Mobilier cu oglindă: accentul care luminează orice încăpere - ACAJU

Oglinda nu este un obiect nou în domeniul decorațiunilor interioare, chiar dacă este mai des utilizată în scop practic, decât pentru a înfrumuseța o cameră. Dacă știi însă ce forme să alegi și unde să le amplasezi, oglinzile pot transforma în totalitate aspectul unei camere. Folosind mobila cu oglindă, o cameră poate deveni mai spațioasă și mult mai luminoasă. Piesele de mobilier cu oglindă, care reflectă o fereastră din cameră, vor da impresia unui spațiu mult mai mare. Deoarece oglinzile reflectă lumina, poți folosi orice piesă de mobilier, un dulap cu oglindă sau poate o comodă, pentru a crea impresia unui spațiu mai aerisit decât în realitate.

 

Care sunt avantajele utilizării oglinzilor

 

În interiorul unei locuințe, oglinzile sunt în general folosite cu un scop funcțional. Astfel, acestea sunt poziționate de obicei în locuri strategice, deasupra chiuvetei din baie sau în holul de la intrare, ca să-ți poți face igiena sau să poți verifica dacă îți stau hainele bine înainte să ieși din casă. Dar, acesta nu este singurul avantaj de care te poți bucura când folosești oglinzi pentru decorarea locuinței. 

 

Iată ce efecte pot avea oglinzile poziționate în locul potrivit:

 • Pot ilumina orice spațiu, pentru că oglinzile reflectă orice tip de lumină, naturală sau artificială, în interiorul încăperii. Astfel, dacă poziționezi oglinzi mari în living sau în dormitor, pe o mobilă cu oglindă te vei bucura de mai multă lumină, chiar și în colțurile întunecate.
 • Pot mări vizual un spațiu, oglinzile de la un dulap cu oglindă, în special cele mari, pot face o încăpere să pară mai mare, deoarece creează iluzia de profunzime, datorită luminii reflectate.
 • Pot fi folosite ca obiect decorativ, poți folosi oglinzi cu rame elegante în orice încăpere din casă sau poți opta pentru obiecte de mobilier care au integrate suprafețe care reflectă lumina.

Unde amplasezi mobila cu oglindă?

 

Există o varietate de forme de oglinzi și modele de rame din care poți alege, iar modul în care le aranjezi în locuință va crea diferite efecte și iluzii optice. Mobila cu oglindă reprezintă nu doar înrămarea și așezarea oglinzii lângă, precum o comodă cu oglindă. Mobila cu oglindă înseamnă și mobila la care s-a integrat oglinda în mobilier, fie pe uși, fie ca fundal al unor vitrine, pentru a crea acest efect de spațiu multiplicat și super luminat.

 • Living
 • De obicei, livingul este cea mai mare cameră din locuință și locul în care îți petreci majoritatea timpului împreună cu cei din familie. Aici vă petreceți timpul în care familia se relaxează, unde au loc toate petrecerile și îți dorești ca decorul acestei camere să impresioneze musafirii și să îi facă să se simtă confortabil. Poți obține efectul de multiplicare al spațiului dacă poziționezi o oglindă mare în care să se reflecte masa din living. Alege o ramă în ton cu decorațiunile deja existente.

   

  Dacă nu ai un living cu o suprafață foarte generoasă, poți crea impresia de spațiu aerisit folosind o oglindă mare, poziționată pe peretele opus de fereastră, pentru ca aceasta să reflecte peisajul de afară. Ideal ar fi ca oglinda să fie în zona de relaxare a livingului.

  În zona de dining poți avea o oglindă înrâmată sau nu, depinde de stilul amenajerii, deasupra bufetului veselar și dacă există un dulap cu vitrină, de efect poate fi oglinda din spatele rafturilor vitrinei.

   

  Într-un living cu șemineu, fie că acesta este în zona de relaxare sau în zona de dining, o oglindă mare deasupra acestuia poate fi o frumoasă oglindă accent ce va lumina cu siguranță spațiul existent. Chiar dacă pare cam forțată soluția, într-un living de mici dimensiuni un perete întreg, cel de accent, cum ar fi cel din spatele canapelei, poate fi îmbrăcat în întregime cu oglinzi schimbând total proporțiile.

 • Dormitor
 • Pentru dormitor se recomandă folosirea corpurilor de mobilier cu oglinzi integrate, dulap cu oglindă, comodă cu oglindă sau dressing cu oglindă. Astfel, nu vei ocupa loc în plus cu o oglindă și vei avea un spațiu plin de lumină. O altă idee de decorare a dormitorului este să folosești oglinzi în spatele plantelor. Poziționează oglinda astfel încât să o vezi din pat, ca să ai senzația că trăiești într-o încăpere plină de verdeață.

   

  Pentru că cel mai des în dormitor peretele de accent este cel pe care este fixat patul, o idee poate fi așezarea deasupra tăbliei de la pat a unei oglinzi mai speciale, o oglindă decorativă. Nu trebuie uitat că într-un dormitor clasic toaleta este dotată cu oglindă, de multe ori triptic.

   

 • Holul de la intrare
 • Holul este cel mai întunecat loc din casă, pentru că de foarte puține ori beneficiază de iluminat natural direct și în consecință ar beneficia cel mai mult de utilizarea oglinzilor. Poți transforma un perete al holului într-o galerie plină cu oglinzi de diferite forme și cu rame cât mai diverse sau ai putea să îmbraci un perete cu o oglindă continuuă.

  Mai poți adăuga în hol o oglindă înaltă, aproape cât tot peretele, pe care să o poziționezi în spatele unui corp de mobilier scund, care să nu o acopere. În același timp, poți folosi un corp de mobilă cu oglindă integrată, precum un pantofar.

 • Bucătărie
 • Foarte posibil te fi ferit să pui oglinzi în bucătărie de teamă că se vor murdări ușor de la abur și grăsime sau se vor sparge ușor la o simplă lovitură cu vreo ustensilă de gătit. Soluția însă sunt stickerele cu efect de oglindă, ce pot fi lipite pe orice suprafață plană. Dacă pe un perete ai atât corpuri de mobilier pe sol, cât și suspendate, ai un spațiu neutilizat între cele două care ar putea fi decorat cu stickere cu efect de oglindă. Le vei putea curăța ușor cu o lavetă curată și vei avea mai multă lumină în bucătărie.

   

  Dacă într-o anumită zonă a bucătăriei nu ai suprapozabile, golul umplut pe înalt, cu un sticker cu efect de oglindă va lărgi și lumina spațiul, echilibrând totodată și golul existent. Într-o bucătărie tradițională, dulapurile suprapozabile închise cu uși cu sticlă, pot schiba lookul prin înlocuirea sticlei cu oglindă sau păstrarea sticlei pe uși și montarea de oglinzi în spatele rafturilor.

 • Baia
 • Și baia este o încăpere puțin iluminată natural. Pentru a compensa această lipsă, mai ales într-o baie nu foarte spațioasă, amenajarea are nevoie de un alb predominant și de cât mai multe oglinzi. Cu siguranță o oglindă trebuie să fie pe întreg peretele de deasupra chiuvetei și dacă se poate pe peretele opus acesteia. O opțiune interesantă poate fi și oglinda pe ușă. O altă opțiune este să decorezi un întreg perete cu stickere cu efect de oglindă. Astfel, nu riști să spargi oglinda printr-o mișcare bruscă și vei avea un spațiu de lux, unde să te scalzi în lumină.

   

  O bună poziționare a oglinzilor poate transforma acea locuință într-un spațiu încântător și plin de lumină. Oglinzile mari chiar dacă ocupă mult spațiu sunt de efect și se potrivesc cu orice amenajare interioară.