Mobilier rustic într-un ambient urban: ce piese alegi? - ACAJU

Noile impuneri de distanțare socială cauzate de COVID-19 i-au făcut pe cei mai mulți să petreacă mai mult timp acasă comparativ cu alți ani. De aici și tendința de a investi în locuință, de a veni cu schimbări în amenajare și design, pentru a crea o locuință confortabilă, perfectă pentru relaxare și odihnă. 

 

Dacă stilul rustic este cel mai aproape de sufletul și gusturile tale, vrem să-ți spunem că acesta reprezintă cel mai bine imaginea de confort, tihnă și acasă. Bineînțeles, asta nu înseamnă că îți vei transforma casa într-un muzeu al satului. În niciun caz, ci vei reuși să adaugi un plus de prospețime, un vibe relaxat ce te trimite cu gândul la slow living și la zilele nesfârșite de vară, similare cu cele de la țară, chiar și într-un apartament din oraș. Practic, poți încerca un ambient ce oferă toate facilitățile necesare vieții la oraș, reflectând totodată dorința umană de reîntoarcere în spațiul rural, o împletire armonioasă a unei evidente înclinații spre rustic și „vechi” cu elemente de design specific contemporane.

 

Stilul rustic, mereu la modă

 

Simplu, cald și primitor stilul rustic creează o atmosferă calmă și relaxantă, de vacanță. În interiorul rustic este de preferat ca fiecare element caracteristic, mobilier rustic, grinzi, lămpi sau dușumele, să fie în egală măsură element funcțional, dar și element de decor. Nu există „vedete” printre elementele de decor, atmosfera rustică este cea care domină și de aceea, prezența lemnului este normală și naturală. Lemnul se integrează foarte bine și se combină cu elemente ca piatra, metalul, fierul dar mai ales bronzul, sticla sau diverse țesături.

Extraordinar pentru stilul rustic este că poate combina elementele altor stiluri, putând practic acoperi toate gusturile. Te vei simți bine în atmosfera de „acasă” a stilului rustic, fără să renunți la funcționalitatea și accesibilitatea sa, dar putând să ne folosim și bucura de caracteristicile stilurilor preferate, chiar aducându-l într-un ambient urban. Stilul rustic îl poți reinterpreta, combina și integra atât în interioarele contemporane cât și în cele clasice, scândinave sau industriale. 

 

Sfaturi pentru un decor rustic

 

Decorul rustic este influențat de mai multe stiluri combinate, pentru a crea interioare calde și confortabile. Mobilierul este confecționat din lemn natur, sau include și piele, lână, in, bumbac, cânepă și pânză. Are un aspect uzat și familiar, caracteristic pieselor pe care le găsești într-o casă țărănească, cabană de la munte, ori fermă. De obicei, acest mobilier rustic este masiv, înalt, din lemn sculptat cu diferite motive folclorice, iar ca paletă cromatică se pune accent pe nuanțe precum maro, alb, bej, brun roșcat, verde, negru sau albastru.

  • Nu ezita să folosești lemnul sau piatra în stare cât mai brută. Astfel, diverse piese de mobilier rustic pot fi realizate din trunchiuri de copac, iar șemineul poate fi placat cu piatră de râu sau chiar realizat din blocuri masive de piatră.
  • Pentru pardoseli, dușumeaua de scânduri din living poate fi combinată în zonele de intrare sau baie cu lespezi de piatră naturală, însă poți opta și pentru gresie dacă aplici un model rustic în culori mai închise. 
  • Întrucât mobila rustica are texturi accentuate, este bine să fie adăugată în decor cu moderație. Nu este nevoie să umpli întregul spațiu cu mobilier rustic. Pentru un aspect rustic în living sunt suficiente câteva piese de mobilă rustică living bine alese și distribuite prin încăpere.
  • Cu privire la cromatică, ar fi util să folosești mobilier rustic în culori calde și naturale (crem, bej, alb) pentru că oferă mai multă lumină camerelor, mărește vizual spațiul, iar avantajul acestor culori este acela de a se asorta ușor cu alte elemente de decor.
  • Folosește pentru decor țesături naturale și simple, dar rezistente precum bumbacul, inul, lâna, și alte fibre naturale. Accesorizează camera cu niște covorașe tradiționale, fețe de masă, perne, draperii cu motive rustice sau orice obiecte și decorațiuni ce țin de stilul rustic.
  • Poți folosi obiecte și produse din ceramică precum căni, farfurii, vaze pentru flori sau ghivece realizate din acest material pentru a evidenția stilul rustic.

 

Mobilier rustic într-un ambient urban

 

Piesele de mobilier rustic specific românești, de care te poți folosi pentru a încălzi un ambient urban, sunt cufărul sau lada de zestre, patul pe picioare înalte, scaunele cu spătar sculptat și netapițat, lavița sau banca cu spătar, rafturile sculptate pentru expunerea obiectelor de lut, bufetul din bucătărie - combinație de dulap închis cu vitrină în partea superioară.

 

Lăzile de zestre țărănești sunt piese excelente pentru un ambient rustic. Pe lângă faptul că pot depozita diverse lucruri, pot fi folosite și ca măsuță de cafea în living sau băncuță în hol, sau în fața patului în dormitor ca băncuță cu loc de depozitare.

 

În cazul scaunelor sau lavițelor, poți atenua liniile brute ale stilului rustic cu ajutorul unor perne, decorate desigur tot cu motive rustice, care în plus vor spori și confortul respectivelor piese de mobilier rustic, mai ales pentru o bucătărie rustică.

Mobilier rustic pentru living

 

În camera de zi, în zona de dining, piesa centrală de mobilă rustică living este întotdeauna masa. De aceea, pentru a obține un aspect rustic poți folosi o masă cu scaune din lemn masiv, sculptate sau pictate cu diferite motive tradiționale. De asemenea, în locul locul canapelei poți aduce un divan din lemn, pe care poți pune o cuvertură țesută sau câteva perne brodate tradițional. Pe perete se pot atârna obiecte de artizanat din lemn sau chiar covoare țesute.

 

Trebuie să ai un scaun din lemn sau un balansoar, poate un paravan rustic, perne cu macrame și fețe de masă croșetate. Acest gen de accesorii și decorațiuni rustice pot fi combinate cu detalii actuale, urbane: fotolii Eames, canapele și sofa-uri minimale, mobilă în stil Loft. O sobă sau un șemineu pot contribui și ele la crearea unui interior rustic autentic. În absența unui coș de fum ai la dispoziție și varianta unui șemineu electric a cărui finisaje însă să imite materiale naturale, mai ales lemn și piatră. Ca și corpuri de iluminat, o lustră ce mixează stilul industrial (detaliile metalice), detaliile rustice (sfoara) și liniile elegante (aspectul de candelabru) este exact ce ai nevoie în sufragerie.

 

Mobilier rustic pentru dormitor

 

În amenajarea dormitorului, folosește ca piesă principală de mobilier rustic, un pat simplu din lemn sau fier forjat, cu tablie înaltă. Ar mai trebui un dulap mediu și un cufăr, sau o comodă din lemn, eventual o băncuță din lemn vintage în fața patului. Pe deasupra patului poți așeza o lenjerie și o cuvertură cu motive rustice. Pe podeaua dormitorului se potrivește un covor din lână sau o blană albă de oaie. O noptieră country, cu lemn patinat, ca și un lampadar cu abajur din pânză de in, ce amintește de texturile sacilor, pot da acele accente rustice căutate pentru dormitor. 

 

Mobilier rustic pentru bucătărie

 

Bucătăria poate fi transformată într-o bucătărie rustică dacă adaugi câteva rafturi decorative din lemn, pe care să aşezi unelte vechi, ţărăneşti. Masa de lemn poate avea scaunele înlocuite cu băncuţe din lemn. Într-o bucătărie rustică trebuie să fie prezente dulapuri din lemn, suspendate (aşa-numitele “blidare”), în care se ţin, la vedere, borcanele cu condimente, farfuriile și tacâmurile, şi numeroase elemente din lumea vegetală (fructe, legume, spice de grâu, ierburi etc.), care sunt puse în evidenţă în vase din sticlă transparentă ori sunt ţinute la vedere în coşuri din răchită sau alte fibre naturale. Electrocasnicele trădează provenienţa lor modernă în contururile strălucitoare şi suple din inox, dar un mobilier rustic solid, din lemn, amplasat în apropierea lor, are suficientă forţă să readucă în atenţie un timp mai îndepărtat

Trecutul a fost, și încă mai este, principala sursă de inspirație în amenajarea interioară. Astăzi, tot mai mulți proprietari aleg pentru locuințele lor mobilier rustic care să creeze o atmosferă confortabilă şi liniştită, aparent nealterată de trecerea timpului și de evoluția tehnologică. Acest stil de amenajare poate fi readaptat cu succes pentru un ambient urban, un decor confortabil și plin de căldură pentru toată familia.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.