Cum transformi baia într-un spațiu destinat relaxării - ACAJU

În ultimul timp, camera de baie și-a depășit vechile coordonate limitate ca spațiu strict utilitar. Amenajarea camerei de baie și transformarea ei într-un spațiu intim pentru relaxare a devenit la fel de importantă ca și amenajarea fiecărei camere din locuința ta. Mai mult, camera de baie poate deveni refugiul absolut, spațiul privat în care nimeni nu are voie să te deranjeze și în care te poți ascunde, fie și pentru un timp scurt, departe de agitația cotidiană. 

Opțiunile de decorare a unei băi sunt nenumărate, de la stilul clasic până la cel modern, dar la fel de importantă este personalizarea acesteia cu cât mai multe elemente chic care să o transforme într-un spațiu elegant, practic, în care să-ți poți recăpăta forțele. Și chiar dacă stilul și funcționalitatea contează în continuare foarte mult, în ultimii ani ideea de „răsfăț” a devenit importantă și tot mai mulți oameni o iau în considerare atunci când amenajează sau renovează această încăpere.

 

Baia - spațiul necesar pentru o stare de bine

 

Există nenumărate moduri de a te răsfăța și relaxa la tine acasă, iar amenajarea băii este unul dintre cele mai eficiente, deoarece vei crea un spațiu special destinat acestor activități. Pentru a-și atinge scopul de spațiu destinat relaxării, camera de baie trebuie să fie complet funcțională, să ne reflecte personalitatea, să fie adecvată stilului nostru de viață și să ne încânte vizual și tactil prin combinația de culori, lumini și texturi. 

 

Mobilier și obiecte sanitare conform personalității tale

 

Fiecare model de design are farmecul său dar baia ta ar trebui să-ți reflecte stilul tău personal. Dacă ești adeptul stilului contemporan vei dori ca baia să fie în ton cu ultimele trenduri și atunci vei alege un lavoar și un vas de WC suspendat, care pe lângă imaginea modernă ajută și la crearea impresiei de spațiu. Dacă însă ești fanul stilului clasic poți opta pentru un lavoar cu piedestal, iar forma și designul stilizat vor adăuga un plus de rafinament și verticalitate camerei de baie.

 

Obiectele sanitare și de mobilă de un alb imaculat vor adăuga strălucire încăperii, ajutând la conturarea unei băi care îndeamnă la visare. Dacă alăturarea de bleu deschis și alb ți se pare prea stinsă, încearcă o combinație asemănătoare, dar cu un strop de dinamism în plus: azuriu și gri deschis.

 

Paleta cromatică pentru mai multă relaxare

 

Poți începe amenajarea băii prin alegerea unei palete de culori luminoase, pentru a da impresia unui spațiu mai mare, dar și pentru o ambianță liniștitoare, care să nu obosească privirea prin contraste puternice sau combinații stridente de culoare. O opțiune care-ți va transforma baia într-o oază de liniște și pace este nuanța bleu deschis, ușor de integrat în schema cromatică fie prin aplicarea unei vopsele lavabile pe pereți, fie prin alegerea unor plăci de faianță lucioase sau semilucioase, simple sau cu model discret.

 

 

Pentru o atmosferă primitoare în nuanțe inspirate din natură folosește pentru pereți nuanțe naturale de lemn, precum maro auriu (plăci de faianță sau chiar lambriuri din PVC cu aspect de stejar sau pin) și accente de galben solar în obiectele de mobilier sau decorațiuni. Chiar dacă verdele nu pare prima opțiune pentru amenajarea unei băi, mai ales dacă este vorba de o nuanță intensă, această culoare creaeză un mediu stimulativ. Poți opta pentru nuanțele de verde pal, verde fistic, verde mentă sau verde măslină dacă preferi o atmosferă cu un efect mai blând de înviorare.

Pentru nuanțe de roșu combinația potrivită este cu tonuri de gri și alb, pentru nuanțe de albastru cu tonuri de maro pentru contrast și alb pentru a deschide spațiul, pentru galben adaugă biecte sanitare albe, mobilier wenge și decorațiuni în tonuri de maro.

 

Cabină de duș sau cadă de baie?

 

Ca urmare a ritmului alert în care trăim, mulți dintre noi optăm pentru un duș rapid în detrimentul băilor lungi, în cadă. Dar de fapt, băile calde au o mulțime de beneficii, te ajută să dormi mai bine, să combați stresul, dar și să alungi durerile musculare, așa că există motive să faci din baia ta un adevărat spațiu al relaxării, în care te vei putea destinde și îți vei putea încărca bateriile.

 

Unul dintre cele mai importante detalii dintr-o baie este cada. Dacă este suficient de încăpătoare și comodă, îți va permite să te destinzi după o zi lungă la birou. Dacă spațiul îți permite, optează pentru o amplasare centrală, perspectiva asupra spațiului va fi una mai cuprinzătoare și vei putea admira decorul în întregime. Tot legat de spațiu, pentru relaxare totală alege o cadă cu funcție de hidromașaj. De asemenea, alege un model care te inspiră. Căzile ovale sunt elegante, dar dacă vrei să evadezi din contemporan alege căzile din piatră, clasice, cu picioare metalice, cu aspect retro.

 

Pentru a amenaja băile mici și bizar concepute, caută în primul rând acele alternative potrivite la căzile de baie clasice care se integrează într-un spațiu modest: căzi de baie compacte sau de colț, cu duș inclus. Cădițele de duș sunt cea mai bună idee pentru o baie micuță, iar pereții de sticlă care le înconjoară sunt un secret pentru a putea da impresia de spațiu mai larg. Oricum cabinele moderne de duș sunt dotate cu tot ce ai nevoie pentru o atmosferă de spa, de la sisteme de hidromasaj și saună, la duș cu efect de ploaie sau cascadă și chiar lumini relaxante.

 

Obiecte de mobilier cu spații generoase de depozitare

 

Dacă atunci când încerci să te privești în oglinda din baie abia te poți zări printre tuburi de cosmetice și sticluțe, iar pe marginea căzii nu ai loc pentru cremele, dușurile și sărurile de baie din cauza cutiilor de detergent și a recipientelor cu soluții pentru curățat nu vei reuși să te relaxezi, indiferent câte lumânări vei aprinde în jurul căzii. O atmosferă liniștitoare depinde foarte mult atât de spațiul de depozitare din camera de baie, cât și de disponibilitatea ta de a renunța la toate lucrurile inutile care ocupă loc și creează impresia unei încăperi aglomerate. 

 

Pe de altă parte nu ai să poți pune niciodată și mai ales într-o baie mică atâtea obiecte de mobilier câte ți-ai dori, trebuie să te asiguri că piesele de mobilier alese sunt cele mai adecvate nevoilor tale și stilului de amenajare ales. În principiu, trei spații de depozitare ar trebui să fie suficiente pentru o baie funcțională și eficientă: dulapul de sub lavoar, dulapul cu oglindă de deasupra chiuvetei și un dulap vertical tip coloană.

 

Pentru spațiu în plus optează pentru suporturi de perete cu buzunare sau pentru coșuri din rachită sau unele din inox pe care le poți agăța cu cârlige de o bară montată pe peretele din dreptul căzii.

 

Dacă nici așa nu ai suficient spațiu, găsește loc într-un sertar din mobila de dormitor, unde să-ți depozitezi produsele pe care le folosești după baie sau care au nevoie de un spațiu uscat, fără umiditate crescută.

 

Elemente de decor pentru răsfăț în propria baie

 

Atmosfera plăcută, lumânările parfumate și tratamentele naturale sunt doar câteva din ingredientele care ar transforma orice zi într-una perfectă și asta chiar la tine în baie. De exemplu, în centrele SPA, atunci când stai în jacuzzi, ai de obicei și un suport moale pentru cadă, ca o pernă, pentru cap. Poți la fel de bine să folosești unul și acasă la tine și să îți relaxezi fiecare mușchi din corp.

 

O tavă pentru cadă este soluția perfectă pentru momente de răsfăț, pentru a poziționa un pahar vu vin sau o lumânare parfumată, iar dacă ești un adevărat iubitor de lectură vei găsi loc chiar și în cea mai mică baie pentru un suport de reviste și cărți, ca să le ai mereu la îndemână.


 

Alte detalii ce nu trebuie omise sunt covorașe și prosoape pufoase de mai multe dimensiuni, din materiale cât mai plăcute; să ai un sertar dedicat răsfățului, care să conțină spumă și sare de baie aromată, diferite măști și produse cosmetice; uleiuri esențiale, lufe și bureti și să așezi pe marginea căzii sau a chiuvetei lumânări parfumate.

 

Îți poți transforma baia într-un paradis verde cu una-două plante care vor face minuni în baia ta, și nu doar datorită faptului că vor purifica aerul, ci și ca înlocuitori ai unor obiecte decorative de care te poți plictisi oricând. Pentru mediul din baie sunt indicate ghivece cu plante care iubesc umiditatea precum aloe vera, cu asparagus, cu bambus, cu ferigă sau cu begonie. 

 

De asemenea, instalează suficiente corpuri de iluminat, mai ales dacă ești nevoit să te descurci cu o baie fără geam, așa cum au de altfel multe dintre apartamentele construite în ultimii ani și completează decorul băii cu o oglindă generoasă.

Acestea sunt lucrurile care le poți face acum, dar pentru viitor propunerea este modelul „open space”. Întocmai precum bucătăriile au devenit parte a livingului, singurul lucru care va marca trecerea între baie și dormitor va fi un paravan. Tehnologizarea băii este o altă parte importantă care a contribuit la acest proces. Astfel, baia se transformă într-un spațiu complet digitalizat, cu sisteme audio încorporate, cromoterapie, baie de aburi sau chiar frigider încorporat. În ceea ce priveşte materialele utilizate, sunt preferate finisajele antibacteriene, tratate cu soluții speciale şi care dispun de tehnologii special concepute pentru a menţine igiena.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.