Mobila de living în stil provensal, eleganță franțuzească la tine acasă - ACAJU

Stilul provensal caracterizat de eleganță, confort și intimitate, își are originea din regiunea numită Provence din sudul Franței. Pe acest tărâm idilic cu parfum de levănțică, se retrăgeau familiile înstărite departe de agitația orașului, într-o casă țărănească unde aduceau cu ei articole de mobilier de lux la care vroiau să renunțe. Astfel, s-a creat un stil franțuzesc nou, unic, numit ”Stilul provensal”. 

 

Stilul provensal este un stil inspirat de peisajul rural din sudul Franței, de câmpurile de levănțică, de floarea-soarelui, de chiparoși, de măslini și peisaje marine, foarte îndrăgit de persoanele care iubesc interioarele cu atmosferă romantică, relaxantă și caldă. Interioarele decorate în stil provensal domină prin nuanțele luminoase, estompate, delicate. Materialele naturale sunt specifice, mobilierul are o ușoară tușă retro sau chiar shabby chic, iar detaliile decorative sunt menite să facă diferența și să pună totul în valoare. Combinația armonioasă între mobila deschisă și lucrurile mai vechi, între imprimeuri florale și draperii ușoare și de cele mai mule ori dantelate, țesăturile naturale, porțelanul, toate aceste sunt elemente ale stilului provensal.

 

Living în stil provensal

 

Un living în stil provensal trebuie să dispună de un design simplu și funcțional. Stilul provensal inspiră relaxare, te duce ușor cu gândul spre vacanță sau spre o întoarcere în timp. Elementele principale ale acestui stil sunt oglinzile cu rame din lemn masiv, candelabrele cu multe brațe, pereții nefinisați și podele din cărămidă sau lemn uzat, iar caracteristica principală este antichizarea vizuală a obiectelor și accesoriilor. Această caracteristică este ușor de explicat. În sudul Franței, timp de secole mobilierul a fost moștenit, și anume, mobilier de calitate capabil să se mențină zeci de ani într-o formă bună, mai ales pentru că acesta era realizat exclusiv din lemn natural sau metal.

 

Dacă vrei să amenajezi un living în stil provensal, e important să te asiguri întâi că ai suficient spațiu. Acest stil franțuzesc decorativ definește bogăția în adevăratul sens al cuvântului, este destul de încărcat și se potrivește mai bine locuințelor încăpătoare. Cu toate acestea, poți folosi elemente ale acestui stil pentru a-l adapta dorințelor tale și te poți inspira din cromatica specifică stilului.

 

Prin culorile stilului provensal, natura este adusă în locuinţă. Deși predomină nuanțele pale ale culorilor calde, așa cum sunt bejul, rozul sau somonul, stilul franțuzesc nu se ferește nici de culorile reci, pe care le folosesc de regulă pentru anumite detalii de design, așa cum sunt tâmplăria sau decorațiunile. Culori precum albastrul pal, verdele măslină sau lavanda, completează acest decor de poveste.

Mobilă living în stil provensal

 

Mobilierul provensal este elaborat, cu influenţe uşor clasice, dar fără a fi încărcat de detalii inutile. Indiferent care este destinaţia mobilierului, aceasta trebuie să fie din lemn, fiind utilizat cu predilecţie cel de stejar. Motto-ul care caracterizează cel mai bine acest stil este “lucrurile vechi sunt fascinante”. Lemnul de culori deschise sau închise cu un aspect de învechit, fierul forjat și piatra naturală sunt materiile prime utilizate la fabricarea mobilierului în stil franțuzesc. Finisajul mobilierului nu trebuie să fie perfect, cu cât arată mai vechi, cu atât e mai bine. 

 

  • Cea mai des întâlnită este mobila de living albă sau de culoarea lemnului brut, uzat în timp. Piesele de mobilier living au un aer antic, par că evocă amintiri, chiar dacă sunt noi. De regulă, acestea păstrează culoarea naturală a lemnului sau sunt vopsite în alb, dar prezintă pentru mai multă autenticitate, urme de uzură din fabrică. Pe de altă parte, deși în mod evident sunt înclinate spre eleganță, piesele de mobilier sunt foarte practice și confortabile. 
  • Nu este necesar ca toate articolele să fie din același set. Fiecare piesă de mobilier în acest stil arată ca o compoziție de sine stătătoare. Doar suprafața trebuie să aibă un aspect învechit, șters de uzura vremii, cu crăpături. Lăzile masive, dulapurile suspendate, rafturile deschise și băncile din lemn vor crea un farmec rustic aparte. Cu cât mai vechi va fi aspectul pieselor de mobilier, paturi, scaune tapițate, mese, comode sau etajere, cu atât mai bine. În același context se dovedește un stil flexibil care permite alăturarea unei piese de mobilier luxoase, perfect albe cu aer aristocratic.
  • Piesele de mobilier nu sunt numai simple, ci pot avea diferite elemente decorative încrustate sau frezate. Printre cele mai frecvent întâlnite se numără florile de lavandă, strugurii, viticultura fiind o tradiție în sudul Franței, măslinele și ramurile de măslin, dar și floarea-soarelui. În plus, detaliile bogate se completează prin utilizarea elementelor aurii sau bronz aurii.
  • Ca mobilă de living, mai ales în zona de dining nu pot lipsi scaune confortabile cu șezut și spătar din lemn sau nuiele din lemn împletite, mese masive în jurul cărora se pot aduna familiile numeroase, dulăpioarele mici și cochete, vitrine cu multe sertare pictate manual cu elemente florale, coșurile de răchită, suporții din fier forjat în culori pastel sau goblenurile și tapițeriile lucrate manual. 
  • Pentru un living în stil provensal se aleg fotolii și canapele care îmbină confortul și eleganța. Spătarul și șezutul acestora sunt compuse din perne supradimensionate iar în paleta cromatică intră culori neutre, inspirate din natură, cărora li se adaugă modele simple sau florale în nuanțe pastelate. Canapelele și fotoliile pot fi acoperite cu huse practice cu imprimeuri cu motive vegetale sau cu volănașe. Poți alege și divanuri din fier forjat. Acestea sunt piese de mobilier care aduc eleganța în orice living mobilat în stil franțuzesc rustic.

  • Autenticitatea stilului poate fi întărită de prezența mobilierului împletit. Se confecționează din materiale ecologice, cum ar fi de vița de vie, răchită, rattan și bambus. Fotoliul din răchită poate fi completat cu perne decorative sau o păturică cu dantelă, iar coșul din răchită poate fi folosit pentru depozitare sau în calitate de vază pentru buchete din plante.
  • Pereţii trebuie să arate ca şi cum de abia au fost tencuiţi, iar tavanele sunt brăzdate de grinzi. Pardoselile sunt din lemn sau din piatră care se poate regăsi şi pe pereţi, iar covoarele sunt din lână sau bumbac, cu motive tradiţionale. Atmosfera este întregită de şemineu, un element de nelipsit dintr-o amenajare rustică în stil franțuzesc.
  • Decorul este completat de corpuri de iluminat somptuoase, precum candelabrele, iar cireașa de pe tort o reprezintă oglinzile mari, tablourile cu rame decorative, pernele de decor viu colorate și prezența plantelor de interior de origine mediteraneeană. Vazele cu flori şi lampadarele cu abajururi brodate sunt un “must” pentru un living în stil provensal. Nu pot lipsi stampele înrămate, pozele cu aspect sepia sau ramele uzate, cu urme ale timpului care a trecut peste ele în compania mileurilor și a pledurilor croșetate.

Popularitatea acestui stil franțuzesc de țară nu s-a estompat nici în zilele noastre în ciuda tendințelor modei și apariției unor noi tendințe. Designerii contemporani adaugă de fiecare dată în amenajări elemente uşor glamour pentru a aduce un plus de farmec amenajărilor. În ultima perioadă, este foarte chic ca piese tipice acestui stil să fie integrate în amenajări luxoase împreună cu oglinzi cu rame fin lucrate şi candelabre din cristal alături de pereți nefinisaţi şi podele din cărămidă sau lemn uzat.

Actualizat la 18 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.