Curățenia în dormitor: cum ai grijă corect de locul în care dormi - ACAJU

Deși avem gusturi diferite în materie de design interior, suntem cu toții de acord că un dormitor trebuie să te îmbie la relaxare și la odihnă. De aceea, este esențial ca încăperea să fie cât mai ordonată, aerisită și curată. Deoarece curățenia generală implică un consum mare de timp și de energie, poți întreține mai ușor rezultatele și poți diminua volumul de muncă, îndeplinind în fiecare zi mici treburi casnice. 

Include câteva obiceiuri în rutina ta zilnică și a familiei tale și curățenia va decurge firesc, zi de zi, cu un consum mic de energie. Locuința ta va arăta curată și ordonată cu minim de efort, iar weekend-urile și le vei putea petrece și în alt mod decât curățând.

 

Curățenie zilnică în dormitor

 

Majoritatea dintre noi avem obiceiul de a închide ușa dormitorului, mai ales după ce plecăm la serviciu, acesta fiind unul din motivele pentru care și este una dintre camerele cele mai dezordonate. Ne grăbim, lăsăm hainele și lucrurile în dezordine, ca să numai vorbim de așternuturi. 

De fapt, toată această dezordine nu face decât să te încurce și să te încetinească data următoare când te grăbești, nu vei găsi nimic din ceea ce cauți la locul potrivit. Sunt suficiente câteva acțiuni zilnice de curățenie în dormitor pentru a transforma dormitorul într-un spațiu organizat și confortabil, destinat relaxării și odihnei.

 • Pentru a crea o atmosferă plăcută în dormitor încă de la începutul zilei, fă-ți un obicei din a face patul după ce te-ai trezit. Când te întorci acasă, nimic nu este mai plăcut decât să vezi patul care te cheamă la relaxare. Un pat făcut oferă o senzație de ordine, curățenie și calm. Chiar dacă sunt dimineți când te grăbești și simți că nu ai timp de nimic, acordă-ți un minut și aranjează așternuturile. Mai mult, fă-ți un obicei și pregătește patul pentru seara, pulverizând spray pe bază de uleiuri esențiale pe lenjerie, vei avea un somn mai plăcut și te vei odihni mult mai bine. 
 • Fă din aerisirea camerei o obișnuință: cel puțin 5 minute dimineața și alte 5 minute seara și vei avea un aer proaspăt, permanent. Chiar și iarna, dormitorul trebuie aerisit. Nimic nu este mai bun ca aerul proaspăt de afară și razele soarelui care pătrund în cameră, folosirea spray-urilor fără aerisirea camerei poate face mai mult rău decât bine. 
 • Menține-ți lucrurile organizate. Așază hainele pe umerașe, împachetează-le sau, dacă este cazul, pune-le la spălat. Nu le lăsa să se adune pe fotoliul din dormitor sau pe pat. În ceea ce privește hainele împrăștiate în cameră, poți folosi un coș de rufe în care să le pui în mod ordonat. De asemenea, poți să-ți păstrezi lucrurile personale într-un sertar, acolo unde poți să le organizezi mai bine. Dimineață îți va fi mult mai simplu să găsești piesele de care ai nevoie pentru a-ți compune ținuta pentru ziua respectivă.
 • Șterge praful de pe noptieră, comodă sau toaletă. Păstrează într-unul dintre sertarele noptierei o lavetă pentru praf sau șervețele umede pentru mobila dormitor. Seara, când îți pui telefonul la încărcat sau când te demachiezi, șterge rapid praful depus.

 

Curățenie periodică în dormitor 

 

Primul pas pentru un dormitor curat, pe care să poți să-l menții astfel, este să eviți adunarea mai multor lucruri sau piese de mobilă dormitor inutile pentru a nu da senzație de înghesuială. O încăpere care are mai mult spațiu liber nu adună la fel de mult praf și va părea mai ordonată și mai plăcută. 

 • Curățenie în dormitor înseamnă în primul rând mai multă ordine. Dacă nu ai avut timp să-ți ordonezi garderoba, iar hainele sunt aruncate prin toate colțurile camerei, va trebui să îți faci, din când în când, timp și pentru ele. Identifică fiecare lucru lăsat aiurea și repartizează-i un loc numai al lui, încearcă după fiecare întrebuințare să pui lucrul respectiv la loc. 
 • Cărțile, ceasul, ochelarii, produsele cosmetice, nu au ce căuta împrăștiate prin dormitor. Așează toate aceste obiecte la locul lor și lasă locul aerisit și curat. Dacă nu ai unde să depozitezi toate obiectele personale, încearcă să îți faci mobilierul cât mai încăpător și practic. Eventual mai optează pentru câteva sertare și rafturi de care să te folosești. Așază hainele în dulap în funcție de ceea ce porți mai des. Organizează-le pe categorii (tricouri, pantaloni, rochii) și donează-le pe cele pe care nu le-ai mai purtat în ultima perioadă. Un dressing ar fi de mare folos pentru un dormitor ordonat și aerisit.
 • Pentru mai multă curățenie în dormitor schimbă lenjeria de pat în fiecare săptămână. Aceasta adună foarte mult praf, reziduuri de piele moartă și machiaj (din serile în care ai uitat să te demachiezi). Pune lenjeria de pat la o spălare ușoară și așază așternuturi noi, după ce ai scuturat pernele și pilota de praf. Apoi lasă saltelele să se aerisească, iar pernele și pilota întinde-le la aer curat câteva minute. Curăță pernele la 3 luni, pilota în fiecare an, iar la 3 ani înlocuiește pernele. Lunar spală și husa de saltea.
 • Dacă lovești salteaua cu palma, vei vedea cum o cantitate mare de praf se va ridica în aer. Din acest motiv este recomandat să aspiri salteaua timp de 2 - 3 minute, ocazie cu care vei absorbi și elimina, măcar parțial, impuritățile acumulate în aceasta. Chiar dacă nu este foarte comod este recomandat să o aspiri pe ambele părți. O dată la cel mult 10 ani este recomandat să schimbi și salteaua.
 • Achiziționează un spray antistatic special pentru mobilă și o lavetă din microfibră sau bumbac pe care să o folosești pentru a șterge întreaga suprafață a pieselor de mobilă dormitor. Când ștergi praful, începe de sus în jos, cu eliminarea pânzei de paianjen de pe tavan, continuă cu ștergerea pereților, ramelor, ușilor, oglinzilor și termină cu dușumeaua / parchetul. Folosește un pămătuf pentru praf pentru a șterge fotografiile, tablourile, colțurile, pervazul geamului și chiar jucăriile.
 • Dacă ai parchet în dormitor este indicat să mături podeaua cu o mătură cu peri moi (sintetici) și apoi să speli cu mopul înmuiat în apă cu soluție specială pentru lemn. Dacă în cameră ai mochetă sau covor este recomandat să aspiri foarte bine țesătura, după care să împrospătezi aspectul covorului prin perierea acestuia. Amestecă o jumătate de ceașcă de oțet cu o cană cu apă, adaugă amestecul într-un lighean de plastic, înmoaie peria în soluție și periază apoi covorul. Pentru o încăpere de dimensiuni medii e recomandat să aspiri covorul de două ori pe săptămână și să îl speli de două ori pe an. Este indicat să folosești un aspirator cu filtru hepa pentru a elimina praful.
 • Spălatul geamurilor nu ia mai mult de 5 minute: e nevoie de câteva prosoape de hârtie și o soluție specială de curățat geamuri. Se pulverizează lichidul pe geam și se șterge apoi cu mișcări circulare. 
 • Schimbă perdelele de cel puțin două ori pe an. Perdelele se vor păstra albe imaculat dacă la spălat pui un plic de praf de copt sau de bicarbonat de sodiu. Pentru perdele îngălbenite se adaugă la spălat, în compartimentul pentru detergent al mașinii, o soluție din 1 - 2 linguri de oțet, o jumătate de plic de praf de copt și un jet de suc de lămâie.
 • Ultimul pas este deschiderea geamurilor pentru a permite aerului proaspăt să pătrundă în cameră. Evită să folosești deodorante, cea mai bună variantă este să folosești uleiurile esențiale care purifică și elimină un miros plăcut în mod natural.

 

Trucuri pentru un aer curat în dormitor

 

 • Nu păstra încălțămintea în dormitor, aceasta fiind una dintre cauzele pentru mirosurile grele din încăpere. Păstrează încălțămintea într-un dulap special, folosește sprayurile cu ioni de argint care fac minuni în cazul în care ai probleme cu mirosul lor.
 • Fumul de țigară poate fi principalul motiv pentru mirosul greu și persistent dintr-o încăpere, de aceea este bine să nu fumezi niciodată în dormitor. Altfel, nu vei avea niciodata în cameră un aer proaspat, iar spray-urile anti-tabac nu fac altceva decât să încarce atmosfera.
 • Adaugă plante în dormitor pentru că sunt cea mai buna sursă de aer curat. Acestea elimină oxigen și consumă dioxid de carbon în prezența luminii. Atenție la plantele contraindicate în cazul alergiilor, sau la unele plante care pot fi otrăvitoare. La fel, plantele în exces devin toxice noaptea, eliminând mult dioxid de carbon pe timpul acesteia.
 • Folosește un aromadifuzor sau uleiuri esențiale. Aromadifuzoarele au caracteristica eliminării în timp a aromelor din plante sau din uleiurile esențiale. Dacă ai schimbat mixul de plante sau de ulei, nu uita să cureți mai întâi recipientul de ardere, abia mai apoi poți să îl umpli cu noul amestec sau cu ulei esențial.
 • Pune 1-2 picături de ulei esențial (vanilie, trandafiri, etc) pe becul din cameră, când acesta este rece. În timpul funcționării acesta va elimina în cameră vapori cu miros plăcut.
 • Folosește lumânări parfumate. Aceste obiecte de decor au rolul de a crea o atmosferă intimă, atunci când sunt folosite ca surse de lumină și elimină în aer miros plăcut.