Îndrăznește să-ți amenajezi casa cu plante verzi pentru un decor de vis - ACAJU

Elementele decorative prețioase și plantele naturale sunt elementele-vedetă în interioarele ultimilor ani. Plantele naturale nu reprezintă doar o sursă de oxigen în decor, ci fac parte din design. O casă arată bine când dă o stare de confort celor care locuiesc în ea, plantele și florile sunt o soluție simplă pentru a însufleți orice încăpere și sunt un element esențial pentru decorul interior. Atunci când ai plante verzi în locuința ta este ca și cum ai avea un strop din natura vie chiar în casa ta, iar acest lucru are o mulțime de efecte benefice asupra stării noastre de bine.

Designul biofilic sau botanic reprezintă un trend al zilelor noastre, transpus în sintagma: dragoste pentru tot ce are viață. Se axează pe preluarea, în mediul construit, a unor aspecte și elemente ale naturii care contribuie la dezvoltarea sănătoasă a vieții moderne, pe scurt, la integrarea naturii în arhitectură, în paralel, prezența plantelor de interior fiind un aspect important al designului biofilic.

 

Beneficiile plantelor verzi pentru casa ta

 

Plantele adaugă frumusețe și prospețime spațiilor interioare și exterioare și sunt elemente de decor preferate nu numai din cauza esteticii, dar și pentru că au numeroase beneficii pentru sănătate și stare de sprit. Studii cognitive, psihologice și sociale au fost demonstrate existența a numeroase beneficii, printre cele mai importante numărându-se: reducerea nivelului de stres, depresiei și anxietății, îmbunătățirea stării de spirit, creștererea respectului de sine. 

Mai mult, plantele contribuie semnificativ la obținerea și păstrarea unui aer curat în interior, prin eliminarea poluanților și a toxinelor, dar și prin reglarea umidității din atmosferă.

 

  • Decorarea cu plante de interior oferă un mediu plăcut și liniștit, unde îți poți desfășura activitățile cotidiene fără să ai sentimentul de a fi „închis” într-o încăpere. În apropierea unui loc cu de verdeață devii mai puțin stresat, culoarea verde a plantelor dând senzația de relaxare pentru minte şi corp.
  • Reîmprospătează și purifică aerul, pentru că în timpul fotosintezei plantele transformă dioxidul de carbon în oxigen, unul dintre elementele care țin corpul uman în viață. Unele plante absorb substanţe nocive şi toxice, ajutând la curăţarea aerului pe care îl respirăm. Simpla prezenţă a plantelor de interior creează un sentiment de aer curat.
  • Plantele de apartament sprijină procesul de gândire, îmbunătățind funcțiile cognitive și anume concentrarea și memoria. Adăugarea de plante în mediul în care trăim este o modalitate ușoară de a ajuta la filtrarea și absorbţia zgomotului în exces, cu scopul de a oferi un mediu mai calm și liniștit. 
  • Ajută în lupta împotriva afecțiunilor respiratorii, ameliorând cu până la 30 %, tusea, durerile în gât, datorită potențialului plantelor de a crește nivelul de umiditate și de a contribui la diminuarea cantității de praf din încăperi.
  • Plantele emană parfum natural, un aer proaspăt, de aceea dacă vrei ca locuința ta să aiba un miros proaspăt și plăcut în permanență, ai putea înlocui odorizantele de cameră pline de chimicale, cu plante care emană parfum plăcut. Unele dintre cele mai parfumate plante de apartament sunt: gardenia, mușcatele, eucaliptul, floarea pasiunii, begoniile, orhideea.
  • Aspectul atractiv al plantelor verzi, mai ales dacă sunt îngrijite, durează mai mult decât efectul unui buchet de flori proaspete.

Cum îți poți decora casa cu plante

 

Un ghiveci cu o plantă naturală poate adăuga instant o nuanță sofisticată ambianței și, în plus, împrospătează aerul pe care îl respiri. Plantele sunt frumoase, sunt mereu decorative și sunt legătura noastră cu natura, și nu trebuie neapărat să fie cu flori, ci pot fi unele mai mari dar care să ne oxigeneze casele. Forma frunzelor, culoarea frunzelor și florile joacă un rol atunci când vorbim despre plantele moderne de interior.

 

Fiecare dintre aceste plante are o frumusețe aparte, dar și proprietăți remarcabile în purificarea aerului, așa că le poți folosi în toate camerele din locuința ta, de exemplu pot ajuta la decorarea pieselor de mobilă de living. Se recomandă ca la fiecare 8 metri pătrați ai casei să existe câte o plantă, la o înălțime a camerelor de 2,5 metri, ceea ce înseamnă că într-o casă obișnuită ar trebui să existe mai multe flori în ghiveci. 

 

Când prin casă sunt răspândite cu generozitate plante voluminoase și înalte și dacă beneficiezi și de lumină naturală din belșug, vei simți probabil că locuiești într-o grădină. Cu ajutorul plantelor poți înveseli colțurile camerelor, pervazul ferestrelor pe care nu vrei să le acoperi cu perdele, poți separa zone dintr-un spațiu deschis și foarte important poți aduce multă culoare în interiorul casei. Vei obține culoare nu doar din nuanțele frunzelor și florilor ci și prin măștile de ghivece și prin aranjamentele pe care le poți face.

  • Plantele curgătoare sunt ușor de amplasat pentru că nu ocupă spațiu, și pot fi utilizate în multe feluri. Acestea creează efecte uimitoare dacă sunt așezate, de exemplu, pe marginea unei vitrine, pe un raft sau în orice alt loc în care nu te-ai aștepta. Poți să le așezi într-un ghiveci pe marginea unei scări și vei fi surprins de efectul deosebit pe care îl oferă. Ai putea realiza o adevărată instalație de lumină și verdeață plasând o asemenea plantă deasupra mesei, însoțită de corpuri de iluminat. Sau ai putea crea o perdea de plante suspendate pentru o fereastră neacoperită cu perdele. 
  • Dacă nu ai suficient spațiu în casă pentru ghivecele cu plante, ghivecele suspendate sunt decorul perfect pentru interiorul locuinței tale. Este indicat să alegi plante curgătoare sau bogate, dacă vrei să creezi un decor inedit. Poți folosi niște sfori colorate pentru a le conferi mai multă stabilitate, dar și un aspect estetic mai interesant. Dacă le agăți lângă pervaz, vei face economie de spațiu, iar plantele vor beneficia din plin de lumina solară. Ai însă grijă ca ghivecele să nu fie în bătaia soarelui pe timpul verii, astfel încât plantele să nu se usuce sau să se ardă.
  • Dacă ai nevoie de paravane pentru a separa parțial zonele dintr-un spațiu mai amplu, îți pot fi de folos plantele. Le poți așeza pe structuri verticale din metal sau chiar panouri de gard (albul este mai elegant pentru interioare), dar poți de asemenea marca o zonă cu diferență de nivel cu jardiniere cu plante, pentru a preveni accidentele domestice.
  • Poți face aranjamente cu rafturi deasupra canapelei sau deasupra unei comode pe peretele pe care ți se pare că este prea gol. Poți crea adevărate instalații fie cu plante suspendate în fața unui ansamblu de oglinzi decorative, fie grupate în aceleași tipuri de măști de ghivece. Dacă nu îți dorești un design foarte complicat cu plante, atunci o soluție simplă, dar cu efecte spectaculoase, ar fi să folosești un raft de înălțime medie, pe care să îl umpli apoi cu ghivece cu plante. Pentru a te integra într-un decor rustic poți folosi niște lădițe din lemn în care să pui câteva ghivece cu flori. Poți alege specii de înălțimi și dimensiuni diferite, astfel încât să obții un element decorativ cât mai interesant. Singurul detaliu pe care va trebui să îl iei în calcul este amplasarea raftului. Acesta trebuie să stea într-un loc în care să beneficieze din plin de lumina soarelui, astfel încât plantele să se dezvolte armonios.
  • Ghivecele în culori diferite pot crea mai mult dinamism în livingul tău. De exemplu niște ghivece albe, de înălțimi diferite, cu ornamente sau detalii în relief vor face un contrast într-un mod cât se poate de interesant cu verdele plantelor și pot crea un colț de verdeață estetic și primitor.
  • Dacă îți plac plantele, dar nu ai suficient timp pentru a te ocupa cum trebuie de îngrijirea lor, o soluție îndrăzneață, dar folosită de tot mai mulți designeri este crearea unui perete de accent verde, cu ajutorul unor licheni conservați decorativi. Mușchii de interior pot fi integrați în numeroase modele de design și diverse geometrii care vor personaliza spațiul și îți vor surprinde vizitatorii devenind centrul de interes al amenajării tale. Marele lor avantaj este că nu va fi nevoie să îi îngrijești sau să te asiguri că primesc suficientă lumină naturală, putând fi folosită și o sursă artificială. Mai mult, lichenii nu atrag praful și pot fi montați inclusiv pe piese de mobilier sau corpuri de iluminat, astfel că îți poți folosi creativitatea pentru a crea un design cât mai ieșit din comun.
  • Plantele dau o notă personală și în plus pot adăuga adâncime unui case mici. Verdele, de exemplu, atunci când este pus într-un colț, poate păcăli ochiul creând impresia de spațiu virtual într-un simplu colț anost. Plantele merg foarte bine în colțuri și în fața sau în spatele unor piese de mobilă dând un sentiment de unitate și sens oricărui aranjament. 
  • Un ghiveci de dimensiuni impresionante, amplasat chiar lângă colțarul din living, joacă rolul unei decorațiuni de tip „statement” și va arăta impunător în orice locuință. Alege un exemplar ușor de întreținut, cum ar fi un ficus, yucca, limba soacrei, diverse tipuri de palmieri sau arbori norocoși, brad de cameră sau un filodendron. Sunt plante deloc pretențioase și ușor de întreținut, care se simt bine în atmosfera unui apartament. Dacă vrei un arbust cu aspect mai exotic, poți opta pentru un lămâi, un smochin-liră sau o plantă calathea.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.