Cum să creezi o zonă de relaxare la tine acasă - ACAJU

Să creezi o zonă de relaxare la tine acasă înseamnă în primul rând să-ți definești foarte clar ce înseamnă această zonă.

Zona de relaxare este acel mic spațiu din casa ta, unde, în momentele în care ți-ai terminat treburile zilnice sau ocazionale, pe care le aveai de făcut, să poți beneficia de o calitate sporită a timpului dedicat propriei persoane.

De foarte multe ori crezi că nu poți avea un astfel de colț de relaxare decât într-o casă mare. Ei bine, este clar că te înșeli. Nu este nevoie de mult spațiu pentru a-ți amenaja acest colțișor, este vorba de bun gust, de o bună cunoaștere de sine însuși și mai presus de toate de bunul simț de a nu deranja ”zonele de relaxare” ale celorlalți din casă.

Rolul de ”mic colț de relaxare” poate fi atribuit mai multor zone ale locuinței, de la balcon sau o parte mai retrasă din living, la o încăpere separată, pe post de birou. În funcție de preferințele și nevoile fiecăruia, putem opta pentru diferite stiluri de amenajare, în concordanța cu celelalte încăperi din casă. În cazul în care predomină stilul clasic, elegant, mobilierul pe care îl vom alege va fi în același ton, o canapea sau un fotoliu din țesături fine si plăcute la atingere, alături de o măsuța simplă din sticlă ar putea fi o alegere inspirată. Pentru a da un plus de funcționalitate masuței, îi poți aplica roți și astfel o vei putea deplasa cu ușurință.

Ce pași să urmezi pentru crearea spațiului de relaxare de acasă

Dacă ești suficient de deschis, în privința amenajărilor interioare, problema ”micului colț de relaxare și tihnă” poate fi depășită prin lămurirea următorilor pași pentru alegerea zonei de relaxare:

  • Alege zona din casă cea mai depărtată de TV, de ușa de intrare sau de bucătărie, adică acel loc care sa fie cât mai depărtat de orice zonă în care pot apărea bruiații sonore. Ai găsit-o? Atunci fix acolo îți vei construi locul dedicat relaxării.
  • Mobilierul este elementul central în spațiul tău de relaxare și ar trebui să dea efectul de confort
    • Locul pe care te așezi trebuie să fie cât mai confortabil, iar variantele pe care le poți lua în considerare sunt un fotoliu larg, un scaun cu suport pentru picioare, o salteluță pe care nu o mai folosești sau chiar mai multe perne puse unele peste celelalte.
    • Locul de depozitare pentru cărți ar fi reprezentat de niște etajere pe care le poți așeza în mod creativ pe unul dintre pereții alăturați sau de o cutie mare de carton, pe care o poți decora sau colora, transformând-o într-un obiect de decor în sine. Puteți să le așezați direct pe jos, în teancuri mai mici sau mai mari. Atenție însă că granița între un decor simpatic și un colț dezordonat, este foarte mică. Ține aproape de tine un carnețel sau o agendă și un pahar plin de culori, pixuri sau creioane bine ascuțite. Nu poți ști când te lovește inspirația.
  • Lumina este ideală dacă vine de lângă o fereastră, astfel încât să te poți bucura de lumina naturală. Numai ca dorința de a citi și de a te relaxa, nu apare doar când e lumină afară, așa că e foarte important să adaugi și o sursă de lumină. Cât mai caldă și plăcută.
  • Un plus de intimitate este dat de puțină izolare dată cu niște perdele, pe care să le poți închide sau deschide, după pofta inimii. Preferabil ca intimitatea să nu fie dată de închiderea completă, efectul fiind garantat.
  • Accesoriile sunt acele mici, dar esențiale obiecte, detalii ce nu ar trebui să lipsească din colțul de relaxare. Indiferent că alegi fotografii cu amintiri plăcute, o vază cu flori, o plantă, acestea vor reprezenta tușa finală a spațiului tău de relaxare.
  • Ambianța se obține printr-un echilibru armonios de sunet și parfum. O zonă în care poluarea fonică a orașului pătrunde nestingherită te va agita, indiferent cât de confortabil este colțul tău de relaxare sau cât de plăcut estetic este amenajată zona. Sunetele ambientale cum ar fi apa curgătoare, sunetul ploii, muzica clasica sau New Age vor învălui area în acalmie.
  • Un efect similar îl au și parfumurile, fiind și ele un element nelipsit pentru colțul de relaxare. Sunt recomandate mirosurile blânde de vanilie sau lavandă. Încearcă să le eviți pe cele stridente, înțepătoare sau prea fresh.

  • Cromatica spațiului de relaxare este recomandat să fie reprezentată întotdeauna de culori calme, în special pentru pereți, cum sunt nuanțele de verde, bej sau albastru, care-ți vor inspira o stare de liniște. Culorile vii, ca roșu, galben, portocaliu au efectul opus. Aproape jumătate dintre oameni declară că albastru este culoarea lor preferată. Dacă te numeri printre ei, acest stil de amenajare este perfect pentru tine.
  •  

    Înainte de a-ți crea propriul colț de relaxare la tine acasă, identifică zona

    Unde să identifici spațiul este primul lucru pe care trebuie să-l rezolvi atunci când urmează să transformi și să-ți amenajezi o zonă de relaxare. Acesta depinde în principal de tipul locuinței tale, casă sau apartament, precum și de caracteristici și dotări, mărimea spațiului, existența unui balcon, posibilitatea de a elimina din pereți.

    • Zona de relaxare cu lumină naturală, precum zona de relaxare de la fereastră este una din cele mai romantice și mai atractive zone. Într-o cameră mai liniștită, precum dormitorul sau un al doilea living, se poate construi chiar la fereastra un pervaz-băncuța, garnisit cu saltea, perne și perdele. Această variantă este potrivită pentru cei care doresc să citească într-un loc confortabil și intim, la lumina naturală sau pur și simplu pentru a se relaxa privind pe fereastră.
    • Zona de relaxare din curte este o altă bună recomandare, curtea fiind un adevărat atu al celor ce locuiesc la curte, chiar și în cazurile spațiilor foarte mici putându-se amenaja zone capabile să te inspire. Pentru zona de relaxare se preferă ca acea porțiune a curții, care se amenajează, să fie delimitată printr-o terasă, prin dale de piatră sau alta formă care joacă rol de podea. Pe aceasta se așează mobilierul, departe de pământ și iarbă. Variantele de amenajare sunt practic nelimitate. Cele mai ieftine sunt cele cu masă și scaune sau băncuțe. Există, de asemenea, colțuri elegante, care pot fi închise în caz de ploaie sau vânt. Foișoarele sunt unele dintre cele mai complexe tipuri de amenajare și totodată unele dintre cele mai costisitoare.
    • Zona de relaxare din balcon este o soluție foarte potrivită, în special la bloc, când nu se găsește nici o altă zonă care să fie transformată într-un colț de relaxare. Amenajările moderne fac din balcon o prelungire a camerei, înlăturând fereastra și ușa care delimitau înainte cele două spații. O arcadă, o vopsea puternică, un perete transformat în bar sau în raft sunt câteva soluții.

    Transformarea balconului se face în funcție de stilul de viață al beneficiarului. Acesta poate deveni o zona de relaxare combinată cu funcția de birou, când există computer la care se lucrează, dar se și navighează pe internet pentru simpla recreere. Cei care au o panoramă deosebită sau vor să petreacă timpul și în aer liber, în zilele călduroase, pot folosii un mobilier de gradină în spațiul balconului, fiind utilizat ca o terasă. Persoanele, care iubesc florile și obișnuiesc să-și petreacă timpul liber îngrijind plantele de apartament, pot folosi balconul pentru a amenaja o mini-grădină. Astfel, unui hobby relaxant îi este oferit spațiul necesar.

     

    • Zona de relaxare din baie este pentru cei ce petrec mult timp în baie și obișnuiesc să investească în produse de întreținere corporală o mică spa, fără să facă o gaură în buget. De fapt, nici nu este nevoie de o baie uriașă, cu instalații sanitare de lux, pentru a obține un efect vizual plăcut și o zonă confortabilă, ideală pentru relaxare.

    Trebuie doar să fie exploatat spațiul și mobilierul de baie. Un raft  poate fi decorat cu un platou mic de sticlă, cu nisip decorativ și scoici sau lumânări parfumate. Pe ușă poți prinde câteva buzunare de depozitare, făcute din material textil, în care să pui prosoape curate, făcute sul, sticluțe cu uleiul de corp, bureți naturali. Pe blatul lavoarului, lângă oglinda se poate așeza o vază cu o floare decorativă, sau altceva, astfel, spațiile de depozitare vor juca și un rol estetic.

    • Zona de relaxare din pod sau mansardă este o altă amenajare a casei care sporește valoarea locuinței și oferă un spațiu suplimentar, care poate fi compartimentat și utilizat în funcție de nevoi. Zona de relaxare este una din cele mai comune tipuri de amenajare pentru pod sau mansardă, amenajarea acesteia fiind ca un cumul al amenajării balconului împreună cu zona de la fereastră.

    Deci ”zona de relaxare” trebuie să reprezinte o zonă mai liniștită din casă, atunci când locul respectiv se bucură de lumină naturală și verdeață, să exploateze atuurile naturale atunci când ele există, combinația de soare și freamăt de frunze, jocurile de lumini și umbre creat în zona respectivă, având sigur un efect relaxant.

    Când totate detaliile sunt puse la punct nu-ți mai rămâne decât să te gândești cum să-ți amenajezi zona de relaxare

    Cum să amenajăm zona de relaxare nu este foarte complicat, este încă odată nevoie de o minimă imaginație și o aducere aminte a ce ne face mai mult și mai mult plăcere. Fotoliul tip șezlong, un raft de cărți, câteva perne, sunt elemente simple care îmbracă spațiul și oferă confortul necesar.

    Seara, spațiul însorit de peste zi, poate fi transformat într-un colț intim, prin folosirea unor draperii generoase. Lumina artificială, caldă, a unor spoturi sau un lampadar deosebit, pot crea o atmosferă intima si relaxanta. Nu trebuie ignorate nici lumânările decorative.

  • Spațiu delimitat de draperii
  • Cine spune că trebuie să zidești pereți pentru a delimita spațiul, greșește. O draperie merge de minune dacă vrei să separi o parte a camerei și să o transformi într-un ungher călduț și primitor. Așază acolo un fotoliu confortabil, un balansoar sau chiar câteva perne mari, direct pe podea. Nu uita de o lampă și neapărat un mic bufet, cu rol și de măsuță, pe care să ții ceaiurile tale preferate.

    Poți crea acest spațiu în dreptul unei ferestre, pentru a avea mai multă lumină naturală, și, în acest caz, te poți folosi de pervazul geamului pe care îl poți lăți și transforma într-o canapea.

  • Pereți până la brâu
  • Delimitează spațiul de relaxare cu pereți din rigips, până la brâu. Îi poți ridica în zona bibliotecii sau în altă zonă a casei. Alege doua fotolii pufoase și o măsuță pe care să stea ceainicul fierbinte și o păturică pentru picioare. Pereții care delimitează zona de relaxare pot fi folosiți pentru a depozita cărți, ghivece cu flori sau obiecte de decor.

  • Un fotoliu englezesc
  • Dacă nu vrei să-ți bați capul cu rigips sau draperii, gândește-te să-ți cumperi un fotoliu englezesc. Așează-l aproape de colțul camerei însă chiar în colț lasă un spațiu suficient de mare pentru o măsuță care îți va folosi ca loc de depozitare. În rest, știi povestea ... câteva perne și o pătură pufoasă te vor îmbia la leneveală.

  • Sub scară
  • Dacă ai o scară interioară, fă din spațiul de sub ea un colț de relaxare. De multe ori, spațiul de sub scară este neglijat sau folosit pentru simpla depozitare. Cu o simplă salteluță și o pernă vei obține un loc numai bun pentru citit. Montează un spot luminos pe interior, iar pentru pernă și saltea folosește culori deschise pentru ca spațiul de sub scară este și așa destul de întunecat.

    După o zi plină și agitată, liniștea căminului reprezintă pentru mulți dintre noi ”reîncărcarea bateriilor” de care avem atâta nevoie.

    Sporește-ți gradul de confort al locuinței și îmbunătățește-ți stilul de viață prin creerea unei zone de relaxare. În intimitatea acestei zone din casa ta îți poți oferi, din când în când, clipe de evadare într-un colț luminos și liniștit, unde să citești, să asculți muzică sau pur și simplu să savurezi o băutură.

    Adauga un comentariu

    Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.