor cu uși glisante este practic atunci când dormitorul este mic și nu ai spațiu suficient să deschizi ușile, plus că are un design mult mai compact. În schimb, dulapul cu uși pe balamale este mult mai ușor de utilizat, tocmai pentru că fiecare zonă este independentă. Dezavantajul este dacă nu ai suficient spațiu să deschizi ușile.

Designul unui dulap de haine potrivit

La alegerea modelului de dulap pentru haine trebuie să ai grijă ca designul și stilul acestuia să fie în armonie cu celelalte piese din cameră (stil, culori, materiale etc). De aceea este mai ușor dacă te decizi să cumperi un șifonier care este parte a unui set. Poți opta pentru un dulap de haine în stil modern (MDF lucios, culori vesele...), pentru un dulap de haine în stil clasic (dulap din lemn masiv) sau pentru un dulap de haine în stil vintage (cu urmă de patină).

Culorile dulapului de haine trebuie și ele alese în funcție de culorile din dormitor și de mărimea dormitorului. Un dulap de haine alb sau bej se potrivește foarte bine într-un dormitor mic. Culorile deschise dau impresia de spațiu și “măresc” camera. De asemenea, un dulap de haine cu oglinzi pe uși o să lumineze camera și o să creeze impresia că spațiul este cu mult mai mare.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.