Living in alb si negru - eleganta si rafinament - ACAJU

Probabil că, dacă în viață lucrurile ar fi doar albe și negre am fi mai mult decât deprimați și cel puțin triști. Din prisma designului de interior însă, alb și negru este o combinație fericită și elegantă, care rezolvă problemele amenajărilor minimaliste și contemporane. Este un decor modern, dar care poate accentua luxul într-un decor vintage.

Livingul (sufrageria, camera de zi ...) este camera „specială” de socializare, locul în care ne adunăm cu cei dragi, familie sau prieteni. În acest sens el aparține atât gazdelor cât și invitaților și tocmai de aceea, felul în care arată este foarte important și trebuie sa fie decorat pe măsura personalității noastre.

Alb și negru rămâne o combinație de culori relevantă chiar și după trecerea anilor, tocmai pentru că este extrem de șic și se potrivește perfect cu orice stil. Paleta alb și negru este foarte versatilă, oferind numeroase avantaje. Decorul alb-negru vorbește de la sine, oferă impresia de open-space, dar în același timp reușește să se adapteze și spațiilor mici.

De ce trebuie să ții cont dacă optezi pentru un living alb-negru

 • Contrastul evident al interioarelor în alb și negru este expresia personalităților tranșante, a oamenilor deciși să încadreze totul în două categorii distincte. Trebuie să gândești matur dacă alegi să decorezi astfel, pentru că este casa în care vei trăi zi de zi și poate un decor colorat cu lucruri care ies în evidență mai ușor, ar fi mai facil.
 • Dimensiunea livingului îți va indica proporția corectă de alb și negru. Într-o încăpere mică vei miza pe alb, pentru a o mări vizual, iar pentru un living de dimensiuni mai mari poți folosi mai mult negru.
 • Cele două non-culori ajută la construirea unui living care apare totodată urban și rafinat. În timp ce negrul ancorează camera și ajută la accentuarea elementelor arhitecturale proeminente, albul induce senzația de spațiu aerisit, balansând decorul de fundal.
 • Trebuie să ținem cont că albul reflectă lumina iar negrul o absoarbe. De aceea vom folosi alb în zonele întunecoase ale camerei, iar negru în cele centrale. Într-un living, pereții albi dau senzația de spațiu datorită puterii albului de a modela spațiile. Pe de altă parte negrul este folosit cu preponderentă în mobila de dining.
 • Pentru cei care optează pentru un decor contemporan și minimal, paleta de culori alb și negru este perfectă. Ea completează fericit stilul minimal, liniile drepte și simple, mobilierul modular și elementele de decor șic.
 • Dacă aveți geamuri largi care permit luminii naturale să intre, acesta va fi un plus, întrucât vor face interioarele alb-negru să strălucească și vor da în același timp, o impresia de alungire a camerei.
 • Nu aglomera un anumit loc al camerei, iar altul să fie gol, căci este inestetic, mai ales la un decor alb negru. Cu atât mai mult peretele pe care este televizorul nu ar trebui să fie încărcat în plus.
 • Dacă în cazul albului nu există limită de folosire, negrul trebuie utilizat cu moderație, prea mult negru va închide camera și îi va da un look prea dramatic, care poate deveni obositor.

Cum procedezi atunci când îți dorești un design alb-negru pentru living

Ideea pare simplă, într-un living cu pardoseală și pereți de culoare albă, decorezi cu piese de mobilier de culoare neagră și accesorizezi în combinații de alb și negru. Contrastul obținut are un efect fantastic, greu de trecut cu privirea.

 

 • Putem începe cu o canapea neagră (eventual colțar) cu un corp alb pe care punem televizorul și în care depozităm anumite lucruri, sunt primele lucruri de care avem nevoie. În fiecare living există o canapea, și de cele mai multe ori este piesa de rezistență, de aceea trebuie îmbrăcată special pentru a ieși în evidență cu imprimeuri sofisticate și de ce nu, originale. O canapea în alb negru, așezată la locul potrivit, într-o ambianță de contrast poate fi “piesa de muzeu” a livingului.

 

 

 • Bineînțeles că acel corp nu va fi de ajuns, așa că putem opta pentru o bibliotecă albă, cu geamuri. Acolo puteți pune cărți sau alte lucruri, iar dacă aveți copii, atunci obligatoriu vor avea și ei nevoie de spațiu în acea bibliotecă.
 • De evitat mobila din lemn masiv, mai
 • bine alegeți piese de mobilier cât mai simple, atât din punct de vedere al culorilor, texturilor sau al designului. De exemplu, putem înlocui biblioteca cu niște rafturi suspendate cu spații decupate în perete, etc.
 • Nu uitați de vestita măsuță de cafea. Cel mai bine este să fie din sticlă, pentru că sticla ajută la iluzia de spațiu mai mare. Fiind transparentă, este ca și cum nu ar fi acolo, și nici nu ar ocupa spațiu în încăpere.
 • Dacă mobilierul modular este cel care aduce paleta alb și negru în living, atunci ar fi nevoie să armonizăm decorul folosind un covor original, cu o textură aparte, care să creeze un efect stilistic senzațional, mai ales în contrast cu pardoseala. Pe jos vom avea un covor care poate fi în alb și negru, sau chiar o culoare aprinsă. Astfel, vom crea o pată de culoare, o idee bună putând fi animal print-ul de zebră, care s-ar potrivi de minune în living-ul alb-negru. Sau poate un fotoliu alb-negru.
 • Puteți să dați mobilei vechi alte roluri, de exemplu dacă aveți în casa un fel de „cărucior” pe care îl foloseați în baie pentru depozitare, refolosiți-l. Poziționați-l în living, lângă canapea și folosiți-l pe post de minibar. Este foarte util pentru a ține acolo snacks-urile sau băuturile pe care le consumați uitându-vă la un film.
 • Pentru un design curat și original, puneți câteva perne decorative mari, cu imprimeuri alb-negru, pe canapea în locul celor mici și multe.
 • Cumpărați o lampă care să atragă priviri chiar și când este oprită, aduceți o veioză lângă canapea,  transformând un colț al canapelei în locul de citit.
 • Este foarte șor să adăugați o pată de culoare la un decor alb-negru. Indiferent că este o plantă de ghiveci, un fotoliu impunător, sau niște perne colorate, acestea pot modifica complet tonul camerei. Orice culoare îndrăzneață va funcționa, precum și orice element de orice dimensiune.
 • Pe pereți veți putea pune câteva fotografii sau lucrări alb negru, care vor atârna balanța spre modernism și vă vor personaliza interiorul.
 • Dacă nu vă vin alte idei pentru pete de culoare, aduceți flori. Florile sunt mereu o idee bună, la fel ca orice detaliu adus din natură, de altfel. Vor da un look fresh și optimist.

Practic dacă veți alege să amenajați un living alb negru, vă veți distra având impresia de întoarcere în timp, în anii ’50 și în plus dacă vă veți ocupa de decorare, vă va fi relativ ușor să alegeți mobilierul, accesoriile și finisajele având în vedere că nu trebuie să vă faci griji în privința culorilor ce trebuie asortate.