Stilul oriental în decorarea casei: decorațiuni pline de exotism - ACAJU

De-a lungul timpului s-au dezvoltat nenumărate stiluri de design, influențate mai ales de curentele culturale. Cele mai multe dintre ele au supraviețuit timpului, au evoluat și sunt folosite inclusiv azi. Marea provocare a designului interior este să alegi elementele care vor crea un tot unitar. Piesele de mobilier și decorațiunile de interior trebuie alese astfel încât să denote bun gust, dar să fie și utile.

 

Designul interior în stilul oriental este compus din elemente ale stilurilor asiatice si indiene. Stilul oriental folosește culori pale pentru pereți, culori puternice și materiale prețioase, pentru a obține un spațiu luxos. Designul oriental oferă interioarelor un aspect frumos, exotic și excentric. Detaliile enigmatice oferite de acest design interior oriental creează o atmosferă magică în casă. Astăzi, stilul oriental de design interior are tot mai mulți admiratori datorită văditei tendințe către lux și eleganță.

 

Stilul oriental în designul interior

 

Stilul oriental, așa zisul stil arăbesc, este poate unul dintre cele mai exotice stiluri pe care le poți adopta. De fapt, un design interior oriental înseamnă să concepi niște norme, niște reguli, înseamnă să studiezi tradițiile poporului respectiv și să le aplici fie chiar și la o scară mai mică. Casele sunt pline de detalii, cu o mulțime de obiecte de lux, cu mobilier extravagant și exotic, care oferă sentimentul că, pur și simplu, pășești într-un palat. 

 

Este cunoscut faptul că, în Arabia, în majoritatea caselor se stă pe jos, pe perne, tradiție care datează din vremurile nomadice, când casele nu erau altceva decât simple corturi, iar interiorul era amenajat în cel mai simplu mod. Stilul arăbesc poate căpăta un aspect luxos. Cele mai multe persoane optează pentru acest design datorită atmosferei unice pe care o creează. Este un stil care se aseamănă foarte mult cu cel marocan sau cu cel persan.

  • Paleta cromatică va fi una bazată pe aspectul elementelor naturii. Astfel, poți alege principale nuanțe vibrante de roșu, verde sau albastru, cu accente de galben, auriu, argintiu și chiar turcoaz, o nuanță care, de altfel, se încadrează perfect în acest stil.
  • Pentru pereți poți alege să reconstitui un peisaj din viața în deșert, poți alege motive specifice Orientului sau poți picta peisaje tradiționale. Pereții cu modele în relief sunt o altă caracteristică a acestui stil.
  • Întregul decor trebuie să fie primitor şi călduros.
  • Accentul trebuie să cadă pe accesorii, pe pernele decorative, cu covorașe etnice, pe pernele pentru podea, perdele lungi tradiționale, candelabre și abajururi pentru veioze care să urmeze același stil și oglinzi.
  • Mobilierul specific este realizat, în mare parte, din lemn masiv și fier forjat.
  • Pentru iluminat, se recomandă lumina difuză.
  • Materialele și țesăturile trebuie să se substituie paletei de culori prezentate mai sus şi să fie imprimate cu motive tradiționale orientale. Pernele cu ciucurași sau covorașe colorate, cu accente metalice, toate vor da camerei o aură magică.

Culori și materiale reprezentative pentru stilul oriental

 

Stilul oriental se caracterizează printr-o gama de culori este una extrem de bogată, de la galbenul radiant, roșul intens și portocaliul strălucitor, până la albastrul azuriu, iar materialele sunt prețioase și naturale, mătase, organza, bumbac sau brocart. O paletă de culori de inspirație arabă este cu culorile calde și neutre, cele calde fiind cele mai comune. Folosirea nuanțelor calde neutre pentru pereți va permite culorilor de accent și modelelor să iasă și mai mult în evidentă. 

 

Tonurile reci, cum ar fi turcoazul, și cele spumante de verde smarald, pot fi, de asemenea, adăugate. O nuanță luminoasă poate fi utilizată pe un perete de accent, cum ar fi portocaliul sau roșul ars marocan. Folosiți o vopsea texturată, sau pentru a adăuga textură, una cu un aditiv de tip pulbere, care va da peretelui o textură similară cu cea a gresiei. Un tapet cu model oriental poate face minuni, adăugând profunzime și un punct focal camerei, iar niște rafturi așezate cât mai fistichiu pe un perete pot crea, de asemenea, o pată de interes, în timp ce adaugă şi spațiu util de depozitare.

 

Alte culori pe care ar trebui să le luați în considerare ar fi bejul, nuanțele de migdală, grâu, curry, somon, scorțișoară, vânătă, prună, ciocolatiul, purpuriul, auriul, coral, ruginiul, teracota, ocru, măsliniu și bleumarin. În stilul oriental, culorile nu sunt niciodată de-ajuns. Combinațiile de culori șochează și ele. Veți întâlni amestecuri de albastru cu vișiniu, maron cu mov, prună cu ocru, teracotă cu albastru, toate îmbinate într-un final, cu intensul auriu, culoarea prosperității şi a luxului. Pereții și plafoanele se decorează cu mozaic din lemn, formând din plăci figuri geometrice.

Mobilierul specific stilului oriental

 

Mobilierul a fost rar utilizat în stilul oriental tradițional și a constat în principal din piese de relaxare și cufere folosite pentru a stoca haine, materiale textile și alte obiecte personale. Termenul „canapea” vine de la cuvântul arab „suffah”, adică banc sau platformă. Mobilierul din lemn este de obicei împodobit cu desene abstracte și geometrice complicat sculptate. 

 

Porțiuni din piesele de mobilier au fost tăiate iar golurile astfel formate au fost umplute cu diferite tipuri de încrustații din lemn, cum ar fi cel de nuc, de trandafir, de lămâi sau de piersic. Mobilierul, în culori închise, cu linii clasice şi sculptat, este în contrast cu pereți deschiși la culoare, iar tabureții din piele sau mozaic și podoabele argintate întregesc un decor de poveste. Aceste îmbinări practic neschimbate de-a lungul secolelor, se numesc arabescuri, adică o simbioză de forme geometrice și florale, înscrise în forme severe, totul semănând cu un labirint. În afară de scaune și canapele, mobilierul arab include în general măsuțe poligonale, panouri separatoare, uși sculptate și lăzi.

 

Ce textile se potrivesc pentru un stil oriental

 

Poate că elementul cel mai important într-un design interior oriental este utilizarea de textile colorate cu o mare diversitate de modele și texturi. Multe interioare de inspirație arabă au pereți și plafoane acoperite cu țesături, producând efectul de cort. Țesăturile rustice includ piei de capră sau de miel țesute manual și lână de cămilă. Țesăturile de lux includ organza, brocartul și catifeaua într-un mix de dungi înguste și modele late sau în zig-zag, caligrafie arabă și diferite modele abstracte sau geometrice.

Adăugă franjuri și ciucuri la perne și draperii. Folosirea de straturi de țesături de lux, texturi, culori și modele este esențială. Acest lucru se face prin apelarea la draperii grele, tapiserii bogate, covoare persane, plușuri, și perne de podea, mătăsuri strălucitoare și plutitoare, satin rafinat și cașmir moale și fin, care fac ca fiecare colț al camerei să prindă viață.

 

Accesorii care definesc stilul oriental

 

Cuprul elegant în seturi de ceai, tăvile din alamă sau nichel, vasele de ceramică decorate, cum ar fi vaze și urne, oglinzile încrustate, tabureţii, felinarele, lămpile decorate cu mărgele, pernele, narghilele elegante, vasele cu gât înalt, sunt elemente majore când vine vorba de întregirea decorului în stil arab. Caracteristica principală a stilului arab este absența oricărui indiciu de imagini cu oameni și animale, Coranul interzicând folosirea acestora în orice tip de accesorii. 

 

Poți în schimb să te inspiri din basmele orientale, poți utiliza reprezentări cu inscripții de plante și forme geometrice sau celebrele lor capodopere caligrafice, care citează adesea pasaje din cărțile sfinte. Metalul este vedetă când vine vorba de decorarea unei camere în stilul oriental, folosind candelabre de lux, felinare fermecătoare, tapiserii ornate, covoare bogate, draperii de pluș și nu uita de piese cu generoase accente de aur.

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.