Stilul Art Deco reprezintă un răspuns la stilul Art Nouveau și la fenomenul modernismului. Este un stil de design care datorită eleganței și rafinamentului specific a ajuns să fie mult mai îndrăgit decât Art Nouveau. Astfel, stilul Art Deco a reușit să fie utilizat aproape în orice industrie, inclusiv în modă și design interior. Acest design extravagant a capturat atenția tuturor designerilor, datorită detaliilor originale și a creativității ieșite din comun, motiv pentru care s-a bucurat de o popularitate nemărginită.
Tot ce trebuie să știi despre stilul Art Deco în designul interior
Art Deco este o abreviere pentru expresia din franceză ce denumește Expoziția internațională de Arte Decorative și Industriale Moderne, care a avut loc la Paris în 1925, desemnând o mișcare artistică a începutului secolului 20 în artele decorative, care a crescut ulterior în amplitudine și importanță, influențând ulterior semnificativ arhitectură, sculptură, modă, design interior și artele vizuale pentru un sfert de secol.
Deși mișcarea a primit un nume doar în 1925, oscilând între mult mai cunoscutul atunci Style Moderne și acela de Art Deco, când era deja puternic conturată și definită, originea sa se găsește în perioada apogeului și a declinului mișcării artistice Art Nouveau, care a fost perioada așa-numită în Franța, La Belle Époque. Considerând stilul Art Deco, produsele, artefactele, clădirile și influențele sale, durata temporală maximă a Art Deco a cuprins perioada dintre anii 1912 - 1940, cu diferite încercări ulterioare de revitalizare în anii postbelici 1950 și 1960, care au fost în mare parte nereușite, cu excepția recunoașterii valorii excepționale a mișcării artistice propriu-zise și a influenței pe care stilul Art Deco l-a avut asupra celei de-a doua jumătăți a secolului 20.
Stilul Art Deco este un design atipic, ideal pentru persoanele nonconformiste, care ies ușor din zona lor de confort, pentru un strop de inventivitate și originalitate. Designul de interior Art Deco este întâlnit mai ales în casele artiștilor sau ale celor care pun mare preț pe eleganță și pe lux, în toate aspectele vieții. Principale art deco caracteristici sunt liniile paralele, formele simplificate, curbele impresionante, formele geometrice, culorile puternice, materialele moderne și suprafețe lucioase.
Cum poți obține stilul Art Deco în interiorul locuinței tale?
Ce trebuie să ai în vedere, atunci când vrei ca aspectul casei tale să fie în stilul Art Deco:
- Pereți întunecați. Acest stil se bazează pe aspectul dramatic, motiv pentru care este indicat să folosești culori închise pentru pereții camerelor, putând opta pentru nuanțe de bleumarin, maro, verde închis sau chiar negru, dacă îți dorești un impact vizual de senzație. Te poți folosi și de tapetele cu imprimeuri fine, subtile, care să lase accentul pe culoarea pereților, nu pe modelul ales. Art Deco presupune un aspect simplificat, fapt pentru care este recomandat să nu încarci aspectul pereților prin imprimeuri mari, colorate sau ieșite din comun. Dacă nu te încântă atât de mult ideea de a întuneca camerele în acest fel, trebuie să afli că un astfel de truc poate face chiar și cea mai mică cameră din casă să pară foarte spațioasă.
- Metale peste tot. Câteva materiale sunt folosite la intensitate maximă în stilul Art Deco. Designerii din acea perioadă au încercat să folosească materialele metalice în orice colț al casei. Astfel, trebuie să achiziționezi elemente de decor din metal, care pot fi atât veioze și lustre, cât și scaune, cadrul pentru piesele de mobilier sau obiecte decorative.
- Podea îndrăzneață. Stilul Art Deco se află într-o strânsă legătură cu nonconformismul, cu atipicul, pe care nu toată lumea îl poate accepta. Podeaua specifică acestui stil de design trebuie să aibă modele îndrăznețe, care să atragă toate privirile. Poți folosi plăci albe și negre de gresie, care să se îmbine armonios și care să formeze un contrast dramatic, caracteristic acestui design, pentru baie și bucătărie. Dacă dorești un plus de creativitate, poți utiliza forme geometrice de faianță albă și neagră, care să completeze perfect încăperile.
- Țesături de lux. Acest stil controversat este unul bogat, motiv pentru care trebuie utilizate doar materiale scumpe, care să inspire lux și confort. Atenția trebuie îndreptată către tapițeria canapelei și a fotoliilor, către pernele decorative, covor și draperii. Trebuie să te orientezi spre catifea și blană artificială, cu ajutorul cărora să obții un echilibru între modernism și eleganța absolută.
- Mobilier excentric. Mobilierul Art Deco trebuie să fie încărcat cu detalii uimitoare, care să facă diferența dintre minimalism și acest stil extravagant. Mobilierul trebuie să fie excentric, ieșit din tipare, realizat cu multă imaginație și creativitate, conținând curbe exagerate, dar margini foarte drepte, definit de formele simplificate, dar totodată geometrice, imposibil de trecut cu vederea.
- Lemn masiv. Art Deco presupune calitate, fapt pentru care este indicat ca piesele de mobilier din casă să fie realizate din lemn masiv. Specialiștii în design interior recomandă amenajarea în stilul Art Deco în încăperile mari, fără supraaglomerarea atmosferei.
- Fără bibelouri. Chiar dacă bibelourile s-au purtat o lungă perioadă de timp, stilul Art Deco a renunțat la ele în favoarea decorațiunile moderne. Alege ornamente interesante, realizate din lemn sau metal, pe care să le așezi pe rafturile bibliotecii sau pe masa de cafea din sufragerie.
- Oglinzi imense. Stilul Art Deco de interior pune mare accent pe folosirea oglinzilor, fiind preferate oglinzile cu mărimi exagerate, pentru a scoate din anonimat orice încăpere lipsită de originalitate.
Cum aduci eleganța și armonia prin stilul Art Deco
Piesele de mobilier Art Deco sunt masive, impozante, având totuși un design aproape modern. Dincolo de forme și dimensiuni, mobilierul Art Deco iese în evidență mai ales prin finisajul lucios și materialele neobișnuite. Lemnul este din esențe exotice, combinat cu accesorii metalice sau cu inserții din sticlă.
Corpurile de iluminat sunt întotdeauna din sticlă vopsită, mată, cu elementele metalice din crom și mici accesorii de oglindă. Formele sunt extravagante, de la formele stilizate ale animalelor la motivul solar, de la forme geometrice cu laturi inegale la unghiurile cele mai ascuțite.
O amenajare Art Deco se recunoaște ușor prin atmosfera pe care o pune în scenă, complet lipsită de romantism, clasicism și înclinație către formele naturii, stilul Art Deco pune accent pe formele geometrice pure și matematice, scoate în valoare finisajul pieselor de mobilă și asigură un suflu modern prin îndrăzneala combinațiilor cromatice. Pentru amenajarea living în stilul Art Deco este important ca piesa centrală, o canapea, sau niște fotolii Art Deco să fie alese în conformitate cu trăsăturile stilului și să fie potrivite spațiului de care se dispune.
Amenajarea cu fotolii Art Deco se detașează prin rafinamentul și nonconformismul acestora, care cu siguranță vor atrage atenția asupra designului lor, liniile paralele evidențiate, curbele și semicercurile fiind cele mai comune trăsături ale acestor piese de mobilier. Fotoliile Art Deco sunt încăpătoare și extrem de confortabile. Designul clasic capătă influențe moderne și se pune accent nu doar pe culoare cât și pe formele simple, rotunjite și proiectate într-un mod deosebit. Structura de rezistență este realizată din multistrat și lemn de fag, confortul fiind asigurat de perna spătarului din poliuretan HR (high resilience) de densitate medie și perna de șezut din spumă cu memorie, așezată pe o structură din chingă elastică pentru a oferi un plus de confort.
Pentru fotolii Art Deco se folosesc textile prețioase cum este stofa și materiale care inspiră eleganță. Tapițeria din piele naturala sau artificială este un detaliu care va conferi întregii amenajări a livingului o nota de rafinament. Designul canapelei și al fotoliilor presupune o combinație între linii simple și detalii elegante. Se păstrează tapițarea clasică cu butoni decorativi. Tetierele reglabile au un aspect simplu și minimalist în forma dreptunghiulară iar spătarul permite modificarea poziției acestuia pentru a mări spațiul șezutului. Picioarele sunt metalice de obicei dar pot fi realizate și din lemn.