În zilelele noastre, moda interioarelor vintage revine în forţă şi fascinează prin rafinament, calitate şi eleganță. Atmosfera specifică ușor nostalgică și boemă a stilului vintage este dată de reinterpretarea articolelor de mobilier clasice, recondiționarea lor, îmbinarea armonioasă a articolelor noi cu cele vechi, totul pentru a crea o nouă identitate. Acest stil este extrem de permisiv cu formele și culorile, este un stil creativ, imaginația și amprenta personală a celor care locuiesc în casă fiind cuvântul de ordine în amenajările interioare în stil vintage. Atmosfera “veche” se potriveşte oricărui interior, permițând folosirea mai multor tipuri de mobilier și accesorii decorative, și dezvoltând o imagine unitară nouă.
Departe de a fi demodat, un interior vintage mixează obiecte din trecut cu obiecte noi. Prin inserarea unui obiect de mobilier vintage (poate fi o comodă sau un fotoliu deosebit), decorul se contaminează de farmecul epocii trecute. Frumusețea unui decor vintage este călătoria în timp la care te invită accesoriile și obiectele cu o istorie personală semnificativă.
Piese de mobilier statement pentru stilul vintage
Fie că alegem să amenajăm în stil vintage în living, în dormitor sau casa în întregime, nu trebuie să ne facem probleme din cauza investiției pentru că deși odată cu trecerea timpului piesele de mobilier sau finisajele se degradează, valoarea lor nu scade în timp, ci dimpotrivă, crește. Atmosfera vintage se potriveşte oricărui interior, îmbinând mai multe tipuri de mobilier şi accesorii decorative pentru a crea o singură imagine unitară.
Nu este ușor să crezi un spațiu primitor și original, pentru că fie că preferi mobila încărcată cu ornamente complexe, fie pe cea în linii drepte, simple, mobila vintage conferă opulență și eleganță. Frumoase și rezistente, piesele de mobilier vintage sunt create din lemn masiv în culori neutre, cu inserţii preţioase şi patinate de vreme.
Aspectul învechit al mobilierului este cheia, astfel încât cu stilul vintage readuci în atenție piesele moştenite de la bunici, cele achiziţionate prin magazinele de antichități, târgurile de anticariat, site-urile de vânzări, atelierele de restaurări, dar şi mobilier nou creat special cu aspect învechit. Lemnul, metalul sau materialul de sac pot fi minunate pentru a porni un proiect DIY de design interior vintage în living.
Mobila care caracterizează stilul vintage este cea din lemn masiv. Poți îmbina elemente reprezentative cu unele noi, pentru a da un plus de autenticitate livingului tău. Nuanța cea mai des întâlnit este maro-ul, ușor de asortat la aproape orice altă culoare, dar există mobilă vintage colorată sau albă, mai ales pentru mobila vintage în stil shabby chic.
- Conform unuia din principiile esențiale ale designului interior creează un punct de interes cu o bibliotecă decorată cu obiecte care să dea tonul întregii încăperi și care să capteze atenția. Poți alege un suport de cărți vintage sau câteva statuete decorative, din bronz sau rășină, cu figuri sau povești celebre din istorie sau artă. Mai poți alege busole retro, ceasuri vintage.
- De nelipsit pentru un stil vintage în living este o canapea moale și confortabilă, în care să te cuibărești cu familia între multe perne decorative. Tapițată cu piele, cu catifea sau cu un material textil cu flori canapeaua va fi piesa vedetă a decorului și poate fi punctul de pornire al unei amenajări vintage. Nelipsită, pe vremuri, din decorul cluburilor de socializare exclusiviste, o canapea Chesterfield, deși în stil clasic, va fi perfectă pentru un decor vintage datorită modelului sofisticat și elegant.
- O piesă mare de decor originală, cum ar fi o replică a unui cufăr vintage cu aer nepotrivit și nostalgic va putea înlocui cu succes o măsuță de cafea, pe care o va admira toată lumea. Se va potrivi de minune cu canapeaua cu tapițerie cu textură fină sau cu cea din piele.
- O altă variantă pentru masă, ar fi o masă vintage în stil victorian, rotundă și cu un singur picior care va da livingului rafinament și efectul de wow, oriunde ai așeza-o. Mai lipsesc discuțiile la cafea și cititul gazetelor.
- Adaugă pe masa de living un șah de lux, din lemn și metal, cu piesele la vedere, pentru că seturile de șah sunt ideale ca decorațiuni vintage, fiind pline de rafinament și foarte atent lucrate.
- Completează mobila living creând un colț de citit, vintage dar confortabil, cu un fotoliu voluminos din catifea, cu brațe rotunjite, lângă care adaugă un glob pământesc. Acesta va completa fericit spațiul mai ales dacă va avea lângă el câteva cărți de colecție cu aspect antichizat. În locul fotoliului poți căuta un scaunt model vintage anii 50 din piele și lemn de trandafir.
- Ca piese de accent te poți folosi de scaune antichizate stil Ludovic cu picioare drepte sau frumos curbate, cu spătare rotunjite și care vor stârni admirație în rândurile oaspeților.
- Dacă ai biroul amenajat în living, nu uita de globurile pământești inspirate din mitologii și hărțile de inspirație vintage, reproduceri ale unor cartografi renumiți. Decorul va fi complet cu o lupă în stil vintage, din alamă sau lemn pe suport de lemn și cu un set de scris vintage plin de rafinament.
- Machetele și reproducerile reproduc cel mai bine aerul unui ev apus, mai ales cele atent executate, care redau cât mai precis modelele originale. Acestea îți vor personaliza decorul și povestea acestui design interior vintage. Decorează-ți livingul cu o replică a unui iaht, avion sau mașină cu aspect antichizat, care vor da un aer inedit întregii încăperi.
- Fiecare casă are nevoie de un strop de artă, iar un tablou decorativ e o alegere ideală, mai ales că poate fi ușor integrat în orice încăpere. Tablourile cu amprentă vintage au acea eleganță și șarmul specific caselor din vremuri îndepărtate și aduc un plus de stil decorului. Dacă preferi designul simplu, poți opta pentru tablouri cu rame subțiri într-o singură culoare, sau poți alege rame pline de ornamente, dacă vrei ca tabloul să fie un punct central al încăperii.
- Decorațiunile cu accente patinate pot fi elemente cheie de decor și care dau tot farmecul unui living în stil vintage. Într-un astfel de decor nu poate lipsi vitrina bunicii cu porțelanuri fine și statuete dansând elegant și alte obiecte rare, eventual amintiri din călătorii, de care ești foarte mândru. Partea de jos a vitrinei o vei folosi pentru depozitarea veselei și tacâmurilor.
- Pentru casele mai spațioase, există și varianta șemineului, fie că este construit din piatră sau din caramidă, cât mai natural și atent finisat. Daca alegi varianta rustică, ai grijă ca și celelalte elemente să se potrivească. Poți folosi animale împăiate, blănuri, coarne de cerb sau pături de lână pe care să le agăți în cui și care vor crea exact atmosfera pe care ți-o dorești.
Unul dintre stilurile în vogă în această perioadă este cel vintage modern, ca o combinație dintre nou și vechi, revenit în tendințe și ca urmare a pasiunii pentru reciclare și obiecte vechi. Astfel, din ce în ce mai multe persoane aleg un stil modern pentru casa lor, pe care îl completează cu lămpi vechi, candelabre, fotolii vintage și alte obiecte de acest tip. Folosirea în amenajarea interioară a elementelor vintage este cea mai bună modalitate de a personaliza spațiul respectiv.