Sari la continut
Design maritim la tine acasă? Idei de decor cu mobilă albă și decorațiuni inspirate din inima mării - ACAJU

Asociat în special cu vacanța și zilele însorite de vară, stilul marin este un stil de design interior ideal pentru iubitorii de relaxare la malul mării. Este un stil care nu iese din tendințe și este din ce în ce mai abordat și la noi, pe măsură ce industria turismului s-a dezvoltat considerabil și mulți dintre noi au descoperit farmecul caselor, pensiunilor și hotelurilor amenajate în stil nautic. 

Dacă iubești marea și plajele însorite și ai nostalgia vacanței la mare, poți aduce stilul marin la tine acasă folosind mult alb pe suprafețe mari, contraste cu nuanțe de albastru, piese de mobilier cu texturi din lemn, decorațiuni textile cu imprimeuri tematice și bineînțeles, elemente specifice precum funiile, componente de pe vapoare, scoicile, coralii ori tablouri cu peisaje marine. Poți folosi elemente de decor care să ofere locuinței tale un aspect deschis și aerisit și cât mai multă lumină, pentru un design maritim autentic.

 

Din secretele stilului marin: cum alegi mobila și decorațiunile

 

Denumit în engleză și coastal style sau beach style, stilul marin este definit de nuanțe de albastru și turcoaz care evocă întinderile de apă ale mărilor și oceanelor, tonuri de alb asociate cu spuma mării sau cu nori de vară, lumina soarelui, materiale naturale precum împletituri, lemn, piatră, ceramică cu texturi rugoase și culori naturale care să amintească de peisajul plajelor și multe decorațiuni textile din bumbac cu imprimeuri alb-albastre, alb-roșii, alb-negre, de regulă în dungi, care amintesc de umbrele, dar și de mici ambarcațiuni.

 

Mobila și decorațiunile contează mult, căci prin ele se poate creiona ambianța. La nivel de finisaje totul este concis și distins prin simplitate, pereții albi, pardoseli în tonuri neutre de lemn ori piatră, ceramică în tonuri de gri sau bej.

 

Există multe reinterpretări ale acestui stil, dar în final rezultatul trebuie să sugereze relaxarea, starea de bine și să evoce naturalețea plajelor sălbatice, pentru că stilul marin este până la urmă mai mult o stare de spirit decât un mod de decorare.

 

Cromatica pentru un design marin autentic

 

Combinația de culori alb cu albastru în nuanțe răcoritoare este ideală pentru a obține un design interior de inspirație marină. Variațiile de albastru pe care le întâlnim în stilul marin sunt bleumarin, turcoaz sau azur, facând o trecere la culoarea verde. Totuși, albastrul trebuie să rămână un accent discret, pe un fundal alb, luminos, iar acest lucru îl vei reuși folosind piese colorate care să dea dinamică interiorului: covoare mai mari sau mai mici, pernuțe, lenjerii de pat, cuverturi, piese de mobilier, obiecte decorative.

 

Alege piese în intensități diferite de albastru, ca să nu pară totul monoton. Poți diversifica paleta și cu alte culori de accent: verde, portocaliu sau roșu, toate sunt nuanțe care se potrivesc de minune cu stilul marin. Nu uita de culorile deschise, precum bej, gri sau ocru care vor aduce o atmosferă relaxantă în încăpere.

 

Profită de lumina naturală

 

Pentru ca să ai senzația de plajă la doi pași distanță, interiorul unei camere în stil nautic trebuie să fie întotdeauna luminat și spațios, iar lumina moderată și albă. Renunță la draperiile greoaie și acoperă ferestrele cu perdele vaporoase din in sau din bumbac, materialele naturale filtrând excelent razele soarelui. Poți folosi modele de plase cu ochiuri cât mai mari pentru perdele. Cromatica pereților are și ea rolul său, astfel albul te va ajuta să deschizi vizual spațiul, pentru că reflectă foarte bine lumina. În plus, va servi drept fundal pentru accentele de culoare specifice stilului marin.

Imprimeuri de vacanță

 

Dacă te gândești la o ținută marinărească prima oară îți vin în minte dungile care reprezintă imprimeurile vedetă ale acestui stil, deoarece amintesc de marinari și călatoriile fascinante pe mare. În plus, toate textilele care înfățișează corali, bărci, ancore, pești, pescăruși sau alte animale marine sunt potrivite pentru accentuarea unui stil marin. Folosește-te de ele pentru așternururi, perne decorative, pături... Pentru a nu aglomera vizual amenajarea prin asocieri nepotrivite este bine să folosim imprimeurile doar ca accent. Materialele definitorii sunt inul și bumbacul.

 

Accesoriile fac diferența

 

Pentru un design marin autentic micile detalii fac diferența. De la rame foto, la suporturi de lumânare, scoici, steluțe de mare, funii sau noduri marinăresti, corpuri de iluminat asemenea felinarelor navelor sau tablouri cu peisaje specifice sau cu imagini din vacanțele tale, busole, ceasuri sub formă de colac de salvare sau timonă, rame pentru oglindă în formă de hublou, vâsle, replici de vapoare, năvoade folosite de pescari, toate sunt accesorii care pot fi folosite pentru a te face să visezi la următoarea vacanță.

Ia în calcul amenajarea unui acvariu, cu atât mai mult dacă ești o persoană pasionată de vegetația marină. Dacă acvariul este piesa centrală a camerei, poți începe să construiești pornind chiar de la el.

 

Idei de mobilier pentru design maritim

 

Simplitatea este cuvântul de ordine în stilul marin, te poți juca cu volumele și texturile fără a încărca decorul cu elemente inutile. În alegerea mobilierului este necesar să se evite excesele și prețiozitatea, obiectele de decor trebuie alese intenționat atractive, dar simple. 

Optează pentru mobilier ușor, lejer și nonconformist dacă vrei să alegi mobilier marin în amenajarea ta. Piesele de mobilier marin folosite preponderent sunt realizate din materiale naturale, precum bambus, plută, papură, ratan sau răchită. Sunt materiale, care fac încăperea să „respire” în voie. 

 

Pentru mai multă autenticitate, ideal ar fi ca în living să ai un hamac, alături de care să pui tot o plantă de origine mediteraneană. De asemenea, fotolii sau canapele de bambus în culori vii, precum albastrul sau turcoazul, se pliază de minune pentru stilul marin. Canapeaua preferată într-un decor marin poate fi în dungi alb cu albastru marin, și poți opta fără greș pentru mobilier vintage, colonial sau specific. Paturi sau mese de cafea de forma yachturilor sau bărcilor, sforile pe post de balustradă sau comodele din cufere de transport se integrează perfect în atmosferă. Măsuțele cu geamuri de sticlă pot fi locurile perfecte unde poți pune scoici sau diverse pietre luate de pe malul mării.

 

Mobila albă este preferată de iubitorii stilului marin, o canapea și o bibliotecă albă se vor încadra perfect într-un decor albastru, iar un fotoliu roșu va fi cheia pentru echilibru cromatic.  Lemnul își are rolul lui, structura brută cu fibra evidențiată aduce un farmec aparte unei locuințe decorate în stilul marin

Un mobilier marin din lemn masiv și de culoarea cafenie închisă deși pare că nu ar fi caracteristic stilului maritim, va realiza un decor gen vapor luxos. Dacă ai mobilier vechi, îl poți folosi și vopsi în tonuri deschise sau maritime. Scaunele, precum și fotoliile, comodele sau dulapurile, trebuie să arate aproape stângace, ca și cum ar fi fabricate din piese vechi de mobilier dezasamblate.

 

Dormitorul trebuie să ofere o senzație de intimitate. Florile parfumate, lumânările de culoarea mării, lenjeria ușoară, albă și lămpile ambientale sunt elemente care nu au voie să lipsească. Un pat cu baldachin poate fi perfect, nu numai că te va duce cu gândul la briza ușoară a mării, dar va da și un aer sofisticat camerei.

 

Pentru bucătărie mozaicul încă este un trend. Gresia poate avea culori cât mai variate, precum turcoazul, verdele, galbenul sau chiar bleumarinul. Faianța albă se potrivește de minune cu celelalte culori. Mobilierul ar trebui să păstreze cât mai mult nuanța naturală a lemnului.

 

Baia perfectă pentru amenajările interioare în stilul maritim trebuie neapărat să fie colorată în nuanțe revigorante, precum bej sau albastru. Astfel, vei avea impresia că te afli pe o plajă superbă, la marginea mării sau oceanului. Bambusul accentuează senzația de prospețime și de naturalețe, mai ales dacă optezi pentru un pic de nisip și scoici, așezate în borcănașe, la marginea căzii, sau pe polițe. 

Împletiturile sunt ideale pentru stilul marin, căci te trimit cu gândul la recuzita de plajă. Cele mai potrivite covoare pentru o casă cu aer mediteranean, sunt cele din din sisal, rafie sau iută. Ca și mobilier mic, polițele și rafturile, cât și coșurile împletite sau cutiile de depozitare, pot găzdui și organiza lucrurile de care e nevoie. Pentru terase și balcoane poți folosi mobilier din ratan, eventual cu împletituri din cânepă și neapărat perne cu fețele din in.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda
Plata in rate prin TBI BANK