Răsfățul în intimitatea propriei locuințe începe de multe ori chiar în baia proprie, mai ales dacă aceasta este amenajată modern și conține elemente de decor potrivite, care o pot transforma într-un spațiu al relaxării. Chiar dacă ne-am dori niște băi spațioase cu de toate în ele trebuie să acceptăm că băile mici sunt o realitate pentru mulți dintre noi. Doar că, în zilele acestea, există atât de multe soluții inteligente încât poți avea chiar totul și într-o baie mică de apartament.
O baie mică nu este neapărat mai ușor sau mai ieftin de amenajat, având în vedere că obiectele sanitare necesare la bază sunt la fel pentru spații mici sau mari. Indiferent dacă abordarea aleasă este simplă, minimalistă sau mai încărcată cu tapet și culori puternice, cheia amenajării o reprezintă spațiile de depozitare baie mică.
Trucuri pentru mai mult spațiu într-o baie mică
Când este vorba despre o amenajare baie mică este important să găsești raportul potrivit dintre funcțonalitate și estetică, fără a uita însă de atmosfera pe care vrei să o simți când te relaxezi în propria baie.
- Alege în loc de cada care ocupă aproape jumătate din încăpere, o cabină de duș care poate intra într-un colț al băii, poate fi doar dușul sau o cabină de duș cu cadă de duș. În ultima vreme cabinele de duș sunt foarte la modă în primul rând pentru că ocupa puțin spațiu, în al doilea rând pentru că sticla de la ușile lor creează iluzia de mai mult spațiu.
- Alege pentru zugrăveală culori deschise care dau iluzia de spațiu, cel mai bine albul și evită culorile închise care îngustează și mai mult camera. Dacă totuși vrei mai multă culoare, folosește-te de pete de culoare: savoniere, pahare, prosoape...
- Obiectele sanitare suspendate sunt de preferat în spații mici. Alege varianta unui vas de WC suspendat pe perete.
- Folosește plăci de gresie și de faianță mici, plăcile mari vor accentua ideea de baie mică, cele mici dimpotrivă, vor mai salva din aparențe. Marginile faianței sau ale obiectelor sanitare, este indicat să fie tot în culori deschise, chiar albe, și să fie poziționate pe orizontală pentru a da senzația de lungime.
- Folosește ca și spații de depozitare rafturi până în tavan.
- Montează în baie oglinzi mari pentru că și ele ajută la mărirea vizuală a spațiului.
- Un alt aspect important de care trebuie să ții cont într-o amenajare baie mică este lumina, schimbă corpurile de iluminat dacă nu oferă o lumină bună. O baie prost iluminată pare și mai îngustă și mai mică. Primul loc unde ar trebui să montezi un sistem de iluminat este în zona chiuvetei, unde probabil că există și o oglindă. Alte opțiuni adiționale pentru spoturi, plafoniere, și aplici pot fi în zona căzii, cabinei de duș, poți monta chiar o lustră tip șină cu leduri.
- Păstrează ordinea printre lucrurile pe care le ții în baie, aruncă tot ce nu mai folosești și reține-le doar pe cele esențiale.
- Dacă îți place natura alege plante decorative ca de exemplu o orhidee ale cărei flori frumos colorate te vor înveseli în fiecare dimineață.
Spații de depozitare eficiente într-o baie mică
O baie mică poate da iluzia de spațiu când pardoseala este liberă pe toată suprafața. Important este ca ochiul să cuprindă tot spațiul de la sol, sub lavoar, sub vasul de WC, sub dulăpioare, etc. De aceea, pentru a te bucura de mai multă mobilitate în baie este ideal să amplasezi corpurile de mobilier de baie, dulap, rafturi sau cutii, în partea de sus a camerei, astfel spațiile de depozitare pot fi dispuse într-un mod în care nu afectează fluiditatea camerei.
Pentru a utiliza mai bine spațiul, poți strecura corpuri de mobilier de baie sub lavoar sau după ușă în așa fel încât să nu aglomerezi baia, dar să creezi spații noi de depozitare. Spațiul de depozitare de sub lavoar poate fi folosit pentru depozitarea detergenților și a altor produse de curățenie, iar un dulap după ușă pentru depozitarea de prosoape.
Ușa poate fi o soluție de depozitare în baie. Agață un organizator de pânză pe ușă, pentru a păstra perii, uscătoare de păr, cosmetice și alte accesorii. Cu cât ai mai multe cârlige, cu atât mai multe organizatoare poți atârna.
Atunci când nu ai loc pe orizontală, profită de spațiul pe care îl ai pe verticală. Folosește cuiere, rafturi sau agață coșuri din rafie pe perete pentru a depozita prosoape, săpunuri, sticle cu gel de duș, șampon sau orice altceva păstrezi în baie. Rafturile sau coșurile împletite vor avea un aspect mai frumos și nu vor îngreuna vizual spațiul, în comparație cu un dulap de baie care este compact și ocupă o suprafață mare.
Dacă peretele din spatele vasului de toaletă este liber, poți monta acolo rafturi, astfel vei folosi un spațiu care altfel se pierde și îi vei da o destinație utilă, cea de depozitare. Poți instala un corp cu rafturi deasupra mașinii de spalat rufe, unde să depozitezi detergenți sau produse farmaceutice departe de mâinile curioase ale copiilor. Nu uita de spațiul de deasupra ușii, unde poți monta un raft cu console decorative.
Niște rafturi deasupra chiuvetei, sau dulăpioare de o parte și alta a oglinzii pot fi folosite pentru depozitarea cosmeticelor și a altor produse de îngrijire. Poziționarea unui spațiu de depozitare, gen dulap cu oglinda te ajută să economisești spațiu și reprezintă o soluție elegantă.
Achiziționează etajere și suporturi de sticlă în locul celor din metal. Recipientele din sticlă transparentă îi oferă băii tale un aspect elegant și o vor face mai spațioasă. Transparența și designul lor vor minimaliza spațiul ocupat, multiplicând senzația de lărgime.
Nișele cu rafturi deschise sunt și ele alegeri bune. Vor avea atât un rol estetic, cât și unul practic. În măsura în care este posibil, folosește nișe în pereți pentru depozitatul sampoanelor, săpunurilor, sulurilor cu prosoape și a altor produse. Aranjate cu grijă, ordonate și simetrice, acestea pot deveni obiecte decorative.
Trucuri de fluidizare a spațiului
O altă strategie pentru a obține mai mult spațiu într-o baie mică de apartament este să depozităm o parte din lucrurile pe care în mod obișnuit le depozitezi într-o baie mare, în alte camere. În acest caz organizarea a doar câteva spații de depozitare baie mică ar fi mai mult decât suficient.
De exemplu, deși majoritatea dintre noi plasăm mașina de spălat în baie, ideal ar fi ca aceasta să își aibă locul undeva pe hol, ascunsă într-un dulap special. Dacă reușești să îi găsești un loc acolo, baia ta va fi mult mai liberă și mai spațioasă. Mai mult ar trebui să poți instala rafturi deasupra mașinii de spălat rufe. Acolo poți să depozitezi detergenți sau produse farmaceutice în condiții de temperatură și umiditate mult mai corecte.
Temperatura este variabilă, iar aerul este de multe ori plin de umezeală. Acest mediu poate distruge în timp o mulțime de lucruri, chiar și pe acelea care crezi că trebuie depozitate în baie. O mobilă de dormitor cu mai multe spații de depozitare ne va elibera spațiul din baie și ne va ajuta să depozităm corespunzător produsele.
Prosoapele nu sunt cele mai indicate textile pentru a fi depozitate în baie și atunci poate le găsim loc în comoda cu sertare sau corpurile de dulap din dormitor. La fel putem păstra sticlele de parfum și produsele de machiaj într-o măsuță de toaletă amenajată cu oglindă în dormitor. Vom avea astfel un colț doar pentru noi iar produsele de machiaj vor rezista mai mult în timp. Și medicamentele pot fi depozitate mai bine decât într-o baie mică de apartament. Aproape toate prospectele de medicamente indică faptul că acestea trebuie păstrate într-un mediu uscat și rece, cum ar fi în frigider sau într-un sertar, în noptiera din dormitor.
Indiferent de mărimea băii, e bine să folosești toate spațiile disponibile fără să dai impresia de aglomerare. Depozitează strictul necesar, mai ales lucrurile pe care le vrei la îndemână și nu uita de obiectele decorative (lumânări, boluri de sticlă, rame foto).