Sari la continut
Soluții practice și cochete pentru amenajare spațiilor mici - ACAJU

Ne place sau nu, în România, ne confruntăm cu problema unor spații de locuit deosebit de mici.

Până în ’89, foarte multe locuințe au fost construite cu camerele mici, din cauza “directivelor“, care ne voiau “înghesuiți. Acum, după ceva ani mai buni, se construiesc iar locuințe cu camere mici, pentru a fi rentabile celor din imobiliare, ca astfel să se acopere investiția cu banii din “prima casă“.

În aceste condiții, cu banii de care dispuneți, puteți avea o locuință cu destule spații, nu foarte mari. Poate este foarte bine pentru început, pentru că veți deveni mai inventivi și mai eficienți, pentru a vă putea amenaja un ambient practic și cochet.

Mobilierul pentru spații mici trebuie să fie funcțional, estetic și transformabil în același timp

În spațiile mici, fiecare piesă de mobilier trebuie aleasă cu grijă, astfel încât să satisfacă cât mai bine nevoile de depozitare și confort. Fiecare spațiu trebuie să fie utilizat cu mare eficiență, de aceea mobila aleasă trebuie să fie multifuncțională.

TIPS: Stilul potrivit pentru ca spațiile de mici dimensiuni să pară confortabile este cel minimalist.

Când vom avea de organizat și decorat o locuință de dimensiuni mici, vom încerca să obținem profunzime, transparență și luminozitate, toate acestea având ca rezultat un spațiu mai mare.

Există anumite elemente funcționale sau decorative, ideale pentru amplificarea spațiului:

  • Piesele de mobilier din sticlă transparentă, indiferent de dimensiuni, vor da impresia că nu ocupă spațiu de loc, în jurul lor spațiul dând impresia de dilatare.
  • o masa extensibila amplasata acolo unde e nevoie de ea;
  • Oglinzile, de dimensiuni suficient de mari, în general pe verticală, vor da impresia de dublare sau chiar multiplicare a spațiului, vastitatea creată dând și impresia de confort.
  • Mobilierul modular și multifuncțional, de dimensiuni mici, cu finisaje lucioase, dă impresia unui spațiu neîncărcat suficient. Dulapurile neacoperite de uși dau de asemenea impresia de aerisit.
  • Mobilierul pe picioare svelte, eventual inoxidabile, cu suficient spațiu lăsat gol dedesubt, dă de asemenea impresia de firav și mic. Un dulap, o canapea sau un fotoliu, cu geometrie simplă, pe astfel de picioare, cu siguranță va da impresia că ocupă un volum mai mic.
  • Amenajările pe verticală, folosite chibzuit vor fi un ajutor de încredere pentru toți care au dificultăți în amenajarea spațiilor mici. În aceste amenajări, dungile verticale și decorațiunile în dungi, creează impresia unui spațiu mai larg.
  • Culorile deschise au același efect, de mărire a spațiului.
  • Corpurile de iluminat amplasate strategic, acolo unde nu există lumină naturală, prin jocurile de lumină și umbră, crează iluzia unui spațiu mai larg.
  • Renunţarea la uşi poate fi de asemenea o idee bună, grinzile libere dând o impresie de spațiu în plus.
  • Crearea de open space-uri este o altă idee, ce dă volumului din locuință impresia de mai larg și de confort.

 

 

O altă soluție pentru a crea impresia unei lărgiri a camerelor este renunțarea la pereți. Este o amenajare eficientă dar care trebuie făcută numai în condiții legale și numai acolo unde este posibil. Trebuie să existe autorizație de construire pentru astfel de modificări.

Tehnic, într-un apartament există pereți de rezistență, care sub nici o formă nu pot fi atinși, ei punând în pericol rezistența clădirii, și pereți de umplutură. Aceștia din urmă sunt pereții ce pot fi mutați sau dărâmați în funcție de proiectul pe care ni-l-am propus.

Cu acești pereți se poate lucra mult pentru îmbunătățirea spațiului de locuit.

  • Dărâmarea cămării din bucătărie este o extindere a spațiului cu circa un metru pătrat, dar în funcție de spațiu existent poate însemna o masă sau un colțar ce va crește confortul din bucătărie. Spațiul de depozitare poate fi înlocuit cu suprapozabile în plus sau lada de sub colțar.
  • Un balcon loje sau semiloje, dacă este închis poate fi de asemenea o extindere eficientă în locuință. Dacă acesta este în fața bucătăriei, putem crea un proiect de mutare a bucătăriei pe balcon, care să implice și mutarea conductei de gaze, pentru aragaz, și apa și scurgerea pentru chiuvetă. În acest fel fosta bucătărie poate fi transformată într-un living open-space cu balconul. În funcție de configurația locuinței, sufrageria va deveni dormitor, fie că este în garsonieră, fie ca este într-un apartament de n camere. O sufragerie nedecomandată poate deveni un dormitor sau cameră de lucru pentru copil.
  • Dacă balconul sau loja este în dreptul sufrageriei poate fi folosit în extindere, în funcție de necesitățile și preocupările familiei, ca zona de luat masa cu ocazia unor petreceri familiale, birou, atelier de lucru sau loc de relaxare și citit.
  • În funcție de planul locuinței și de planurile voastre anumite extinderi se pot face și cu debaralele, holurile fiind cele direct vizate.

 

 

Alegerea mobilierului este în funcție de stilul preferat

Amenajarea camerelor este întotdeauna în funcție de stilul preferat, dar trebuie să ținem seama de câteva amendamente, pentru ca să putem crea iluzia de spațiu mai mare.

  • Piesele de mobilier clasice, care nu se vor demoda prea curând sunt soluțiile nerecomandate atunci când vine vorba despre alegerea celui mai potrivit mobilier pentru spațiile mici.
  • Stilul potrivit pentru ca spațiile de mici dimensiuni să pară confortabile este cel minimalist.
  • Adoptarea stilului minimalist nu reprezintă însă o regulă, cu puțină imaginație și respectând câteva principii de organizare simple, un apartament de dimensiuni reduse poate fi amenajat în orice stil dorit. Cel mai puțin recomandat este stilul eclectic, mult prea aglomerat pentru aceste spații.
  • Mobilierul trebuie să aibă un caracter funcțional, să fie simplu și bine compartimentat, în așa fel încât să existe suficient spațiu de depozitare.
  • Piesele de mobilier ușor, pe roți, rabatabil sau cu mobilitate, datorită materialelor ușoare din care sunt realizate, au fost gândite special pentru spațiile de dimensiuni reduse.
  • Nimic nu creează mai bine iluzia de spațialitate decât jocul culorilor calde sau deschise, inclusiv când ele se găsesc pe suprafața mobilierului.
  • Mobilierul încastrat în perete, cu rafturi suspendate, polițe și console pe perete, reduce numărul elementelor de mobilier, înlocuind piesele grele, care ocupă mult spațiu.

Dacă locuiești într-un apartament sau o casă mai mica și spațiul este adesea o problemă este indicat sa folosim obiecte de mobilier multifuncționale. Canapelele extensibile sunt unele dintre aceste obiecte de mobilier multifuncționale sau putem opta pentru un pat rabatabil. Daca aceasta solutie este dublata si de o masa extensibila atunci castigul de spatiu este dublu.

Atunci când nu aveți musafiri, un pat rabatabil nu ocupă spațiu suplimentar în încăpere, putând deveni chiar o adiție frumoasă pentru decorul camerei. Fie că decideți să îl instalați pe unul dintre pereți, fie că alegeți un pat rabatabil încastrat în mobilier, veți asigura un maxim de confort pentru musafiri, fără să modificați designul camerei.

Provocarea spațiilor mici este dificilă, dar poate fi rezolvată folosind tot apartamentul sau toată casa în mod eficient apelând la soluții de depozitare, la amplasări ingenioase ale pieselor de mobilier, la trucuri pentru a face camerele să pară mai spațioase... Practic, trebuie să găsești echilibrul între funcționalitate și stil, totul în jurul ideii de confort personal.

Actualizat la data de 06 mai 2023

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.

MAGAZINELE ACAJU

Poti vedea mobila in magazinele Acaju pentru idei pe stilul tau de viata. Vezi detalii.

MODALITATI DE PLATA

Poti plati cu cardul (debit, credit sau cumparaturi), in rate, ramburs la livrare, sau prin OP. Vezi detalii

GARANTIE SI SERVICE

Vezi perioada de garantie valabila pentru fiecare produs. Vezi detalii.

LIVRARE SI MONTAJ

Poti beneficia de o echipa profesionista care va livra si monta mobilierul. Vezi mai mult.

Telefon: 0311 300 290
Ai intrebari? Ne poti contacta si pe WhatsApp
Expediere in 24h la articolele in stoc
Plata Ramburs, Card pe Site sau Mobile Banking
Deschidere Colet 24H
14 Zile Drept de Retur Din Orice Motiv
Restituirea Banilor a Doua Zi
Livram Acasa Catalog De Mostre Pentru Tapiterie Premium
Pana la 10 rate fara dobanda
Plata in rate prin TBI BANK