Decorațiuni pentru casă: cum le alegi în raport cu mobila și stilul de amenajare - ACAJU

Decorațiunile pe care alegi să le folosești în locuință sunt detaliile care vor completa stilul de design pe care ți l-ai propus și sunt elementele care dau, de cele mai multe ori, personalitate și culoare ambientului. Marea provocare a designului interior este să alegi elementele care vor crea un tot unitar. Piesele de mobilier și decorațiunile de interior trebuie alese astfel încât să-ți reflecte stilul, dar să fie și utile. De la vaze și mici obiecte inserate discret și până la tablouri impresionante, oglinzi, ceasuri vintage, statuete și alte variante de acest tip, fiecare dintre ele trebuie să spună o poveste despre tine sau amintirile tale, pentru a transforma casa în decorul intim pe care ți-l dorești.

 

Criterii pentru alegerea decorațiunilor pentru casă

 

În categoria generală de decorațiuni pentru casă poate fi inclusă o varietate de produse, de la elemente de mobilier, perdele și draperii, obiecte de artă, elemente folosite pentru depozitare și organizare și variante cu rol strict decorativ cum sunt statuetele, bolurile, florile artificiale etc. 

 

La amenajarea oricărui ambient pentru o atmosferă unitară și armonie, ar trebui să ții cont în alegerea lor de stilul care le defineste, încăperea pentru care sunt destinate, dimensiunile și rolul lor. Pentru a te decide mai ușor pentru ce decorațiuni optezi, le poți împărți în două categorii, obiecte esențiale sau practice și obiecte complementare. Primele au rol funcțional, iar celelalte rol strict decorativ.

 

Destinația spațiului este foarte importantă în alegerea decorațiunilor

 

  • Pentru living ai nevoie de elemente de mobilier living, canapele, fotolii, scaune, pe care să poți sta, o măsuță și o comodă care să încadreze televizorul și să asigure spații de depozitare pentru diverse obiecte. După ce ai definit acest nucleu poți începe să adaugi detaliile decorative, care nu afectează funcționalitatea camerei, dar influențează foarte mult aspectul: covor, tablouri, vaze sau ghivece cu flori (naturale sau artificiale), statuete, lumânări parfumate, perne pentru canapea, oglinzi, tabureți etc.
  • Dormitorul este definit în general de pat și un dulap sau un dressing, care nu pot lipsi și care ocupă suficient spațiu pentru a crea un impact puternic. Ca elemente decorative poți adauga, cu generozitate, perne și cuverturi, o oglindă sau/și un tablou, lustră sau/și veioze, noptiere, rame cu fotografii, plante etc.
  • Holul este un spațiu important, pentru că este cartea ta de vizită și primul spațiu cu care ia contact o persoană care intră în casa ta. În această zonă ai nevoie de cuier, pantofar și oglindă și mai poți adăuga o măsuță, un scaun sau o bancă pentru încăltat, toate abordând același stil. Din categoria produselor textile poți include o traversă, iar de pe lista decorațiunilor, un hol încăpător poate beneficia de efectul unui tablou și de câteva vaze cu flori sau chiar statuete.
  • Printre cele mai folosite obiecte ca decorațiuni interioare în amenajarea bucătariilor se numară suporturile pentru tacâmuri, de la modele clasice suspendate și până la versiuni ceramice, coșurile pentru fructe și legume, lustrele și spoturile decorative și autocolantele cu suprafața tip tablă școlară pentru diferite mesaje. Pentru scaune, poți alege pernuțe care să crească gradul de confort si să adauge culoare și personalitate, iar pentru podea un covoraș sau o traversă asortată cu restul încăperii.

Decorarea unui interior implică încărcarea vizuală a spațiului

 

Dacă este vorba de spații mici, bine ar fi să alegi mai puține obiecte ornamentale și de dimensiuni reduse, de preferat fiind să te orientezi către cele cu amplasare pe perete sau pe rafturi, care să nu ocupe din suprafața utilă (tablouri, tapet, fotografii). Cele mai bune sunt compozițiile în culori deschise, fără prea multe detalii ornamentale și oglinzile care măresc spațiul vizual.

 

Spațiile mari susțin mai ușor un număr ridicat de accesorii, dar le reduc importanța vizuală. De aceea, elementul decorativ ales ca punct focal (canapea, tablou, fotoliu etc) ar trebui să se impuna prin dimensiune, design masiv sau culori puternice.

 

Decorațiunile și stilurile de amenajare

 

Din ce în ce mai mult, decorațiunile și accesoriile decorative au devenit din simple obiecte de decor cu rol pur estetic, elemente centrale în peisajul interioarelor și al exterioarelor. Pentru a crea un spațiu personal, unic, este important să mizezi pe decorațiuni cu un rol important în integrarea unui anumit concept în amenajarea unui spațiu. De aceea, decorațiunile interioare trebuie să fie alese astfel încât să creeze o imagine frumoasă de ansamblu, împreună cu piesele de mobilier din fiecare cameră.

Dacă te orientezi către liniile clare și curate ale interioarelor moderne, alegerile se vor îndrepta către decorațiuni interioare de dormitor, living sau birou cu o paletă simplă de culori și care includ în construcție sticlă, oțel sau alte metale. Mobilierul în linii drepte – scaune, fotolii și mese cu picioare subțiri sunt caracteristice acestui stil de amenajare, iar accesoriile din inox sau sticlă completează încăperea.

Similar, dar totuși diferit, contemporanul aduce cu sine mai multă flexibilitate care se traduce prin linii curbe și posibilitatea de a include în spațiu obiecte în cele mai noi tendințe și în nuanțe ceva mai provocatoare. Se evidențiază prin contraste, culorile stridente sunt combinate, în general, cu cele neutre. Se folosesc decorațiuni pe bază de pietre sau flori uscate, puse în boluri. Un alt element al acestui stil sunt vazele cu diverse decorațiuni abstracte, ghivece cu arbuști precum palmieri sau lămâi.

O abordare minimalistă îți va reduce semnificativ lista de cumpărături, pentru că acest stil se bazează în esență pe funcționalitate. Include obiecte de mobilier și decorațiuni în linii simple, drepte, de dimensiuni reduse, fără detalii inutile și într-o gamă de nuanțe neutre care gravitează în jurul tonurilor de alb, negru, gri și crem. Această direcție înseamnă doar 2 – 3 obiecte decorative (tablou, ramă foto, vază, bol cu flori sau pietre) alese însă cu foarte multă grijă. Pentru a da o notă de rafinament încăperilor te poți folosi de plante, o vază de colecție într-o formă neobișnuită, un tablou abstract, colorat sau de câteva fotografii răsfirate.

Nici interioarele industriale nu îți dau posibilitatea de a introduce multe elemente artistice. Elementul distinctiv pentru un astfel de spațiu este senzația că sunt neterminate, nefinisate, indiferent că vorbim despre o canapea sau o statuetă. Materialele specifice sunt lemnul, cărămida, piatra, metalul, iar culorile acoperă o paletă neutră inspirată din tonurile elementelor constructive. Se completează plăcut cu tablouri abstracte sau fotografii pentru adăugarea de contraste.

Deși este caracterizat adesea de interioare aproape complet albe, mobilier funcțional, linii clare și simple și amenajări spațioase, neîncărcate, stilul scandinav acordă un rol deosebit accesoriilor. Acestea, deși puține la număr, sunt cele care adaugă culori vii și plăcute la nuanțele neutre care definesc ambientul. Pot fi veioze, vaze și boluri colorate, plante naturale sau artificiale, perne și decorațiuni interioare pentru pereți.

Amenajările tradiționale sunt printre cele mai ofertante la capitolul accesorii decorative. Sunt definite de linii clasice, culori intense, lemn de nuanța închisă și o varietate de forme, texturi și materiale. În acest caz, se vor potrivi perne, pături, veioze, tablouri, cufere, tabureți pentru picioare și o varietate de alte opțiuni, cu detalii elaborate și design multicolor.

Pentru a completa decorul unei case în stil rustic, alegerile tale pot include: modele de șemineu cu design tradițional, perne care să completeze mobilierul, scaun tip balansoar, din lemn masiv, ghivece, cuverturi din in sau bumbac pentru canapea sau pat, tablouri, sfeșnice sau suporturi rustice cu lumânări. Poți alege de asemenea și produse naturale de tip crenguțe de copaci, coșuri împletite din paie, sculpturi din lemn, vase și sticle acoperite cu sfoară, bușteni așezați lângă sobă etc.

Atuul stilului retro îl reprezintă flexibilitatea de exprimare a personalităţii și nonconformismului, deci poți face uz de oricât din orice, culoare, decorațiuni, mobilier. Poți încadra un telefon în format vechi, cu cablu și receptor, care să te ducă cu gândul direct în trecut, poți reînvia bibelourile și mileurile, sau poți achiziționa un aparat de radio cu format vechi și un fotoliu în același stil. Ușor de folosit și integrat sunt tablourile care ilustrează vedete ale anilor 80 și 90 sau scene din filme celebre ori fotografii cu cadre urbane. Printre cele mai interesante obiecte decorative se numară ceasurile clasice de masă, fructierele din sticlă, globul pământesc în suport cu picior pentru amplasare pe birou, lustrele și veiozele cu abajur din bucăți colorate de sticlă și mașinile de cusut clasice.

Alegerea decorațiunilor pentru casă te va ajuta să îți pui amprenta asupra locuinței tale, să îi oferi personalitate și un aspect plăcut și confortabil. Orice interior banal poate căpăta valențe dacă e pus în valoare de piese decorative inspirate.