Din comoditate sau uneori din dorința de a-i conferi unui eveniment un aer mai festiv, alegem să sărbătorim momentele importante din viața noastră în oraș. Este simplu și relaxant, fără vase de spălat după, fără teama că mobila și decorațiunile tale sunt în pericol sau stresul că unii invitați nu se vor simți confortabil. Ceva lipsește totuși din aceast aranjament, satisfacția că tu i-ai adunat pe toți cei dragi împreună și i-ai făcut să se simtă bine în intimitatea casei tale, oferindu-le momente de destindere.
Dacă este o petrecere restrânsă și ai un living ofertant, atunci poți organiza o petrecere acasă la tine fără probleme. În același timp, dacă mobila living este suficient de versatilă ca funcționalitate și mobilitate, putându-se crea aranjamente noi, specifice unei întâlniri de pomină, este păcat să nu se profite de ocazie. Fie că este o zi de naștere, celebrarea unui eveniment de familie sau pur și simplu o petrecere acasă între prieteni trebuie să faci câteva pregătiri speciale ca aceste momente deosebite să iasă perfect.
Reguli de bază în administrarea spațiului pentru o petrecere acasă
O atmosferă respirabilă și relaxantă, care să nu dea impresia că îți „cade casa în cap” și în care să poți fi capabil să dai petreceri, reprezintă o amenajare a livingului prin mobilarea cu nu mai mult de 50 - 60% din spațiu. Dacă spațiul este prea încărcat produce disconfort vizual și totul pare dezordonat.
Pentru că niciodată nu vei avea unde să „depozitezi” mobila living din casă, soluția este o amenajare minimalistă, cu mai puține lucruri, fapt ce poate aduce mai multă liniște și ordine în minte și în casă, dar și economie de timp petrecut cu curățenia după petrecere.
- Eliberează centrul camerei, mutând toate piesele de mobilier către pereți.
- Este folositor un inventar al numărului de scaune şi al locurilor disponibile pe canapea, pentru a hotărî câți invitați poți avea.
- Este foarte important să se stabilească în care zonă și cât spațiu alocăm servitului mesei și ringului de dans.
- Masa din cameră trebuie mutată într-un colț pentru crearea „spațiului” cu băuturi și gustări. În situația unui open space bucătărie - living, toate blaturile din „bucătărie” vor prelua această funcție.
- Dacă există accesorii care se pot sparge sau deteriora, este indicat să fie așezate la loc ferit. Trebuie să lăsăm cât mai puține lucruri pe afară pentru siguranța lor și a nu le crea probleme invitaților mai neatenți.
- Covoarele ar trebui strânse, dacă nu vrei ca invitații să se descalțe, în plus pot încurca în mutarea mobilei.
- Amenajează și balconul sau terasa, pentru că lumea va migra inevitabil și acolo, mai devreme sau mai târziu.
Cum și ce mobilă aranjezi pentru o petrecere acasă
O petrecere acasă este un eveniment important pentru tine dar și pentru prietenii tăi. Este cu siguranță momentul în care ordinea mobilierului în casă va fi parțial modificată, majoritatea acestor piese vor fi așezate pe lângă perete pentru a lăsa cât mai mult spațiu în centru.
- Piesa de mobilier care este foarte importantă la o petrecere este masa sau mesele, pe care se vor așeza gustările și băuturile. Pot fi măsuțe de gen cafea folosite în general lângă canapea sau mese de înălțime normală care trebuie așezate lângă perete dar într-o poziție centrală, ușor accesibilă. O idee de luat în seamă pentru mărirea spațiului, este o masă de înălțime normală sub care așezați măsuța de cafea și astfel într-un spațiu relativ mic există două spații pentru „bunătăți”.
- Comodele sau corpurile de bibliotecă sunt de asemenea folositoare în timpul unei petreceri, mai ales dacă au fost eliberate de decorațiuni. Pot fi folosite cu succes pentru a suplimenta locul pentru ceea ce gazda a pregătit pentru servirea musafirilor, ca o extensie sau înlocuitor al mesei de servit, sau ca suport pentru materialul audio-video existent.
- Ca în orice living, indiferent dacă facem sau nu o petrecere acasă, canapeaua este esențială, cu cât mai mare cu atât mai bine. Indiferent de poziționarea anterioară, pentru petrecere va fi poziționată lipită de perete, eventual în fața televizorului. Canapeaua extensibilă este binevenită pentru cazurile când vrei să ai la îndemână un pat pentru invitații la petrecere care vor rămâne peste noapte, fără a amenaja un dormitor separat, pe care să îl folosești maxim câteva zile pe an. O canapea extensibilă este mai mult decât o simplă canapea, arată și funcționează ca o canapea normală, însă în câteva secunde poate fi întinsă și folosită pe post de pat de dormit. Este printre modelele preferate, mai ales că de cele mai multe ori, vine și cu spațiu de depozitare.
- Fotoliile, dacă există, vor suplini același rol cu canapeaua, puse la perete și însemnând loc suplimentar de stat, pentru că de multe ori conversațiile sunt principala activitate.
- Taburetele, mai ales cele care se depozitează unele în altele sunt o dotare excelentă în casă, mai ale în cazul unor petreceri. Comoditatea lor nu este atât de importantă pe cât este utilitatea. În cele mai multe cazuri aceste taburete sunt deosebit de versatile și folositoare, însemnând locuri de stat jos, mai ales în perioada de începere a petrecerii când nu se dansează încă. Pot fi așezate oriunde în cameră și pot duce la inițierea unor discuții de mare importanță.
- Scaunele au importanță mare printre piesele de mobilier dintr-o casă dar mai ales când se organizează o petrecere acasă. Sunt ușor de mutat dintr-o parte într-alta a camerei, pentru masa din bucătărie sau dining dacă există, de multe ori apărând în variante rabatabile, ușor de ascuns mai ales în mesele extensibile. Scaunele se aranjează pentru începutul petrecerii pe lângă pereți, în toate locurile rămase goale, iar odată cu începerea dansului dacă deranjează se pot strânge.
- Dacă în living a fost amenajat un birou, acesta la rândul lui poate fi o altă masă pentru servirea băuturilor, pentru aperitive sau dulciuri ce sunt servite din când în când invitaților.
O petrecere ținută la tine acasă poate însemna modificarea poziției actuale a pieselor de mobilier, dar acest lucru nu trebuie să te sperie. Este recomandat să ții foarte bine minte cum ai amenajat mobila living pentru prima petrecere, pentru că dacă a fost de ajutor, poți cont de aceeași formulă de succes și pe viitor. De asemenea, dacă te pregătești de prima petrecere în casă nouă și încă nu este complet mobilată, observă care sunt piesele de mobilier de care ai nevoie pentru o întâlnire de pomină, dacă pe viitor ai planificate multe alte petreceri!