Saltea din spumă cu memorie: caracteristici și funcții care promit un somn ușor - ACAJU

Petrecem aproximativ o treime din viață dormind, iar tehnologiile de fabricație a saltelelor de pat au evoluat odată cu conștientizarea importanței somnului pentru sănătate, salteaua fiind cea care face diferența dintre o dimineață plină de energie și una în care te simți obosit. Datorită calităților sale dar și diferitelor tipuri de tehnologii utilizate, salteaua din spumă cu memorie sau salteaua Memory Foam este printre cele mai performante saltele de pat care se găsesc pe piață la ora actuală. Cu o saltea din spumă cu memorie vei avea parte de odihnă, mai mult confort și sănătate.

Saltelele cu spumă de memorie, apărute pentru prima dată mulțumită cercetărilor făcute de către NASA, au devenit foarte populare datorită faptului că se conturează după forma corpului și revin imediat la forma inițială după ce au fost eliberate de presiune. O saltea din spumă cu memorie detensionează corpul și asigură o postură sănătoasă coloanei vertebrale pe tot parcursul somnului.

 

Beneficiile unei saltele din spumă cu memorie

 

Saltelele din spumă cu memorie sunt în egală măsură confortabile cât și benefice corpului. Nu numai că vei putea dormi liniștit, fără să fii deranjat de mișcările partenerului tău, dar te vei trezi dimineața mult mai odihnit, fără dureri de gât sau spate. O saltea din spumă cu memorie oferă suport ortopedic, iar pe termen lung, te va ajuta să îți corectezi poziția spatelui.

 • Se adaptează la poziția în care dormi și se mulează pe conturul corpului tău. Se mulează perfect pe corp, pentru cei ce dorm pe spate sau pe burtă, permițând o distribuție uniformă a greutății și împiedicând arcuirea coloanei. Pentru cei ce dorm într-o parte, salteua se adaptează în funcție de presiunea exercitată de umăr și șold, împiedicând blocarea circulației sângelui.
 • Oferă confort pentru fiecare zonă a corpului și previne durerile de spate, umeri, șolduri.
 • Ajută la menținerea unei poziții corecte pe timpul somnului.
 • Este o saltea de pat ideală pentru persoanele cu dureri musculare și osoase, materialul care se mulează elimină tensiunea acumulată în organism și ajută la relaxarea mușchilor și a articulațiilor, eliberând punctele de presiune din corp.
 • Este ideală pentru paturile matrimoniale pentru că reduc ”efectul de val”, adică izoleaza mișcările și nu le transferă pe suprafața saltelei. Astfel, somnul partenerului de odihnă nu va fi perturbat de mișcările tale.
 • Această saltea de pat se adaptează temperaturii organismului. Când este expusă la căldura corpului, salteaua din spumă de memorie devine mai moale și mai maleabilă.
 • Saltelele din spumă cu memorie se curăță ușor și nu păstrează acarienii, fiind perfecte pentru persoanele alergice.
 • Saltelele din spumă de memorie (Memory Foam) sunt considerate a fi foarte bune pentru durerile de spate, deoarece conturează curbele corpului, iar în același timp susțin spatele, păstrând coloana vertebrală într-o poziție naturală. Astfel, aceste saltele se modelează și se adaptează formelor, permițând părților mai generoase, precum șoldurile și umerii să se afunde, în timp ce zonele mai înguste ale corpului, cum ar fi talia și picioarele să se ridice deasupra saltelei.

 

Caracteristicile și funcțiile unei saltele din spumă cu memorie

 

Tipuri de memory foam

 

 • Salteaua din spumă vâsco elastică - este produsul original dezvoltat de NASA, folosindu-se produse chimice pe bază de petrol. A cunoscut repede succesul devenind printre favoritele utilizatorilor. Acestea oferă o foarte bună susținere, sunt recomandate în caz de probleme ortopedice și oferă un confort sporit.
 • Saltea din spumă cu gel – a apărut din dorința de a oferi un confort și mai mare pe timpul somnului, problemă legată de faptul că acestă saltea din spumă cu memorie tradițională se încălzea pe timpul somnului. Pornind de la această cerere a clienților, producătorii au dezvoltat spumă cu infuzie gel pentru a elimina acest inconvenient. Gelul ajută la menținerea unei temperaturi normale și elimină căldura către exterior. De asemenea, spuma cu gel este antimicrobiană și antibacteriană.
 • Saltea din spumă pe bază de plante BioGreen – este din categoria saltele de pat “verzi” prietenoase cu mediul și cu corpul uman. Spuma pe bază de material organic înlocuiește o parte din umplutura din gel sau din substațele pe bază de petrol, astfel devenind mult mai naturală. În funcție de producător, extractul poate fi obținut din soia, aloe vera, ceai sau bambus.

 

Densitatea spumei

 

Densitatea spumei este măsurată în greutate (kg/mc). Practic, este cantitatea de spumă cu memorie care intră în stratul respectiv. Este foarte important să știi că densitatea se măsoară în greutate și nu în înălțimea stratului de spumă. De regulă, cu cât densitatea este mai mare, cu atât calitatea este mai bună iar beneficiile acestei saltea din spumă cu memorie sunt mai mari.

 

 • Durabilitate și rezistență mai bună în timp.
 • Susținere mai bună a corpului – ortopedică sau super ortopedică.
 • Eliberarea punctelor de presiune – dacă ai dureri de spate alege o saltea o cu densitate cât mai mare.
 • Fermitate mai bună – o densitate ridicată duce la o fermitate mai ridicată.
 • Izolarea mișcărilor – mișcările tale și ale partenerului vor fi izolate și astfel nu vă veți deranja unul pe altul.

 

Înălțimea spumei

 

Înălțimea stratului memory (sau a oricărui strat din saltea) joacă un rol foarte important. Fiecare strat dintr-o saltea din spumă cu memorie trebuie să aibă o înălțime corespunzătoare pentru a oferi o susținere și un confort optim. De exemplu, spuma cu memorie funcționeaza cel mai bine atunci când are în jur de 10 cm spumă memory în zona de confort. De obicei, stratul memory de confort poate fi împărțit în mai multe substraturi (cu înălțime și densitate diferită), astfel formând o dinamică mai bună și reglând mult mai bine confortul.

Straturi multiple

 

O saltea din spumă de memorie este compusă din mai multe straturi care împreună au rolul de a-ți asigura atât un confort deplin, cât și un bun suport pentru întreg corpul. De obicei, o saltea de pat cu spumă are ca nucleu un strat ferm pentru o poziție corectă a corpului și încă două straturi, din spumă elastică high-resilience și cel din spumă de memorie, cu rol de a prelua greutatea corpului și de a reduce punctele de presiune.

 

Cu cât salteaua memory este formată din mai multe straturi și este mai înaltă cu atât ea va oferi un confort mai ridicat. Fiecare strat al saltelei cu memorie are un rol important și contribuie la rezistența saltelei și la creșterea confortului oferit.

 

În funcție de fiecare saltea din spumă de memorie în parte, pot să existe diferite straturi, cu diferite denumiri și funcții. Însă, cele mai multe saltele sunt formate din următoarele straturi: confort, suport, aerisire, protecție etc.

 

Materialele utilizate 

 

Acestea diferă de la strat la strat, și toate contribuie la performanțele și calitatea saltelei. Principalele două straturi sunt stratul suport, care este realizat de obicei din spumă poliuretanică și stratul confort, care este realizat din spumă cu memorie (memory foam). Pe lângă acestea, mai există diferite straturi, realizate din diferite materiale, care îmbunătățesc calitățile saltelei, strat din vată de bambus, strat din fibră de lână, vată din fibră siliconică.

Tehnologiile și materialele utilizate la fabricarea acestor saltele de pat cu memory foam au evoluat foarte mult astfel încât să se obțină saltele de calitate, care oferă un confort sporit. Când au proiectat și produs o saltea din spumă de memorie, producătorii au luat în calcul aspecte precum: rezistența, confortul, poziția corpului, diferențele de temperatură între iarnă și vară, bacteriile, acarienii, umezeala etc.