În ultimii ani se acordă un rol decorativ important plantelor naturale, care reprezintă nu doar o sursă de oxigen în decor, ci fac parte din design și mai mult pot deveni elementele-vedetă ale oricărui interior. Conexiunea cu natura are un rol esențial iar plantele reprezintă una din cele mai bune metode de a aduce o bucată din natură în interior. O casă arată bine când dă o stare de confort celor care locuiesc în ea, plantele și florile sunt o soluție simplă pentru a însufleți orice încăpere și sunt un element definitoriu pentru decorul interior.
Plantele de cameră sunt elemente de decor preferate nu numai din cauza esteticii proaspete și plăcute, dar și pentru că au numeroase beneficii pentru sănătate și starea de spririt. Acestea contribuie semnificativ la obținerea și păstrarea unui aer curat în interior, prin eliminarea poluanților și a toxinelor, dar și prin reglarea umidității din atmosferă.
Specialiștii recomandă ca la fiecare 8 metri pătrați ai casei să existe câte o plantă, în condițiile în care înălțimea încăperii este de 2,5 metri, acest lucru însemnând că ar fi nevoie de două sau trei plante benefice în dormitor, raportându-ne la unul de dimensiuni obișnuite. Având în vedere frumusețea și aspectul extrem de interesant al multora dintre ele, vor fi accesorii decorative bine venite, mai ales că multe dintre ele sunt adevărate elemente de curățare și filtrare a aerului în mod natural și cu costuri reduse.
Plante benefice în dormitor
Toate plantele de interior (cu flori sau fără) sunt capabile să „purifice” aerul din interior într-o oarecare măsură, prin procesul lor normal de fotosinteză, dar există selecții speciale de flori recomandate pentru dormitor. Unele dintre ele unele s-au dovedit a fi mai benefice decât altele în eliminarea toxinelor nocive de uz casnic, eliminând majoritatea din substanțele chimice din aer.
Cele trei toxine principale de uz casnic sunt: benzenul (o substanță cancerigenă, cu efecte extrem de dăunătoare asupra sistemului nervos central), formaldehida (afectează sistemul nervos, provoacă dureri de cap, amețeli și oboseală) și tricloretilena (expunerea prelungită la această substanță crește riscul apariției cancerului de ficat sau rinichi). Aceste substanțe chimice cancerigene sunt utilizate în fabricarea substanțelor și a materialelor sintetice, eliberând gazele reziduale din materialele noi pentru o anumită perioadă de timp.
Plantele benefice în dormitor îmbunătățesc calitatea somnului, nu eliberează dioxid de carbon în timpul nopții și te scapă de toxinele prezente în vopseaua de pe pereți, în adezivii finisajelor, în lacul mobilierului sau chiar în detergenții cu care speli lenjeriile de pat.
Poate părea o ironie să îți pui în dormitor limba soacrei, dar această plantă rezistentă oxigenează atmosfera din încăpere pe timpul nopții și este printre plantele cele mai benefice în dormitor. În plus, chiar dacă îi place lumina, preferă să nu stea în dreptul razelor soarelui. Se udă rar, de două ori pe lună în timpul verii și o dată pe lună în restul anului. Nu are nevoie nici de mult spațiu și poate fi adaosul decorativ perfect pentru dormitorul tău.
Zamioculcas face parte din aceeași familie cu Filodendronul, dar, spre deosebire de acesta, nu este toxic. Mai mult, este una dintre plantele suculente care absorb dioxidul de carbon din aer în timpul noptii și este foarte rezistentă. Nu ocupă mult loc și rareori depășeste un metru înălțime, se îngrijește ușor și se udă cam o dată pe săptămână. O poți așeza pe pervazul ferestrei, nu are neaparat nevoie de atâta lumină naturală, se descurcă și într-un loc umbrit.
Este o plantă decorativă înaltă, cu aspect de tufă și este un adevarat filtru de aer, un umidificator natural, o comoară în casa oricui. Se mai numește și palmier-fluture, datorită frunzelor ample, de un verde proaspăt, care se curbează amintind de aripile fluturilor. Palmierul Areca are abilitatea de a înlătura din atmosferă formaldehida, toluenul (intoxicația cronică poate duce la stări de somnolență și vertij) și xilenul (poate afecta sistemul circulator). Poți crește fără probleme un palmier Areca în dormitor, mai ales într-unul cu dimensiuni generoase, pentru că îi place lumina, dar nu razele directe ale soarelui. Udă-l regulat, dar nu excesiv, și șterge-i frunzele de praf când este cazul.
Feriga este o plantă mereu verde, cu aspect de tufă și foarte ușor de îngrijit. Trebuie s-o uzi doar când se usucă suprafața pământului din ghiveci, de două ori pe săptămână vara și de trei, patru ori pe lună iarna. Crește frumos în ghivece suspendate și îi place să stea izolată de alte plante, altfel varfurile frunzelor se pot usca. La fel ca palmierul Areca, feriga de cameră înlătură formaldehida, toluenul și xilenul din aer.
Dacă preferi, totuși, plantele de apartament care înfloresc și aduc o pată de culoare în încăpere, poți alege unele flori recomandate pentru dormitor, și anume o gerberă. Te poți bucura de nuanțele vii de galben, portocaliu, roz sau roșu ale inflorescenței sale din vară până în toamnă. Este o plantă de mici dimensiuni, potrivită și într-un dormitor mic, dar trebuie să fie udată des. Gerbera înlătura din aer benzenul, formaldehida și tricloretilena.
Pe lângă frumusețea florilor orice specie de orhidee oferă un mediu sănătos și sunt flori recomandate pentru dormitor datorită capacității de a oferi oxigen pe tot parcursul nopții. Așadar fie că alegi o orhidee Phalaenopsis sau un Dendrobium, oricare dintre ele reprezintă o alegere bună.
Această plantă nu numai că poate fi folosită pentru arsuri pe piele, dar este cunoscută și pentru eliminarea formaldehidei din aer și pentru faptul că oferă oxigen și noaptea. Necesită sol bine drenat, cu o ușoară uscare între udări, soare din plin și protecție de temperaturi ridicate. Cu toate că în mare parte este celebră pentru proprietățile sale de vindecare, este considerată a fi iritantă pentru unii oameni.
Sunt plante benefice în dormitor ușor de îngrijit atâta timp cât beneficiază de un loc cu mult soare și-o udare rară prin absorbție. Cactușii și suculentele din familia Crasulaceae sunt înzestrate de natură cu acest metabolism acid ce le permite stocarea dioxidului de carbon și eliberarea oxigenului în timpul nopții.
Una dintre cele mai populare și îndrăgite plante de apartament, ficusul reușeste cu brio sa îmbunătățească calitatea aerului din casă. Frunzele mari și lucioase ale acestuia nu sunt numai estetice, ci au și proprietatea de a absorbi mai multe substanțe toxice periculoase care se regăsesc în aerul din locuințe, emanate de mobile, covoare sau produse de curățenie, ca benzenul, tricloretilena și formaldehida. Este ușor de întreținut, îi place lumina filtrată, apă la intervale mari de timp, și solul bogat, dar există informații contradictorii care indică faptul că această plantă ar conține anumite părți otrăvitoare.
Dracaena în dormitor este foarte utilă în purificarea aerului, în special atunci când renovezi casa și folosești vopsea industrială, adezive, diluanți și alte produse industriale pentru zugrăvirea casei. Are rolul de a absorbi, în proporție de aproape 90%, substanțele volatile și benzenul. Sunt plante care cresc repede şi formează un frunziş bogat.
Cunoscut pentru îndepărtarea benzenului, crinul păcii elimină, de asemenea, sporii de mucegai din aer, acest lucru făcându-l benefic în afară de dormitor, pentru băi, bucătării și spălătorii. Mai mult, purifică aerul de tricloretilenă, acetonă și formaldehidă. Este ușor de întreținut, preferă multă apă, pusă mai rar, și lumina puternică, indirectă.
Datorită proprietăților sale aromatice și relaxante, lavanda este una dintre cele mai populare plante pe care le poți crește în locuință. Aceasta este utilizată în numeroase terapii pentru a ține sub control anxietatea și a induce somnul. Florile de lavandă emană o mireasmă ce încetinește ritmul cardiac și previn producția de cortizol (hormonul stresului). Profită de această plantă decorativă în forma sa naturală, se va integra în orice stil de amenajare a dormitorului.
Înainte să optezi pentru una dintre aceste plante benefice în dormitor, asigură-te că varianta aleasă nu va cauza reacții alergice. Curăță frunzele plantei în fiecare săptămână și pulverizează pe ele apă pentru a preveni uscarea.
Actualizat la 13.12.2023 de Iulian Acatrinei