În perioada de sfârșit sau început de an, întreaga lume a designului, dar nu numai, începe să comunice prin limbajul culorilor. Culoarea devine un mijloc de comunicare între designer și producător, între retailer și client, între casele de modă și revistele de lifestyle. Din acest amalgam colorat se promovează trenduri, se stabilesc concepte și se conturează perspective noi în lumea designului.
Potrivit anunţului Institutului Pantone, autoritatea internaţională în ceea ce priveşte culorile şi sistemele de culori, pentru 2018 culoarea câștigătoare, aleasă a fost Ultra Violet.
În opinia specialiștilor Pantone, această nuanță purpurie pe bază de albastru, ultra violet 2018, a fost aleasă pentru a aduce în decorul unei case originalitate, imaginație și inventivitate. Pentru design interior, ultra violet este o culoare puternică care vorbește despre eleganță complexă și opulență, dar și despre minimalism și care care dă bine pe mobilierul mic, canapele, dar și pe pereți.
Va fi culoarea preferată de non-conformiști, de cei care nu țin cont de reguli și prejudecăți și au curajul să-și exprime preferințele. Vicepreședintele Pantone declara că trăim vremuri complexe, iar teama oamenilor de a merge mai departe a devenit vizibilă. De aceea este nevoie de culori puternice, aproape mistice, care să dea oamenilor încrederea și forța de a continua. Acest amestec de violet și roșu va reda speranța, dorința de a merge mai departe, dar și o oarecare liniște.
Cu ce culori se asortează culoarea anului 2018 - ultra-violet
Pantone a oferit și instrumente practice pentru designeri, 8 palete de culori diferite cu Ultra Violet. Fiecare dintre palete sugerează combinații unice cu această culoare Pantone din anul 2018.
- Far-Feched: culori calde cromatic complementare, de roșu, galben care fac trimitere la culori exotice, de pământ, naturale ca și cele aparținând culturii africane
- Resourceful: culori complementare care se referă la albastru, portocaliu, culori reci combinate cu tonuri calde care să intensifice efectul wow.
- Intensity: un mix eclectic de culori care aduc un plus de forță, putere, rafinament totul pornind de la un echilibru între negru și gold.
- Intricacy: culori de natură metalice definite ca “noile culori neutre”, cu contraste subtile.
- Technique conține culori luminoase precum turcoaz, roșu și violet, ce se unesc conceptual foarte bine cu alb sau culori strălucitoare.
Pe scurt, cea mai plăcută combinație a ultra violetului este cu griul, are efecte spectaculoase alături de alb și negru și crează efecte cromatice contrastante alături de galben. Chiar dacă pare o nuanță complicată, ultra violet poate fi combinat cu o paletă relativ generoasă de culori. Se poate asorta cu grijă la proporții și cu alte culori cum ar fi: maro deschis sau bej, roșu aprins, roz mai domolit care echilibrează din amploarea violetului, albastru cu tentă gri, verde smarald alături de care creează o combinație elegantă.
Cum integrăm ultra-violetul în designul interior
Probabil că arată complicat, de aceea și trebuie să aducem tendințele acestea ultra violet în casa noastră, în modul cel mai simplu și cât mai firesc. În căutarea confortului material dar și vizual, pentru un refresh în tendințe, putem apela la imaginație.
Culoarea violet poate fi obositoare dacă e predominantă, de aceea îți sugerez să decorezi mai mult cu accente violet.
- Alege spațiul potrivit, camerele luminoase scot în evidență mai bine vibrația culorii purpurii.
- Culoarea anului 2018 în designul interior arată foarte bine pe texturi moi cum ar fi catifeaua pentru canapele sau draperii și covoare dar și în decorațiuni precum panouri 3D sau tablouri.
- Pentru cei ce caută un decor mai extravagant, ultra violet este alegerea înțeleaptă pentru spații precum livingul sau diningul.
- O canapea este piesa de mobilier ce îți poate scoate din banal camera în care este pusă, iar dacă mai este și tapițată într-o culoare puternică, atunci cu siguranță reprezintă alegerea ideală. Poți alege o piesă de mobilier, sub forma unei canapele/colțar ultra violet sau a unui fotoliu într-un living în care predomină albul și/sau nuanțele de gri șters.
- Putem reînsufleți un perete prin culoare sau tapet, pe fundalul acestuia va arăta bine orice canapea albă, neagră sau gri.
- Pături și perne decorative sau alte modele textile care vor da pete de culoare de succes unor canapele, colțare sau fotolii. La fel orice aranjament de living gen canapele cu/fără fotolii, un covor de culoare ultra violet va scoate piesele de mobilier în evidență, dând ambientului un aer sofisticat.
- În bucătărie poți alege această culoare atât pentru anumite zone ale mobilierului (o ușă, interiorul unui dulap), cât și pentru scaunele din jurul mesei sau pentru masa în sine.
- Folosit în decorul pereților în dormitor, ultra violet va fi o culoare care va umple spațiul de energie. Poți achiziționa un pat tapițat cu o tăblie tapițată ultra violet pentru dormitor și/sau un set de draperii asortat, pernuțe decorative sau alte materiale textile. Ideal ar fi doar una din variante. De asemenea poți zugrăvi un perete în dungi foarte late de ultra violet, lila și gri.
- Poți face recondiționări de tapițerii catifelate pentru scaune sau fotolii...
Alege culoarea Pantone a anului 2018, ultra violet, ca pe o provocare la ingeniozitate, conștientizare și originalitate și integreaz-o în gama cromatică a casei tale.