Stilul glamour în dormitor: elemente de design care creează un ambient sofisticat - ACAJU

Stilul glamour se caracterizează prin eleganță, strălucire și extravaganță, fiind considerat o expresie a luxului. Acesta și-a făcut apariția în anii '20, reprezentând o alternativă la designul și arhitectura contemporană, ca un fel de “less is a bore”. Elementele definitorii ale stilului glamour sunt materialele strălucitoare în combinație cromatică de albastru, mov, roșu și argintiu/auriu, mobila glamour influențată de stilurile florentin și baroc, accentele sidefate și imprimeurile florale complexe ce se regăsesc în special la tapet. Glamour este strâns legat de imaginea fashion-iconurilor din acea perioadă Greta Garbo, Joan Crawford, Gloria Swanson sau Marlene Dietrich.

 

Caracteristicile stilului glamour

 

Unul dintre avantajele stilului glamour este faptul că poate fi adaptat oricărui tip de stil decorativ. Fie că îți plac amenajările clasice, baroce, moderne, fie cele contemporane sau minimaliste, stilul glamour va fuziona perfect cu decorul tău preferat, respectând, însă, detaliile care l-au consacrat.

 

Un interior glamour se află în armonie cu spațiile mari, luminoase, care dispun de ferestre și tavane înalte. Interioarele glamour pot fi foarte înalte sau din contră amenajarea poate să fie făcută pe orizontală, cert este că vom avea aceleași carateristici prezente prin corpuri de iluminat spectaculoase, șeminee impresionante, culori tari sau din contra neutre și o paletă de culori metalice, se pot întâlni influențe orientale, iar imprimeurile inedite și materialele atipice sau obiectele complex decorate nu vor lipsi.

 

Culorile glamour - Stil glamour înseamnă în primul rând diferite nuanțe de roz și de violet. Acestea pot fi culori intense sau pasteluri, de asemenea pot fi și culori cu amestec vizibil de gri. În afară de acestea, într-un interior glamour apar nuanțe închise de bleumarin, verde închis, precum și alb sau bej.

 

Pereții interioarelor glamour – Sunt de obicei acoperiți cu vopsea, în cadrul unei singure încăperi pot fi folosite mai multe culori. Există și amenajări în care o parte din cameră este decorată cu tapet cu un desen baroc, strălucitor.

 

Materialele glamour – Un interior glamour este încărcat dar nu kitschos. Foarte multe dintre elementele acestuia constau în pietre sau metale prețioase; mobilă glamour din lemn exotic; materiale extravagante, somptuoase, precum catifeaua, satinul, mătasea, dantela și cașmirul pentru draperii, perdele, pături și perne, iar pentru covoare și mochete se folosesc materialele grele și pufoase.

 

Mobila glamour - Acest stil este caracterizat prin strălucire, de aceea în încăperi trebuie să existe multe de elemente strălucitoare și aurite. Predomină piesele de mobilier masive, care se inspiră din baroc, florentin sau Louis XVI. La acestea poți adăuga scaune tapițate cu spătare sculptate, o canapea matlasată sau un candelabru de cristal, bogat ornamentat. Ar fi bine dacă pe paturi ar fi fețe decorative de perne și huse ornamentate. Mobila glamour masivă poate fi combinată cu mobilier modern, minimalist, de exemplu, o măsuță de salon simplă din sticlă cu picioare metalice sau un dulap aspru, din lemn.

 

Decorațiunile în stil glamour - Pot fi elemente decorate cu aur sau cu argint sau obiecte ornamentate cu imitații de pietre prețioase și cristal. Nu ar trebui să lipsească aici vasele cu compoziții florale, farfuriile strălucitoare și bibelourile. Toate trebuie să sublinieze dimensiunea luxoasă a unui interior glamour.

 

 

Dormitor în stil glamour

 

Pentru decorarea unui dormitor în stil glamour folosește materiale strălucitoare, somptuoase ca satinul, mătasea, catifeaua, cașmirul sau dantela. Auriul și argintiul sunt vedetele sofisticate ale acestui stil și pot fi temperate de accente negre. În cazul în care dorești ca negrul să domine, pune accent pe materiale și texturi.

 

În orice dormitor, dar mai ales într-un interior glamour punctul focal este patul. Patul specific stilului glamour se remarcă, în primul rând, prin masivitate. Acesta este somptuos, are tablia supradimensionată și prezintă linii curbe, adoptate din stilul baroc. Materialul trebuie să fie unul impozant, care să atragă atenția, catifeaua putând fi o opțiune.

 

Caracteristice pentru mobila glamour în dormitor sunt noptierele, care se remarcă prin eleganță, dar și prin culori, pot fi aurii sau argintii și au un finisaj lucios, care iese în evidență. Forma lor este asemănătoare cu cea a unei noptiere baroce, având picioarele curbate. Decorează-le cu veioze în culori contrastante, cu abajurul din pietre sau din catifea.

 

Lămpile și candelabrele sunt piese care vor completa cu adevărat stilul glamour al dormitorului tău. Candelabrele au revenit în tendințe, sunt căutate cele colorate, dar poți opta într-un interior glamour și pentru unul negru.

 

Dacă spațiul îți permite, într-un dormitor glamour trebuie să adaugi o piesă de mobilier deosebită, un chaise longue, un divan, un model de fotoliu deosebit sau măcar un taburet. Altă variantă ar fi să alegi o masuță de machiaj sau o comodă barocă.

 

Un perete cu tapet special cu accente strălucitoare poate fi piesa de rezistență a unui interior glamour, mai ales dacă acesta este pus în fața patului. Un tapet crem, cu inimioare sau flori discrete, albe, completat de pernuțe decorative similare, amplasate pe un pat cu lenjerie de un alb imaculat, vor crea decorul perfect. Dacă un astfel de dormitor ți se pare prea banal, adaugă o oglindă vintage de perete, cu ornamente complexe.

Detalii pentru un dormitor glamour sexy

 

Imaginea generală a unui dormitor este dată de detalii, care deseori sunt mult mai importante decât mobila dormitor în sine. Stilul glamour în dormitor înseamna și câteva detalii incluse în strategia de decorațiuni interioare pentru a da senzația de senzualitate și un aer sexy camerei de odihnă.

  • Combinații de glamour și dramă pot fi date de amestecul de tonuri metalice, sclipiri metalice și tonuri închise. Poți combina pielea neagră, mătasea neagră cu inserții metalice. De exemplu, adaugă la mobila dormitor, un fotoliu de piele (pielea este mereu un detaliu sexy), îmbracă tăblia patului în mătase groasă, tapițată, adaugă o cuvertură negră cu inserții aurii. Adaugă o oglindă mare cu ramă metalică aurie și, eventual, abajururi metalice.
  • Esențial pentru a realiza un aer sexy pentru dormitor este lenjeria de pat. În principiu cea mai sexy lenjerie este cea albă, de aceea, alege cearșafuri albe din materiale satinate sau chiar din mătase argintie. Susține aceste detalii de accente cromatice roșii sau metalice, opulență fiind garanția unui dormitor sexy.
  • Unul dintre decorurile senzuale într-un interior glamour este blana naturală. O cuvertură din blană, naturală sau sintetică poate da o atmosferă extrem de intimă în dormitor. Poți să folosești covoare din piele de oaie în jurul patului pentru tot parcursul anului.
  • Un dormitor intim este cel în care se poate face întuneric și în miezul zilei. Asta înseamnă draperii groase din mătase, perdele din organza sau mătase, dar și corpuri de iluminat cu lumina de intensitate variabilă. 

Avantajul acestui stil este că dacă ți-l dorești, nu este nevoie să reamenajezi întreaga locuință, trebuie doar să ieși din zona de confort și să adaugi câteva obiecte de decor care să transforme ambientul într-un interior glamour.