Modele diferite de canapele tip sofa de care probabil nu ai auzit - ACAJU

Indiferent de tipul de casă unde locuim, de la cele mai mici apartamente până la case cu foarte multe camere, există un singur obiect de mobilier care poate fi găsit în toate, canapeaua. Și asta pentru că petrecem o mare parte din timp în camera de zi, transformând canapeaua într-una dintre cele mai importante piese de mobilier din casa. Canapeaua este locul pentru odihna de amiază și weekenduri leneșe, nopți de film și petreceri cu prieteni vechi. 

 

Este normal atunci când cauți canapeaua perfectă, să fii informat despre care și câte tipuri de canapea există, pentru ca să știi ce cauți și ce ți se potrivește. Primul lucru asupra căruia va trebui să te decizi este tipul de canapea sofa, tip care determină forma acesteia, capacitatea maximă, confortul și funcționalitatea. Dincolo de vestita canapea extensibilă, de confortabilele canapele modulare sau de canapeaua click-clack pe care mai toată lumea o știe, există și alte tipuri de canapele care îți pot schimba totalmente designul într-unul mai original și mai șic.

 

„Sofa” sau „canapea”

 

Există tendința generală de a folosi ambii termeni atunci când ne referim la sofale și canapele. Dar istoric vorbind, există o mică diferență între cele două. Cuvântul „canapea” provine din cuvântul francez „coucher”, care se traduce prin „culcat”. Termenul „sofa” este un derivat arab al cuvântului, „suffah”, care descrie o bancă de lemn cu un fel de perne.

 

Canapelele din vremuri îndepărtate erau mai mici decât sofalele, în toate dimensiunile, și erau de obicei fără brațe. Acum, sofaua are tendința de a se referi la o zonă de relaxare confortabilă, cu brațe moi, suficient de mare pentru ca să găzduiască mai multe persoane. Iar canapelele se referă la locuri de stat mai casual.

 

Modele vedetă de canapea sofa

 

 • Canapeaua Chesterfield
 • O canapea sofa în stil englezesc o recunoști după formele arcuite și designul clasic, cu mânerele și spatele curbate și cu picioare din lemn sculptat. Canapeaua Chesterfield este o variantă fidelă a unei sofale englezești. Capitonată și ușor de recunoscut datorită butonilor clasici și a formelor arcuite, este iconică pentru stilul și rafinamentul britanic. Poate veni în orice culoare și cu orice material, dar de cele mai multe ori vei găsi această sofa capitonată cu o tapițerie de imitație piele sau de piele naturală. Este extrem de prezentă în designul zilelor noastre, mai ales pentru a crea impresia de seriozitate și rafinament. Diferența dintre acest model de sofa și alte canapele în stil englezesc este dată de faptul că o canapea Chesterfield este îmbrăcată în piele. În rest, aceleași caracteristici: spate și mânere arcuite, structura de lemn ornamentată și un aer de romantism sofisticat. Astfel de modele de sofa, dacă sunt de calitate, pot ajunge să coste o mică avere, poate cât o mașină.

 • Canapeaua English Roll Arm
 • Canapelele English Roll Arm sunt modele de sofa cu brațele rotunjite, de aici și numele. Brațele joase sunt confortabile pentru culcare, iar picioarele expuse împiedică acest stil de canapea să pară prea impunător. Caracteristica acestui model de canapele este confortul, este o canapea cu invitație la răsfăț, în care îți vine să te cuibărești împreună cu toată familia. Spătarul este drept și tare, iar husa nu se poate schimba, dar pernele pentru șezut sunt moi și foarte comode. Iar dacă ai fost un fan al serialului Friends, probabil ca îți amintesti de celebra canapea din pubul Central Park unde se strângeau toți prietenii la un loc.

 • Canapeaua Lawson
 • Din punct de vedere stilistic, tendințele în design sunt orientate către forme geometrice, linii drepte și simplitate. Modele de sofa inspirate din geometrie vor atrage privirile prin volumetrii deosebite. Livingul va arăta mai aerisit, iar tu te vei putea bucura de timpul petrecut acasă mai bine. Canapeaua Lawson seamană cu o canapea sofa Tuxedo și e unul din cele mai întâlnite modele în casele contemporanilor noștri. E compusă din linii și unghiuri drepte și e foarte ușor de integrat oricărui interior. 

  Canapeaua tip Lawson este foarte o sofa confortabilă și se distinge prin pernele pufoase și liniile ușor pătrate. Este perfectă pentru un apartament mic mai ales datorită picioarelor și a faptului că nu stă direct pe podea. Podeaua la vedere dă senzația de spațiu, spațiu de care e mare nevoie într-o locuință mică. Spre deosebire de canapelele de tip English Roll Arm, acestea nu au spătarul tare, ci este la fel de comod precum pernele. Aceasta face ca șederea să fie foarte plăcută. 

  O astfel de canapea comodă e potrivită dacă obișnuiești să te uiți des la filme, datorită confortului pe care ți-l asigură. Cel mai important este că forma este atât de versatilă încât poate fi glamour, luxos, industrial, casual sau formal în funcție de alegerea țesăturii acestei canapea sofa.

  • Canapeaua Tuxedo 

  Cu un design deosebit, mignonă, dar elegantă, o sofa Tuxedo e ușor de recunoscut după forma rectangulară, spatele drept și cotierele aduse la nivel cu spătarul. Muchiile ascuțite și designul geometric o fac potrivită mai ales pentru camerele foarte moderne, decorate în stil minimalist. Cele mai reușite canapele tuxedo sunt cele care vin în culori tari, ca pete de culoare într-un decor monoton.

  • Canapeaua Cabriole

  Dacă Chesterfield este domnul grațios printre canapele, Cabriole este marea damă, având o formă curbată, ca de trăsură, de unde și numele, și contururi feminine. Unul din cele mai cool modele de sofa Cabriole are o formă inspirată din piesele de mobilier stil Ludovic XV, la moda prin secolul XVIII. O canapea sofa Cabriole este caracterizată de continuitatea rotunjimii spătarului care se prelungește și la brațe. Este o canapea continuă și fluidă, care se potrivește perfect pentru a da un aer vintage unei încăperi. Emană eleganță, stil și rafinament, și, de asemenea, a fost o formă populară în activitatea producătorului de mobilă Thomas Chippendale. Unele modele pot avea o bordură de lemn expusă de-a lungul părții superioare și a brațelor. Sofaua Canapé este varianta mai mică și mai delicată de cabriole, un așa-numit loveseat sau o canapea mai mică; dar la fel de elegantă pe care pot sta două persoane, pentru socializare.

  • Canapeaua CamelBack

  Canapeaua „cocoașă de camilă” sau canapeaua franțuzească are, ca și animalul al cărui nume îl poartă, o proeminență a spătarului asemănătoare spatelui de camilă. Un model rafinat, cu istorie bogată, caracterizat de umflătura din spătarul canapelei, putând avea și inserții și decorațiuni lemnoase. 

  Acest tip de canapea este recunoscut, de asemenea, pentru picioarele din lemn expuse, precum și pentru lemnul expus frecvent pe partea din spate și pe brațe. Designerii au readus-o la viață în ultimii ani prin materiale simpatice și o extindere a confortului. Nu este cea mai confortabilă și este posibil ca liniile curbate să mănânce din spațiul locuibil.

  Designerii cu imaginație, nu s-au oprit însă aici cu paralela. Canapeaua cocoașă de camilă are și o rudă apropiată: canapeaua-dromader, cu două cocoașe, precum corespondentul său din lumea animalelor. Ambele modele de sofa și cămila și dromaderul, sunt elegante și dau încăperilor un aer somptuos, distins. Designul tradițional Camelback îl face o alegere ideală pentru plasarea între ferestre într-un living formal.

 • Canapeaua Midcentury Modern
 • Această canapea sofa își trage numele de la curentul omonim care s-a manifestat în arhitectura anilor ’50 ai secolului XX. Este un model cu forme simplificate fluide, lipsite de ornamente, iar picioarele și cotierele sunt la vedere, de obicei realizate din lemn. Este trendul anilor ‘40 - ’70, de amplificare a elementului vizual, de multe ori prin compromiterea gradului de confort. 

  Fie că sunt piese de epocă adevărate, reproduceri sau modele noi care încorporează elemente moderne din mijlocul secolului, acestea canapele sunt foarte versatile. Cel mai adesea folosite într-o schemă de design minimalist, sunt minunate pentru a adăuga un sentiment retro într-o cameră. Elementele distinctive includ picioarele expuse și structura liniară. Stilul minimalist, lipsa curbelor și ridicarea de la sol, o fac perfectă pentru livingul unui apartament modern.

 • Canapeaua Chaise longue
 • Este o sofa combinație între un scaun, un fotoliu și o canapea, este o piesă elegantă care impresionează prin formele neobișnuite și funcționalitate. Este perfectă zona de relaxare. Canapele Chaise longue sunt piese elegante și perfecte pentru un spațiu de lectură sau pentru relaxare după o zi plină la muncă. Este dovada că se poate și elegant, și confortabil. Cu origini egiptene, grecești și romane (lectus), scaunul francez ”chaise lounge” a devenit popular în anii 1500. Până în perioada rococo franceză, lounge-ul era un statut social și era construit din materiale rare, costisitoare.

  • Canapele tip divan

  Divanul este un fel de pat de zi, o canapea sofa perfectă pentru somnul din timpul zilei, pentru pauze de moțăială sau pentru citit o carte. Divanul nu are spătar, dar poate avea braț de sprijin, așa că va trebui să îi adaugi perne pentru a-l face mai confortabil. În schimb, ai avantajul versatilității și al designului plăcut al acestor piese. Este canapeaua perfectă în timpul zilei. 

 • Canapeaua Futon
 • Termenul futon vine din japoneză și desemnează salteaua tradițională japoneză care se derula pe jos pentru a dormi. Europenii au reinterpretat acest tip de pat japonez și l-au transformat într-o versiune perfectă, o canapea sofa extensibilă pentru o sufragerie mică.

 • Canapeaua Loveseat
 • Este un termen care înglobează orice canapea sofa de două locuri, putând face parte și dintr-un set living. În general este un model de canapea fixă și mai este numit „scaun de dragoste”. Această canapea sofa este definită de un spate drept și un spațiu pentru ca două persoane să stea confortabil. Datorită dimensiunilor poate fi ușor de încadrat în spații de dimensiuni diferite. În plus, într-unul dintre aceste două locuri, nu veți avea nevoie de nicio scuză pentru a vă apropia de perechea de pe scaun.

  Mai nou toate aceste modelele de canapele sofa au fost readuse la viață prin mici schimbări de design, pentru că, mai ales modelele fixe sunt ideale pentru spații mici, iar pentru multe dintre ele există variante extensibile.