Cum îți organizezi corect ustensilele în mobila de bucătărie - ACAJU

Bucătăria este încăperea utilizată în mod intensiv, în fiecare zi, din acest motiv nu trebuie să fie doar frumoasă, ci și foarte practică. Din acest motiv, mobila bucătărie trebuie să ofere posibilitatea unor procese simple de lucru, așa numitul „work flow”, spațiu de depozitare suficient și confort ridicat pentru mișcare în timpul gătitului. Dacă aveți în vedere aceste aspecte cu siguranță veți avea mobilier bucătărie care vi se potrivește, practic și funcțional în același timp. 


 

Cum alegem mobila bucătărie în mod practic și funcțional

 

Configurația corectă a unei bucătării este cea în care se respectă fluxul tehnologic și spațiile necesare dintre frigider, chiuvetă și plită, astfel încât ciclul de desfășurare a activităților în bucătărie să fie natural. Respectând fluxul tehnologic între frigider și chiuvetă ar trebui să existe un blat pentru depozitare, între chiuvetă și plită un alt blat pentru prepararea alimentelor, iar frigiderul ar trebui să facă împreună cu chiuveta și plita un triunghi care să aibă suma laturilor între 4 și 8 metri. În plus, grupul de ustensile de bucătărie folosite trebuie să fie la îndemână și în același timp să se știe și unde sunt celelalte ustensile de bucătărie care se folosesc mai rar. 

 

Pentru că atunci când te-ai hotărât să impresionezi cu o cină franțuzească făcută de tine, constați că nu găsești amestecul de ierburi provensale și că nu-ți amintești unde ai pus setul de tăiat brânza, pe care, oricum, nu l-ai mai utilizat de anul trecut. Pentru a nu trăi aceste situați trebuie să organizezi cât mai bine ustensilele în mobila de bucătărie pentru a le avea la îndemână. 

Pașii de urmat pentru organizarea corectă a ustensilelor de bucătărie

 

Deși poate părea simplu la prima vedere, un asemenea grad de organizare a ustensilelor de bucătărie nu este tocmai ușor de obținut. De aceea, trebuie să fie respectați câțiva pași:

 

  • Alege cu grijă mobila de bucătărie, în mod ideal, aceasta trebuie să fie cât mai bine compartimentată și să dispună de rafturi, polițe, dulapuri și sertare cât mai multe și de mărimi diferite, astfel încât să permită stocarea mai multor tipuri de obiecte, de la tăvi, oale, crătiți de diverse forme și dimensiuni la cuțite și râșnițe.
  • Alege mobilier înalt până la tavan dacă bucătăria nu dispune de foarte mult spațiu. Vei depozita ustensilele de bucătărie în funcție de frecvența lor de folosire, cele folosite mai rar mai sus, iar cele folosite uzual vor fi depozitate mai jos, la îndemână.
  • Eficientizează spațiul, chiar dacă bucătăria este suficient de mare. Se pot monta suporturi pe interiorul ușilor de la dulapuri pentru a depozita mici accesorii ca prosoape de bucătărie, răzătoare, site sau capace.
  • Fă curățenie o dată pe an și renunță la vesela din ceramică, sticlă sau email care este ciobită, la tacâmurile desperecheate sau la condimentele expirate. Dacă descoperi cu surprindere că ai în casă ustensile de bucătărie pe care nu le-ai mai folosit de foarte mult timp, probabil că poți renunța cu ușurință la ele, fără să-ți lipsească prea mult.
  • Construiește în mod inteligent un inventar al instrumentelor de gătit, în funcție de frecvența cu care le folosești. Dacă există pasiune în pregatirea mâncărurilor, atunci are sens să ai în casă ustensile specializate, ca decojitor electric, masină de înghețată, aparat de făcut goffre, mașină de spiralat etc. Dacă, dimpotrivă, mănânci mai des la restaurant decât acasă și gătești doar atunci când ai musafiri, atunci te poți descurca cu un număr minim de oale, cratițe, tigăi sau tăvi și un set de veselă.
  • Organizează toate articolele de bucătărie pe grupuri, precum ar fi vase pentru gătit, vase pentru servit sau pentru păstrat mâncarea. O altă idee este să le așezi în funcție de materialul din care sunt făcute, adică vesela din porțelan, instrumente metalice, vase din sticlă. Ideea este să găsești un criteriu în jurul căruia să-ți organizezi ustensilele, astfel încât, atunci când cauți ceva, să-ți fie ușor să găsești obiectul respectiv.
  • Folosește cutii de depozitare din lemn sau plastic în interiorul dulapurilor. Asta va ajuta la eliminarea dezordinea și, în același timp, la ținerea la un loc a tot felul de mărunțișuri, care, altfel ar risca să se piardă.
  • Ține toate condimentele la un loc. Cel mai bine le păstrezi în recipiente etanșe din sticlă. Soluția ideală este să-ți aschiziționezi o bandă magnetică sau un suport metalic fixat pe perete. Dacă etichetezi corespunzător fiecare borcan, nu vei mai avea niciodata dubii referitoare la conținutul lui.
  • Ține produsele alimentare în dulapuri speciale. Pune în cutii separate pastele, făina, cafeaua, zahărul sau ceaiul. Astfel, va fi mult mai ușor să le găsești și nici nu există riscul ca aceste ingredinte să-și „împrumute” unul altuia mirosurile.
  • Păstrează fiecare vas împreună cu capacul sau, indiferent că este vorba de oale sau recipiente de depozitare. Este foarte neplacut să constați că o caserolă este total inutilă dacă nu-i găsești și capacul aferent.
  • În interiorul sertarelor, folosește separatoare sau suporturi speciale care te ajută să împarți lucrurile pe categorii; pentru a ține mai ușor ordine, a fi tot timpul etalate, a ști mereu ce ai și unde anume.
  • Se pot folosi bare de care să fie agățate ustensilele de gătit, de foarte multe ori mult mai comode decât rafturile, și fiind tot timpul la vedere. În funcție de designul ales barele pot fi fixate nu numai pe pereții cu corpuri de mobilier. În altă ordine de idei există și coșuri dedicate pentru păstrarea de condimente, pahare sau tacâmuri cu aceeași modalitate de fixare.
  • Sertarele verticale cu suporți speciali de depozitare pot fi foarte comode și păstrează foarte bine ordinea accesoriilor de gătit și a ustensilelor de bucătărie.
  • Folosește suporturi cu șine pentru vasele mari, oalele, tăvile și toate ustensilele masive din bucătărie. Acestea ocupă foarte mult spațiu în dulapuri și este un chin să le scoți pe toate pentru a lua altceva ce se ascunde în spatele lor. Un sistem de rafturi pe șine, care îți permite să fie tras în exterior toate vasele mari pentru a fi luate cu ușurință te va salva de mult timp și energie irosite.

 

Organizează bucătăria cât mai bine și verifică această organizare cam de două ori pe an, pentru a nu ține lucruri nefolositoare, pentru a lipsi nimic din cele necesare și pentru că trebuie să știi că o bucătărie bine organizată îți poate face viața mai ușoară și mai bună.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.