Organizează și simplifică: reguli simple pentru o casă mereu curată - ACAJU

Indiferent de stilul de design preferat pentru amenajarea casei tale, o locuinţă curată şi organizată va fi un mediu în care îți face plăcere să petreci timpul. Ordinea şi curăţenia sunt esenţiale pentru o atmosferă primitoare şi sănătoasă, dar într-adevăr fără ca aceste activităţi să îţi domine existenţa. Nu poți avea casa lună în fiecare minut, dar important este să te simţi bine şi să trăieşti într-un mediu sănătos. 

Deși curățenia casei poate părea o sarcină care parcă nu se mai termină, nu trebuie să te descurajezi. Dacă vrei să ai o casă îngrijită și o viață de familie armonioasă, este important să faci ordine și să păstrezi ordinea, astfel vei deveni și mai eficient. Există o mulțime de trucuri simple pentru o casă curată și organizată cu mobilier si mobila pentru care nu trebuie să depui mult efort. 

 

Trucuri simple pentru o casă organizată

 

Dacă vrei să ai o locuință ordonată, nu poți organiza toate încăperile simultan. Începe cu o cameră anume, cel mai bine cu prima încăpere în care pășești atunci când intri în casă (hol, sufragerie, bucătărie). Vezi ce obiecte nu sunt la locul lor și mută-le acolo unde le e locul în mod normal. Le vei aranja și pe acestea când vei ajunge în camera respectivă.

  • Principalul lucru care trebuie făcut pentru a menține curățenia în casă este păstrarea ordinii, lucru care poate fi dificil, datorită agitației de zi cu zi care face ca de multe ori hainele și diferite obiecte să se adune peste tot în camere. Venim obosiți după o zi de lucru și aruncăm lucrurile unde apucăm, după aceea, ele rămân acolo un timp îndelungat.
  • Fiecare obiect din casă ar trebui să aibă un loc anume: ustensilele de gătit și alimentele ar trebui ținute în dulapuri separate din bucătărie, cărțile și revistele în bibliotecă, jucăriile copilului în cutii și coșuri, hainele și încălțămintea în șifonier. Avantajul stabilirii unui loc specific pentru fiecare obiect în parte înseamnă economie de timp și ușurința de a găsi ceea ce cauți mai târziu.
  • Încearcă să-ți organizezi la intrare un loc unde îți poți păstra cheile, gențile, eventual și portofelul, de asemenea un cuier pentru paltoane, geci, umbrele, pălării. Astfel, vei putea evita împrăștierea lor prin casă. În plus, vei economisi timp atunci când te grăbești dimineața. Ordinea de la intrarea în casă te va ajuta și va crea o impresie bună despre locuința ta.
  • Pentru a fi organizat, ai nevoie de o anumită strategie, de fapt de o strategie personalizată, în funcție de timpul tău și de obiceiurile tale. Fă-ţi o listă de priorităţi şi sortează activităţile în funcţie de cât de des ar trebui făcute şi de cât timp ţi-ar ocupa acestea. Poate nu ai timp să ștergi praful în fiecare seară, dar vasele şi tacâmurile trebuie spălate şi puse la locul lor în fiecare zi. 
  • Acumularea obiectelor constituie una dintre principalele cauze ale dezordinii. Renunță la lucrurile inutile pe care nu le mai folosești. Poate sunt vechi sau, pur și simplu, nu mai ai nevoie de ele. Le poți arunca, le poți repara și folosi pentru altă destinație sau să le poți dona unui ONG. Practic sortarea și trierea cu discernământ a lucrurilor este primul pas pentru o curățenie mai rapidă.
  • Ca să eviți dezordinea, o idee bună este să folosești cutii decorative sau să refolosești cutiile vechi în care să le depozitezi. Nu uita să folosești etichete pentru a ști ce se află în fiecare cutie în parte. Apoi, pune aceste cutii sub pat sau pe șifonier. Le poți așeza pe niște rafturi chiar și în garaj dacă dispui de așa ceva.
  • Evită adunarea mai multor lucruri sau a obiectelor de mobilier inutile pentru a nu da senzație de înghesuială. O încăpere care are mai mult spațiu liber va părea mai ordonată și mai plăcută. De asemenea, poți să-ți păstrezi lucrurile personale într-un sertar, acolo unde poți să le organizezi mai bine. 

 

Trucuri simple pentru o casă curată

 

  • Unul dintre cele mai bune trucuri pentru o casă mai organizată este să stabilești un ritual de curățenie. Pune de fiecare dată hainele murdare într-un coș de rufe. Aruncă întotdeauna sacii de gunoi seara, fă patul imediat ce te-ai trezit, pune hainele curate în șifonier după ce s-au uscat. Cu un ritual de curățenie îți va fi mult mai simplu și nu va mai dura prea mult timp curățenia săptămânală. 
  • O regulă de aur pentru persoanele grăbite și ocupate este aceasta: curăță tot imediat după folosire. Foarte important pentru o casă mereu curată și ordonată este menținerea esteticii și igienei în baie, aceasta necesitând o curățare frecventă. Ai folosit chiuveta din baie, clătește-o rapid cu multă apă caldă și cu o lavetă. Ai folosit cada, clătește-o pentru a scăpa de depunerile de săpun.
  • Bucătăria este încăperea cel mai dificil de întreținut, din acest motiv, curățarea ei trebuie făcută în mod regulat. Nu este vorba numai de curățarea suprafețelor, ci și de menținerea igienei atunci când gătești. Încearcă să strângi mereu după tine și să ștergi suprafețele după fiecare folosire. Este mult mai simplu așa decât să stai după ce ai servit cina o oră să strângi și să tot ștergi. Ai terminat de mâncat, spală vasele. Ai vărsat cafea pe aragaz, șterge pata imediat.
  • Obișnuiește-te să cureți aragazul după ce îl folosești. În caz contrar, îți poate lua destul de mult timp să cureți mâncarea uscată și grăsimea întărită. Încearcă să îl acoperi cu folie de aluminiu înainte de a găti. La sfârșit, îndepărteaz-o și curăță aragazul cu o lavetă sau un șervețel de bucătărie.

 

Există o diferență între ordine și curățenie, o casă poate fi curată dar va arăta haotic dacă suprafețele deschise sunt pline de tot felul de obiecte: jucării, haine, cărți, acte. Este extrem de important să menții ordinea și să depozitezi lucrurile în spații închise, astfel încât să nu fie vizibile. 

Chiar dacă nu ai șters praful sau nu ai aspirat de câteva zile, casa ta va arăta mult mai bine fără lucruri înșirate peste tot. Poate la baza dezordinii din casa ta stă faptul că nu ai suficiente spații de depozitare. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să-ți umpli locuința cu mobila. Regula de aur pentru menținerea ordinii, mai ales pentru casele care nu dispun de spații generoase de depozitare, este: când cumperi un obiect nou, renunți la unul vechi.

 

Putem privi procesul de curățenie ca pe o terapie. Simplul gest de a ordona lucrurile creează la nivel subconștient senzația că deții controlul asupra vieții tale. Iar această stare este deosebit de importantă când te confrunți cu situații dificile. Prin urmare, când ai o stare proastă și nu știi ce să faci, alege o cameră în care să faci curat sau câteva rafturi de mobilier pe care să le organizezi. Te va ajuta să te calmezi și să-ți pui gândurile în ordine.

Avantajul major este faptul că în momentul în care ai reușit să creezi un sistem de păstrarea ordinii în locuință, conceptul de curățenie generală aproape că dispare, niciodată nu va mai fi nevoie să întorci casa pe dos. Făcând constant curat în casă vor trebui doar mici ajustări periodice.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.