Camera copilului este universul său personal, locul în care se simte bine, confortabil, se distrează și își poate imagina lumea copilăriei. De aceea, designul și toate elementele din camera lui trebuie să îndemne la relaxare, dar să fie și un spațiu potrivit jocului. Elementele practice precum patul, biroul, scaunul de birou și mobilierul de depozitare, cât și alte decorațiuni trebuie incluse, pentru că micuțul are nevoie de toate acestea pentru a avea un nivel ridicat de confort.
Sigur că este interesant, ca mai ales pentru cei mici, să pornești amenajarea de la o tematică pentru camera copilului, eventual una mai drăgălașă pentru fete (Frozen, Cenusăreasa) și una mai războinică pentru băieți (Superman, sau alți eroi Marvel). Dar în același timp, este recomandat să-l implici pe copil în crearea unor proiecte de decorațiuni pentru camera copilului handmade. Dacă decorul are succes și se potrivește personalității și pasiunilor sale, copilul va petrece mai mult timp în spațiul alocat pentru el.
DIY abrevierea de la „do it yourself” este activitatea de a face lucruri de unul singur, în cazul nostru, decorațiuni pentru camera copilului, și totodată este o provocare de a petrece mai mult timp cu copilul, mai ales în contextul actual, moment care nu trebuie ratat.
Decorațiuni hand made pentru camera copilului
Poți face o mulțime de decorațiuni și ornamente lucrate manual. Ai nevoie de hârtie colorată, lipici, foarfecă, ață colorată nu foarte subțire, resturi de tricotaje, petice de materiale, niște scobitori sau bețe de frigărui , câteva cleme și cu ideile din dotare, cu puțină inspirație de pe Internet, cu ceva imaginație și îndemânare, puteți realiza cele mai frumoase decorațiuni camera copilului.
Iată câteva dintre lucrurile frumoase pe care le poți face pentru camera copilului:
- Flori uriașe din hârtie plicate pe perete.
- Ornament din fetru pe post de perne decorative ori de pus în ramă.
- Decupaje pe perete cu formele și personajele preferate.
- Casă în miniatură (fie ea și din carton).
- Autocolant pe perete pe care să poată desena în voie.
- Un cort.
- Un perete pe care să poată scrie cu creta.
- Un pampon DIY suspendat.
- Organizatoare creative pentru lucrurile sale (cutii colorate, lăzi personalizate).
- Ghirlandă cu stegulețe.
- Pereții ornați în fel și chip (cu stickere, desene, tablouri, poze, jucării etc.).
- Un tapet care spune o poveste.
Decorațiuni pentru camera copilului foarte ușor de realizat
- Ghirlande cu iepurași – Toți copiii iubesc iepurașii și în plus sunt foarte ușor de făcut. Se găsesc șabloane de iepurași pe internet care pot fi printați și ulterior tăiați. Puteți folosi hârtie colorată. Îndoiți întotdeauna hârtia în două când tăiați silueta pentru a fi două simetrice, ce pot fi lipite spate în spate cu sfoară la mijloc. Din roșu, portocaliu și verde tăiați morcovii și frunzele lor. Lipiți pe sfoară intercalat iepuri și morcovi și obțineți o ghirlandă care poate fi agățată pe lampă, pe ușă sau pe perdea, sau pe unde decide partenerul de joacă.
- Ghirlande de flori – Decorațiunile cu flori vor avea succes în special la fetițe. Decupați din hârtie colorată flori cu cinci, șase și șapte patele de culori diferite. Din hârtie galbenă și portocalie faceți niște discuri mici pe care să le lipiți în mijlocul florilor. Decupați frunze din hârtie verde de diferite nuanțe. Lipiți totul pe o sfoară și puteți face ghirlande sau orice altă forma doriti pentru un decor floral. Puteți face flori de mărimi diferite și le asamblati ca ghirlande de diverse mărimi. Sunt decorațiuni care merg de minune pe perdea, în jurul ușilor, de tocul ușilor. Sau puteți face flori mai mari pe care să le lipiți pe perete sau mobilă.
- Căsuță în miniatură – Poate fi vorba de o căsuță pentru păpuși sau, de ce nu, chiar pentru copil. Aveți nevoie de o cutie de carton, cât mai mare, de foarfecă, lipici, scotch și hârtie colorată. Trebuie decupat cartonul în partea de sus și asamblat ca un acoperiș și decupată pe laterale o intrare. Consolidați căsuța cu sctch și lipici, iar cu hârtia colorată acoperiți cartonul în orice model doriți, de preferat acoperișul să aibă culoarea maro. Puteți lipi o ghirlandă luminoasă înăuntru, apoi copilul va face o ședință cu jucăriile și va decide a cui va fi casa.
- Cuburi homemade – Jocul cu cuburi va fi mereu o plăcere sau ele pot deveni parte a decorului. Achiziționează niște cuburi de lemn cât mai finisate. Acestea vor fi pictate cu vopsea, ajutându-te de un burete. Lasă la uscat. Pe niște hârtie tip-album (care se folosește pentru copertele de album) trasează cu un creion, pătrate (cu aceleași dimensiuni ca ale cuburilor). Repetă până când vei obține cate 6 pătrate pentru fiecare cub de lemn. Decupează pătratele. Pătratele obținute vor fi lipite apoi de cuburi, cu lipici special pentru crafting. Se va lăsa la uscat. Apoi, veți face rost de tot felul de ornamente pentru cuburi (de exemplu, litere, stickere etc.) pe care le veți lipi pe orice latură a cuburilor.
- Cu puțină ingeniozitate rolul decorativ al panoului de plută rămâne, putându-l transforma într-un tablou handmade care va spune o poveste oricui va călca pragul camerei copilului. Ai nevoie doar de o bucată de material textil suficient de mare cât să acopere pluta și să poată fi prinsă pe spatele tablei, și piuneze cu ajutorul cărora să fixezi materialul (atenție la piuneze, dacă copilul e prea mic mai bine lipici), dupa care nu-ți rămâne decât să prinzi de acest tablou handmade amintiri, mesaje, fotografii preferate sau chiar decorațiuni mici. Toate depind de imaginația copilului.
Dacă faci asta în camera școlarului, funcție de materia de școală, peste panoul din plută se poate lipi harta țării sau planiglobul, în afara aspectului plăcut având și un caracter educativ. Ca exercițiu semnați toate punctele vizitate și evidențiați toate destinațiile viitoare.
Cu ocazia acestor decorări, artistul pe care îl ascunzi în interiorul tău va ieși imediat la iveală iar copilul tău se va bucura alături de tine. Poate fi foarte distractiv pentru că puteți schimba decorațiunile de câte ori vreți.