Indiferent de configurația locuinței, există o distincție clară între spațiul destinat relaxării și socializarii (livingul sau camera de zi) și spațiul pentru luat masa (diningul sau sufrageria), fiecare fiind amenajat într-o manieră specifică. Zona de dining a devenit importantă în ultimii ani, de când conceptul de familie a revenit în coordonatele de bază, iar faptul că suntem atât de ocupați în timpul zilei ne face să dorim să ne reunim seara sau de sărbători în famile sau cu persoane apropiate.
Ocazie cu care devine greu de imaginat o amenajare în sufragerie fără o masa living. Fără masă de dining, oricât de mică ar fi, ar trebui să renunți și la delicioasele mic dejunuri / brunchuri duminicale unde nu te mai saturi să schimbi idei cu ai tăi, iar dacă ești pasionat de jocuri de societate sau board games, ar trebui să renunți la confortul unei mese și să pui tabla de joc pe jos.
Moduri de a decora masa din living
Masa living trebuie să fie proporțională cu spațiul disponibil. Modelele înguste de mese sunt ideale pentru că oferă suficiente locuri de așezat fără să ocupe mult spațiu și, în plus, favorizează conversațiile și creează o atmosferă intimă. Poți alege varianta extensibilă dacă nu vrei să ocupi o suprafață prea mare din încăpere în restul timpului.
Pentru că diningul este un spațiu destinat momentelor plăcute petrecute printre rude și prieteni, un spațiu spre care îți îndrepți atenția atunci când sărbătorești ceva sau când, pur și simplu, vrei să-i impresionezi pe cei dragi invitându-i la un brunch pregătit de tine, personalizarea contează foarte mult. Important pentru un decor original și primitor este să fie completat cu decorațiuni pentru masă bine alese, iar regulile de design pot fi manevrate în funcție și de preferințele tale, așa că, în final, tot ce contează este să îți placă rezultatul.
- Florile
Florile sunt cel mai ușor element de decor de folosit pentru aranjarea unei mese living. Așează pe masă o vază cu un model deosebit cu flori de sezon. Poți alege un buchet imens sau o singură floare și o vază zveltă și elegantă. Poți încerca și un decor din florile pe care le-ai uscat pentru a păstra niște amintiri frumoase. Plantele cu flori sau cactușii, în ghivece de diverse mărimi și culori pot crea și ele un aranjament plăcut și proaspăt. Folosește-te de pietre colorate pe care să le aranjezi pe pământul din jurul plantei.
- Aranjamente cu boluri
Aranjamentele cu boluri din lemn, pai, sticlă, de diverse dimensiuni, transparente sau colorate, cu potpourri din plante și flori uscate, cu diverse arome și colorate sunt cele mai simple și de efect. Îți vor reîmprospăta și parfuma aerul din cameră, plus că e o decorațiune care nu trebuie udată sau îngrijită. În funcție de imaginație poți adăuga pietre colorate, scoici, ghinde, castane.
- Lumânări parfumate
Lumânările parfumate sunt prezențe permanente în decorul unei mese. Nu neapărat pentru a fi aprinse de fiecare dată când iei cina, ci pentru că inspiră romantism și caldură. Umple până la jumatate un bol rotund cu apă, în care ai adăugat câteva petale colorate de flori și lumânări plutitoare. Poți lăsa lumânările aprinse în vasul cu apă, având în vedere că nu există niciun risc de incendiu. Sau poți fixa lumânările pe sfeșnice cu design frumos, confecționate din sticlă, fier forjat, argint sau cupru, efectul decorativ obtinut va fi și mai spectaculos.
- Platou decorativ
Poți așeza pe mijlocul mesei un platou decorativ sau un coș pe care să pui mereu fructe proaspete, care să facă cu ochiul, mai ales în pauzele de lucru. Acestea vor crea pete de culoare, vor înveseli decorul și vor parfuma livingul. În aceeași idee, un decor delicios pentru masa din living poate fi un bol de sticlă care să fie mereu umplut cu dulciuri, mai ales ambalate, acadele în toate culorile și formele. În noiembrie poți renunța la bol în favoarea unui dovleac.
- Decorațiuni din sticlă
Pentru un decor modern și o masă din sticlă și metal, decorațiunile din sticlă cu forme experimentale sau geometrice sunt deosebit de atrăgătoare, optimiste și rafinate. Poți pune o singură decorațiune sau le poți combina mai multe cu mărimi și forme diferite. Dacă nu ai multe idei poți urma regula celor trei, mai exact, alegi 3 obiecte pe care le aranjezi într-un singur grup sau alegi mai multe obiecte pe care le dispui sub forma a trei grupe diferite. Oricum contează să fie un număr impar.
- Sfeșnice pentru lumânări
Pentru un decor clasic folosește sfeșnice argintate sau de culoarea bronzului, de mare efect pe o masă clasică, masivă de lemn. Sfeșnicele decorative sau suporturile de lumânări aduc un plus de rafinament și un aer vintage întregului ambient, pe lângă faptul că se pot dovedi foarte utile, atunci când îți dorești o cină romantică.
- Cărți
Dacă te relaxează să stai în living și să citești cartea preferată sau ultimele reviste de modă, atunci așază-le la îndemână. Cumpără cele mai recente reviste preferate și plasează-le într-un mod esetic pe masa living. Acestea vor da livingului un aspect mai modern și tineresc.
Actualizat la 16 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei
- Ghiveci cu flori
Pe masa din living își poate găsi loc un ghivechi cu flori sau cu o plantă decorativă, dar de dimensiuni reduse. Poți masca ghiveciul cu un material, săculeț sau cutie în funcție de anotimp sau pentru o sărbătoare anume.
- Față de masă
Cel mai simplu aranjament este o față de masă care poate ocupa sau nu toată suprafața mesei și care poate fi schimbată în funcție de dispoziție. Modele, culorile și formele nu au limită în acest caz, dar ar fi bine ca aceasta să se plieze pe forma mesei. Pentru un aspect modern, aranjamentul de masă poate fi schimbat cu folosirea unei traverse de masă sau chiar două pentru masa de dining. Acestea au un rol decorativ și îmbracă bine o masă obișnuită. Sunt ușor de asortat, se găsesc într-o varietate mare de culori, materiale și mărimi. Mai mult, îți oferă posibilitatea să creezi aranjamente de masă inedite și spectaculoase, le poți aranja pe lungime, lățime și le poți intersecta.
- O tavă cu carafă și pahare
O carafă interesantă în care să punem apă, apă cu bucăți de lămâie sau ceai va face o impresie bună, mai ales dacă stă pe o tavă din inox, argint sau cupru, alături de câteva pahare deosebite. Sau o variantă de decor pentru masa din living la fel de drăguță pentru a-ți întâmpina într-un mod plăcut musafirii este o bombonieră.
Materiale precum sfoara, ceramica și sticla pot fi combinate în moduri noi pentru a da un aspect plăcut și puțin eclectic decorațiunilor din casa ta. Combină un ghiveci din ceramică cu o lampa cu baterii cu un abajur interesant din sfoară sau un imprimeu deosebit, amestecă elementele noi cu cele vechi.
Diningul este un spațiu intim, unde iei masa sau stai de vorbă alături de persoanele dragi ție, iar cu ajutorul unor decorațiuni pentru masă poți transforma un living obișnuit, într-unul original care să-ți reflecte personalitatea și să exprime familiaritate și căldură.