Masa de sticlă în living sau bucătărie, o alegere inspirată sau nu? - ACAJU

Sticla a fost întotdeauna un material care a aprins imaginația. De la zgârie-norii din Manhattan până la clădirile care sunt mereu în topul celor mai futuriste creații arhitecturale, precum Catedrala Brasilia sau Centrul Național al Artelor din Beijing, în ultimele decenii sticla a fost percepută ca un material de bază al designului modern. Sticla are ca atu foarte important, capacitatea de a amplifica lumina naturală, creând un decor luminos și pozitiv.

 

Această caracteristică a făcut ca sticla să nu fie folosită numai pentru elementele arhitecturale de exterior, ci să pătrundă destul de rapid și în designul interior ca material pentru mobilier, în general în combinație cu alte materiale, dar datorită tehnologiei noi și ca material unic. Sticla este un material modern și luminos, foarte potrivit pentru spațiile mici, precum orice fel de locuință, pe care le transformă în locuri luminoase, mai spațioase și mai moderne.

 

O masă de sticlă a fost mobilierul care a aprins întotdeauna imaginația designerilor, de la măsuțele de cafea din sticlă transparentă Art Nouveau de la sfârșitul secolului XIX, până la masă de sticlă living albă în stil modern din secolul XXI. Chiar și într-o locuință nu foarte modernă poți folosi la amenajări mobilier sau decorațiuni din sticlă. Materialul este extrem de versatil și permite să fie folosit de la pereți, cabine de duș sau balustrade de scări, până la măsuțe de cafea, masă de sticlă de dining, masă de sticlă living, lămpi, tăvi și vaze.

Mese din sticlă

 

Mobilierul de sticlă într-o cameră, fie că aceasta este bucătărie sau living, aduce un aspect modern, urban și foarte actual. Fiind în generat transparent, mobilierul din sticlă nu încarcă, dă senzația de spațiu aerisit, fiind ideal pentru spații nu foarte încăpătoare.

 

  • Măsuță de cafea în living. Când vorbim despre aceste mese de sticlă ne referim practic doar la blat. Picioarele sunt de obicei din alte materiale cum ar fi porțelan, inox sau alte metale și lemn. Mesele din sticlă nu sunt foarte ușoare. Chiar dacă cadrul nu este foarte greu, blatul din sticlă, prin greutatea sa dă mesei o bună stabilitate. În living există două lucruri care pot sparge monotonia, dacă au un design interesant și atractiv. Primul este canapeaua, iar al doilea este măsuța de cafea. Măsuța de cafea este așezată de obicei în mijlocul sufrageriei, undeva între televizor și geam, blatul de sticlă va reflecta lumina celor două surse de lumină și se va obține un efect interesant.
  • Masa de sticlă din dininig. În funcție de amenajarea locuinței și de spațiul disponibil, diningul poate fi amenajat în living, în bucătărie sau acolo unde este cazul într-o zonă a open space-ului creat între bucătărie și living. Printre cele mai populare piese de mobilier din sticlă se pot număra mesele cu blat de sticlă, care au avantajul că lasă la vedere cadrul mesei. Masa de dining este printre cele mai grele obiecte din cameră, fie living sau bucătărie, ocupă mult spațiu și prin urmare blochează vederea către restul spațiului. Folosirea sticlei vine însă în ajutor și luminează încăperea.
  • Masa din dining cu blat de lemn și picioare din sticlă. Este o variantă foarte interesantă a mesei cu blat de sticlă, fiind mult mai ușor de întreținut în comparație cu masa cu blat de sticlă, dar în acelaș timp nu opturează spațiul de sub masă și păstrează impresia de aerisit.
  • Masa extensibilă din geam securizat alb cu model. Această masă de sticlă este construită dintr-un geam securizat, gros, colorat și este extensibilă, după modelul celor cu blat de lemn, care permit prelungirea blatului prin adăugarea a una sau două plăci prelungitoare. O astfel de masă de sticlă living sau dining, nu respectă principiul transparenței și al măririi vizuale a spațiului. Acest tip de masă seduce cu precădere într-un spațiu mai generos prin impresia strălucitoare făcută de acest blat.

Avantajele meselor din sticlă

 

  • O masă de sticlă al cărui blat este transparent este foarte potrivită în încăperile cu dimensiuni modeste. Dacă nu ai la dispozitie prea mult spațiu pentru a amenaja o zonă de dining în camera de zi sau chiar în bucătărie, transparența sticlei te va ajuta să păstrezi o atmosferă aerisită. În plus, sticla reflectă bine lumina, iar acest detaliu contribuie la crearea ambianței luminoase pe care ți-o dorești.
  • Masa sticlă adaugă un plus de sofisticare decorului și poate fi încorporată în majoritatea stilurilor de design interior, cu excepția celui rustic. Poți opta pentru o masă de sticlă și în bucătărie, nu doar în living, dar asta numai dacă obișnuiești să petreci puțin timp gătind. Trebuie să recunoști că un blat din sticlă într-o cameră unde se manevrează multe recipiente fierbinți sau reci și unde se mai scapă din când în când obiecte mai grele din mână pe masă nu este cea mai bună alegere.
  • Sticla temperată nu se zgârie repede, iar de spart, se poate sparge doar la șocuri mecanice foarte puternice. Chiar și așa, nu se va sfărâma în cioburi mici, ci în bucăți mari.
  • Sticla este un material nonporos, care se curăță ușor și nu are nevoie de ingrijiri speciale. Totuși, ca să păstrezi aspectul impecabil al unui blat de sticlă, trebuie să-l ștergi aproape zilnic cu o lavetă umedă. Nu uita de suporturile pentru vase fierbinți, cu toate că sticla temperată este făcută să reziste la temperaturi mari, nu-i deloc o idee rea să o protejezi cu niște textile pentru pregătirea mesei.
  • Reflectând și amplificând lumina, atât cea naturală cât și cea artificială, o masă de sticlă este o soluție practică pentru interioarele ce nu beneficiază de multă lumină, camere cu ferestre mici, poziționate la parter sau orientate spre nord.
  • Sticla se poate combina cu diferite tipuri de materiale contrastante, de la lemn masiv la piele și oțel. Contrastul are avantajul de a evidenția fiecare dintre elementele folosite, iar efectul este interesant și atractiv.
  • Există sticlă mată, colorată, cu model sau simplă, existând suficiente opțiuni de unde să alegi. Sticla care nu este transparentă mărește vizual spațiul prin lumina reflectată.

 

Dezavantaje

 

  • Transparența sticlei este un avantaj din perspectiva ambianței generale, dar te obligă să fii foarte atent la aspectul podelei. Oaspetii vor vedea foarte bine cum arată covorul de sub masă, așa că alege unul calitativ și nu uita să-l cureți înainte de sosirea musafirilor.
  • Ca orice obiect din sticlă, și acest tip de masă este fragilă. Bineînțeles, nu atât de fragilă precum o carafă sau o vază, pentru că vorbim despre o sticlă prelucrată să reziste la temperaturi mari și mai rezistentă decât sticla obișnuită, dar un risc există. În familiile cu copii mici, mesele de dining din sticlă ar trebui evitate, la fel și măsuțele de cafea din sticlă.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.