Utilizare ocazională sau frecventă? Cum alegi corect canapeaua extensibilă - ACAJU

Una dintre cele mai versatile piese de mobilier dintr-o locuință este canapeaua extensibilă, care poate funcționa la fel de bine într-un living cât și într-un dormitor mic, o cameră de oaspeți sau chiar un birou, dând în același timp un plus de flexibilitate și funcționalitate spațiului. Practic, este mai mult decât o simplă canapea, este o canapea 2 în 1, pentru că îndeplinește funcțiile unei canapele obișnuite dar și atribuțiile unui pat. 

Bine aleasă îți va permite să ai peste zi un living confortabil și estetic, iar noaptea îți va oferi instantaneu un spațiu generos de relaxare, transformându-se într-un pat încăpător și confortabil. În cazul unei canapele extensibile, o alegere bună înseamnă susținerea corpului în diferite poziții, înseamnă fermitatea și rezistența în timp dată de straturile suport și de structură, înseamnă confort prin tapițerie și perne. Apoi, pentru partea estetică, vizuală contează forma, cusăturile, prezența și volumetria brațelor, designul picioarelor, textura și culoarea tapițeriei.

 

Cum alegi corect canapeaua extensibilă: 4 criterii esențiale

 

Pentru a alege o canapea extensibilă de calitate nu trebuie să fii atent numai la confort, trebuie să nu uiți că în weekend casa se poate umple de musafiri și canapeaua trebuie să fie suficient de rezistentă să îi suporte, fără ca luni să îți dorești să o schimbi. Funcția de extindere este una din cele mai importante și căutate funcții pentru o canapea living, aceasta putând fi transformată cu ușurință în pat, beneficiind astfel de două piese de mobilier într-una. 

 

  1. Modul de deschidere

 

Să extinzi o canapea extensibilă și să o strângi la loc trebuie să fie o treabă de copii, adică foarte simplu și ușor de realizat, fără să fie nevoie să muți mobilă, covoare sau alte elemente decorative din cameră. E recomandat să măsori spațiul disponibil pentru extindere în încăperea destinație, înainte să cumperi o canapea.

 

Canapelele extensibile care se deschid pe lungime, sunt mai puțin rezistente, însă dacă utilizate ocazional, pot avea o durată de viața destul de mare. Economisesc mult spațiu și arată foarte bine. Din păcate unele au elementele extensibile în spătar, cu dezavantajul unui spătar voluminos și deseori neatractiv din punct de vedere vizual sau unele cu elementele extensibile în ladă sub canapea. Deși sunt create pentru două persoane, acestea permit folosirea, în caz de nevoie, și de către trei persoane.

 

Există modele de canapea extensibilă de 2 locuri care se extind către înainte, prin deplasarea spatelui către în față, au un sistem silențios de extensie și sunt foarte fiabile, fiind și ușor de manevrat. Canapeaua se strânge în poziția de zi prin acționarea asupra mijocului patului nou format. Sunt canapele moderne adaptate la utilizare intensă și care dau o notă de eleganță pe lângă confortul promis. 

Canapele extensibile care se deschid pe lățime sunt caracteristice modelelor cu trei locuri. Sunt modele de canapea pentru utilizare frecventă, foarte comode, având o lungime ce permite unei persoane de înălțime medie să doarmă pe ea. Cele de tip clic-clac sunt ușor de manevrat, au spațiu de depozitare pentru ascunderea lenjeriei de pat. Dezavantajul îl reprezintă faptul că toată greutatea celor care dorm este preluată de un element care are lungimea canapelei.

 

  1. Cadrul de rezistență al canapelei

 

Cadrul de rezistență al canapelei, poate fi din metal sau din lemn, care la rândul lui poate fi un lemn mai moale, mai puțin rezistent și mai ieftin, un rășinos spre exemplu, sau din contra, un lemn de esență tare, un fag, stejar, arin, mesteacăn sau nuc. Plăcile de PAL sunt de evitat pentru că nu oferă rezistența necesară în timp, curbându-se sub greutate constantă.

 

O canapea pentru utilizare frecventă trebuie să se simtă solidă și grea. Dacă se ridică un colț al canapelei cu 10 – 15 cm, celălalt colț de pe latura lungă a canapelei ar trebui să se ridice și el, dacă nu înseamnă că acel model are un cadru prea slab. Cele mai bune canapele au articulații care sunt dublu găurite și prevăzute cu colțuri ce sunt bine lipite și înfășurate. Piesele de calitate au picioare care sunt parte a cadrului, nu doar atașate la acesta

 

  1. Frecvența folosirii extensiei

 

Un aspect foarte important de care trebuie ținut cont înainte de a achiziționa o canapea extensibilă este frecvența folosirii extensiei. Nu este bine să faci rabat de la calitate, deoarece un somn neliniștit, datorită spațiului de dormit inconfortabil, poate avea repercusiuni asupra sănătății. Pentru o canapea pentru utilizare frecventă alege o extensie solidă și robustă, din oțel și nu aluminiu, prevazută cu o plasă metalică sudată sau eventual lamele din lemn, evită extensiile prevăzute cu benzi elastice, acestea au tendința să cedeze în scurt timp.

  • Extensie sertar – un element care poate fi extras din partea inferioară a zonei de șezut și poziționat printr-o simplă mișcare la același nivel cu șezutul canapelei, formând o suprafată plană. 
  • Extensie ribalta - pat pliabil echipat cu saltea din spumă poliuretanică sau cu arcuri, susținută de o rețea metalică, rețea de lamele din lemn sau chingi elastice.
  • Extensie doppel liege - presupune tragerea șezutului canapelei și aplecarea în față a spătarului acesteia, până se obține o suprafață plană.
  • Extensie modular - canapea formată din elemente modulare, care prin alăturare formează suprafața de dormit. Sunt recomandate variantele prevăzute cu elemente de fixare a modulelor, pentru că, dacă nu sunt prinse, acestea au tendința să se deplaseze sub greutatea corpului în timpul nopții.
  • Extensie click-clack - o extensie clasică, care presupune ridicarea șezutului canapelei pâna în poziția în care se aude un click, de unde vine și denumirea acesteia. O canapea extensibilă clasică este cea de tip click-clack, ușor de folosit, și de obicei însoțită de o ladă în care se pot depozita diverse obiecte. O ladă de depozitare este ideală pentru lenjeria de pat, pernele, plapuma sau pătura care se folosesc pentru transformarea canapelei într-un confortabil pat de dormit.

Dacă este vorba de o canapea pentru utilizare frecventă, deci o canapea extensibilă care va fi folosită zilnic, ia în calcul extensia tip ribalta, deoarece aceasta este singura care îți poate oferi confortul necesar în timpul noptii, comparabil cu cel oferit de o saltea normală. Ca și grad de confort oferit, pe locul doi pentru o canapea pentru utilizare frecventă este extensia de tip click-clack, iar dacă ești limitat de spațiu, atunci poți lua în considerarea modelele sertar și doppel liege. Celelalte tipuri de canapele extensibile sunt recomandate doar pentru uz ocazional, deoarece suprafața de dormit este întreruptă de elementele care o formează și deseori există o diferență în ceea ce privește densitatea lor.

Designul canapelei extensibile determină tipul de saltea care se potrivește în spațiul disponibil. Dacă plănuiești să o extinzi ocazional, o canapea extensibilă cu saltea din spumă sau arcuri e mai mult decât potrivită. Dacă, însă, urmărești să o folosești pe post canapea pentru utilizare frecventă, ar trebui să te orientezi către o canapea cu saltea din poliuretan, adică din burete cu diferite densități ce fac din respectiva saltea o saltea ortopedică sau o saltea superortopedică.

 

  1. Ce fel de tapițerie să aibă canapeaua

 

Tapițeria în care este îmbrăcată canapeaua se alege, în primul rând, pe baza considerentelor estetice. Printre cele mai populare variante de tapițerii se numără pielea, bumbacul, catifeaua și stofa.


Totuși pentru o canapea pentru utilizare frecventă alege tapițeria din stofă, deoarece este ieftină și relativ ușor de întreținut. Stofa este tapițeria perfectă pentru persoanele care își doresc confort și simplitate. În plus, dacă îți dorești un living care să impresioneze, vei avea o gamă largă din care să alegi.

 

Adauga un comentariu

Toate comentariile sunt verificate inainte sa fie publicate.