Living inedit: 6 piese de mobilier accent care pun punctul pe „I” - ACAJU

Prin mobilă accent sau piese de mobilier statement ne referim la acele piese de mobilier care fură privirea de cum pășești într-o încăpere. Fie că vorbim de o comodă din lemn masiv cu ornamente, de o canapea superbă într-o nuanță puternică sau un fotoliu cu tapițerie florală, aceste piese de mobilă living vor deveni cu ușurință atracția principală în living.

Pentru un decor reușit ai nevoie de cel puțin o piesă de mobilă accent, care să iasă în evidență. Aceasta nu trebuie să fie neaparat scumpă, dar trebuie să fie autentică, deosebită, o piesă de mobilă living care să ofere o notă personală întregii locuințe.

 

Când ai nevoie de o mobilă accent

 

Cei mai mulți dintre noi se plictisesc repede de aspectul locuinței, însă consideră că pentru a schimba aspectul casei este necesară o investiție foarte mare, pentru o renovare sau o înlocuire a mobilierului. O variantă care necesită un mic aport bugetar, prin care casa ta poate fi reîmprospătată, având în mare același decor, este introducerea unei piese de mobilă accent, care să complimenteze restul mobilierului din locuință, și astfel să te bucuri de o casă nouă din punct de vedere vizual.

 

O piesă de mobilă accent este un fel de element surpriză al unei încăperi, adică acel obiect care reușește să transforme un decor banalizat în timp într-unul interesant. În general, se consideră că decorațiunile sunt cele care îndeplinesc această funcție, însa nu doar ele pot avea un efect inedit asupra încăperilor din locuință. Datorită formei, culorilor sau materialelor utilizate pentru confecționarea lor, piesele de mobilă accent prezintă un rol ornamental accentuat.

 

Pentru o armonie vizuală, bazată pe echilibru, nu este recomandat să înghesui într-o singură cameră multe piese de mobilier cu design îndrăzneț, pe care să le consideri mobilă accent, decât în cazul în care îți dorești o amenajare eclectică ori vintage. Dacă esti fanul stilurilor clasic, modern ori minimalist, te poți rezuma la una singură, maxim două obiecte speciale într-o singură încăpere.

 

Cum poți integra câteva piese de mobilier accent în decorul locuinței

 

Piesele de mobilă accent sunt făcute pentru a fi principala atracție a încăperii și drept consecință, restul decorului trebuie gândit în jurul acestor piese. Regulile cer ca:

 • Piesa accent trebuie să iasă în evidență. Dacă într-o încăpere ai mai multe piese de mobilă accent, acestea se vor eclipsa reciproc și-și vor anula efectul. Trebuie aleasă o singură piesă de mobilă living deosebită pe care să o pui în valoare. Restul mobilierului aflat în apropiere trebuie să fie ales cu atenție și bun gust, astfel încât să consolideze imaginea de ansamblu a încăperii, fără a răpi din frumusețea elementului central.
 • Amplifică nuanța piesei de mobilă accent cu ajutorul altor elemente decorative. O piesă de mobilă accent poate fi scoasă în evidență folosind elemente decoratice care să-i evidențieze mai mult frumusețea. Presupunând că elementul de mobilă accent este o mobilă colorată, restul decorului poate fi monocromatic sau în culori neutre. Contrastul creat va scoate mai mult în evidență culoarea vibrantă a piesei de mobilă colorată, punându-i astfel în evidență aspectul deosebit.
 • Repetă nuanțele piesei de mobilă accent în restul decorului. Prin repetarea nuanțelor piesei statement în restul decorului, se creează un culoar stilistic care îndreaptă atenția către elementul principal al încăperii. Dacă ai ales un fotoliu cu un design deosebit, într-o culoare plăcută și un finisaj modern, îl poți pune în evidență asortând nuanțele draperiilor cu nuanța tapițeriei sau alegând un covor cu aceași coloristică. Rezultatul va fi perfect.

 

Piese de mobilier accent care creează un living inedit

 

Livingul este camera vedetă a casei, locul unde petrecem cel mai mult timp. El poartă mereu cele mai frumoase straie pentru că întâmpină oaspeții și ascultă poveștile familiei în fiecare zi. Tocmai de aceea trebuie să îl amenajăm cât mai comod, aspectuos și funcțional.

 

În living, opțiunile pentru alegerea unor piese de mobilă accent sunt foarte numeroase, în primul rând pentru că această cameră prin dimensiuni și funcționalitate are cele mai multe piese de mobilă. Trebuie doar să îți acorzi puțin timp de gândire și să alegi acea piesă care va impresiona înca de cum pășești în încăpere. Fie că vorbim despre o canapea sau poate o masuță de cafea vintage, acestea trebuie scoase în evidență cu ajutorul celorlalte elemente decorative.

 • Canapeaua. Poate este cea mai la îndemână piesă de mobilă living care poate fi schimbată cu o altă piesă de mobilă pentru a o face mobilă accent, asta putând fi făcută prin simpla inlocuire cu o mobilă colorată. Schimbarea canapelei este cea care schimbă întregul design al livingului, care capătă alt aer. O canapea mobilă accent într-un living înt-o paletă de culori neutre poate fi o mobilă colorată puternic, gen albastru electric sau un roșu aprins. Dacă te sperie culorile tari, poți opta pentru o canapea cu accente sofisticate în contrast, forme mai speciale pentru spătar sau mânere, cu picioare ce pot ieși în evidență și ornată cu perne pline de brizbizuri.
 • Rafturi decorative. Rafturile au un dublu rol în orice încăpere, având o întrebuințare funcțională cât și una estetică. Dacă vei opta pentru rafturi din lemn deschis la culoare decorate cu detalii din fier forjat, vei obține un aspect vintage care va face diferența. Dacă vrei în schimb să dai un aer nonconformist livingului, poți opta pentru rafturi simple, cu linii drepte, din materiale lucioase și în nuanțe puternice și neobișnuite.
 • Tabureți simpatici. De multe ori ai nevoie în living de spațiu și în același timp de spații de ședere. Foarte convenabil și confortabil pentru asemenea situații este folosirea de tabureți. Tabureții pot fi niște piese de mobilă accent pentru oricine își dorește o pată de culoare și de rafinament în living. În funcție de culorile și de materialele alese pentru aceștia, tabureții pot transforma orice încăpere în una elegantă sau în una jucăușă.
 • Un fotoliu Chesterfield (Club). De foarte multe ori un living elegant și confortabil poate fi amenajat în jurul unui fotoliu, mai ales dacă acesta este un model devenit clasic. Tapițat în piele, stofă florală sau catifea, cu butoni sau nu, ce creează aspectul recognoscibil, este ideal pentru a fi piesa de mobilă accent pentru living, uimind și impresionând în același timp¸ prin aspectul său deosebit.
 • Comoda din living. Indiferent de ce stil de mobilă ai în living, o comodă dintr-un lemn exotic sau cu ormamente metalice, care fac contrast cu restul mobilierului poate fi un stativ foarte bun pentru televizor și în același timp o piesă de mobilă accent. Într-un living modern sau minimalist o comodă roșie sau albă lucioasă, poate fi într-un aranjament de mobilă living maro natural acea mobilă colorată care dă accentul de care ai nevoie.
 • Set măsuțe cafea. Dacă vrei o ambianță mai caldă, cu tușe exotice într-o locuință unde majoritatea mobilierului este de tip wenge, un set de trei măsuțe din lemn natur bej deschis pot fi alegerea ideală ca mobilă accent pentru living.
 • Adauga un comentariu

  Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.