Cum să aranjezi masa festiv pentru petrecerea de Revelion - ACAJU

O masa frumos aranjată mai ales la evenimente și sărbători, este o formă de respect și în același timp de răsfăț, față de tine și de oaspeții tăi. Pe lângă dorințele și promisiunile cu care întâmpinăm Anul Nou, decorațiunile și ornamentele pentru petrecerea de Revelion au un rol important deoarece ele pot crea o atmosfera feerică și te pot transpune într-o stare specială.

Dacă de Crăciun predomină preparatele gătite și masa ușor formală, în cazul Anului Nou, întreaga atmosferă devine mai veselă, mai relaxată, mai informală și mai plină de veselie. Nelipsite la masa de Anul Nou trebuie să fie culorile și simbolurile prosperității, precum roșul, lumina, lumânările și artificiile, vinul, șampania, tortul și prăjiturile.

 

Paleta cromatică pentru masa festivă de Revelion

 

Chiar dacă te gândești să organizezi un bufet suedez sau să aranjezi o masă pentru invitaţi, trebuie să te asiguri că masa reflectă strălucirea evenimentului. Ocaziile speciale, precum masa de Revelion, sunt ideale pentru antrenarea fanteziei, în așa fel încât să îți pui în valoare abilitățile de gazdă printr-un decor special al mesei. 

 

Un decor cu accente aurii merge în orice moment al anului, însă de Crăciun și de Revelion poți întroduce câteva decorațiuni tematice, cum sunt conurile sau suportul de lumânări sub formă de brad. Dacă la Crăciun te gândești automat la roșu și verde, de Revelion poți așeza masa folosind și culori reci, ca argintiu, auriu sau albastru. 

 

Alegerea unei culori este primul pas în aranjarea unei mese și indicația principală este să menții totul simplu, cu una sau două culori principale. Cel mai clasic decor este dat de roșu și alb, iar un decor mai special față de orice alt eveniment, este combinația de nuanțe de violet sau / și albastru. 

 

Poți adăuga o culoare metalizată cu farfurii decorative sau ornamente, vaze, suporturi de lumânări sau panglici. Auriul este mai formal iar argintiul mai puțin. Dacă masa e foarte bogată, iar nuanțele metalizate se pierd într-o privire de ansamblu, poți să le folosești pe amândouă. Rolul culorii metalizate e să aducă în toată combinația câteva reflexii consistente de lumină. Același lucru îl poți face folosind mai multe obiecte din sticlă, suporturi, pahare, vaze.

 

 

O altă idee ar fi să pornești de la elemente naturale, citrice, conuri de pin, merișoare, bețe de scorțișoară sau rozmarin, ca să accentuezi farmecul sărbătorilor de iarnă. Portocalele și mandarinele te vor ajuta să decorezi masa din bucătărie folosind culori precum: portocaliu, auriu și verde. Decorațiunile de pe masă nu trebuie neapărat să fie de lux, atâta timp cât sunt aranjate frumos, au un aspect plăcut și te invită cu drag să participi la o masă bună, în familie. Folosește fructe pentru a completa decorul și pregatește-te să te bucuri de cea mai frumoasă masă în familie.

 

Idei de decorații și aranjamente pentru masa de Revelion

 

Un decor festiv întreține atmosfera de sărbătoare, iar cu ajutorul câtorva elemente simple și puțină imaginație poți aranja într-un mod original masa festiva de Revelion. Aranjamentele florale delicate, ornamentele cu tematică de sărbători (de exemplu cele din conuri și crengi de brad), lumânările, sfeșnicele și alte tipuri de accesorii vor crea o ambianță subtilă de rafinament. Totul e să nu exagerezi și să alegi un singur tip de decorațiuni – dacă ai așezat pe masă o vază cu flori, lumânările nu-și mai au locul acolo. Impresia creată trebuie să fie una de spațiu aerisit și de eleganță discretă.

 

O masă corespunzător ornată poate salva atmosfera unei petreceri sau o poate îmbunătăți în mare măsură. Feţele de masă sunt un loc bun de unde să începi decorarea mesei. Alege o faţă de masă strălucitoare şi vei obţine instant atmosfera festivă, iar dacă nu vrei ceva prea ostentativ, pune peste o faţă de masă albă doar câteva şervete sclipitoare pentru un plus de farmec în decorul mesei. Folosește o față de masă din bumbac, greutatea acesteia o va țină lipită de masă și va reprezenta un fundal neutru pentru niște tacâmuri elegante.

 

Șervețelele joacă un rol foarte important în aranjarea mesei. Poți fața de masă în ton cu șervețelele. Dacă alegi șervețele de pânză, nu uitați de inele. Farfuriile și paharele trebuie să fie, de asemenea, complementare cu fața de masă. Pentru a scoate în evidență mâncarea, folosește farfurii cu mult alb sau crem la bază. Dacă alegi farfurii prea colorate (roșii, albastre etc), mâncarea nu va arăta la fel de apetisant.

Dacă optezi pentru o față de masă albă trebuie să ai grijă ca șervețelele să fie colorate în galben, roșu aprins, roz, verde. Poți alege ca fiecare invitat în parte să aibe culoarea lui. Şervetele sau şerveţelele se pot așeza pe farfurie sau la stânga acesteia. Ele se pot așeza în inele speciale sau se pot plia sub formă de figuri decorative. Se pot crea inele inedite pentru şervete. În jurul şervetului se leagă, cu fire de iarbă sau rafie, ierburi, flori sau frunze. Dacă ai aşezat farfuriile şi tacâmurile în mod normal, între 60 şi 80 cm distanță, în dreptul fiecărui invitat, nu îți rămâne decât să adăugi accesoriile potrivite pentru această ocazie.

 

Dacă îți dorești ca masa de Revelion să fie în ton cu sărbătorile de iarnă și să aibă o tentă rustică, elementele naturale sunt cheia aranjamentului. În primul rând, folosește suporturi pentru farfurii din pânză. O față de masă în carouri roșii te va duce cu gândul atât la sărbătorile de iarnă, cât și la stilul rustic, în vreme ce crengile de brad vor constitui elementul natural. Un aranjament de masă în stilul rustic imprimă idea de lejeritate și simplitate, așadar nu trebuie să depui mult efort în aranjarea șervețelelor. Poți apela la farfurii pictate, sfeșnice din fier forjat, şervete din pânză brodată.

 

Atunci când nu stii pentru ce să optezi, cel mai indicat este să mergi pe ideea de simplitate. Un aranjament de inspirație clasică este întotdeauna o alegere potrivită pentru o masă festivă. Folosește o veselă simplă din ceramică albă sau din sticlă și adaugă accente metalice, care vor conferi eleganță. Amplasează lumânările în sfeșnice simple, metalice și întregește compoziția cu flori naturale. Adeptii stilului vintage își pot lăsa amprenta și asupra mesei de Revelion. Aranjează pe masa din lemn suporturi pentru farfurii din material textil, pentru protecție și design, combină, eventual, două seturi cu imprimeuri diferite. Alege niște farfurii vechi sau cu aspect vintage și așază pe fiecare dintre acestea șervețele diferite. Tonurile de gri, bleu, roz pastelat sunt cele mai indicate la un astfel de aranjament în stil vintage.

Pentru un aranjament modern, folosește accente romantice: trandafiri, cristal simplu, farfurii roșii combinate cu farfurii desenate, petale de flori şi rămurele de iederă. Accesoriile trebuie să fie elegante, de calitate, nu neapărat foarte elaborate şi strălucitoare.

 

Dacă ești o persoană îndrăzneață și îți dorești o masă de Revelion deosebită, atunci nu ezita să te joci cu imprimeurile și culorile. Combină farfurii cu imprimeuri diferite, dar fără să încarci vizual masa cu prea multe nuanțe. Alege o față de masă într-o culoare contrastantă, care să pună în valoare aranjamentul. Folosește pentru șervețele niste inele supradimensionate, care vor adauga o notă distinctă.

 

Nu este obligatoriu să faci achiziții importante pentru decorarea mesei, te poți juca și cu ce ai prin casă, adăugând câteva detalii noi ce vor împrospăta ambientul. Pentru a retrăi emoția pe care ai simțit-o în zilele de Crăciun, poți etala ca piesă centrală, un coșuleț în care să aranjezi elegant portocale, scorțișoară, merișoare și pin. Florile sunt mereu binevenite și reprezintă un frumos element decorativ. Astfel, acestea nu trebuie să lipsească din locuință nici de Revelion, indiferent că se regăsesc sub formă de buchet într-o vază sau sub formă de coroniță. 

 

În orice decor festiv, lumina ocupă un rol central: lumina caldă a lumânărilor sau lumina discretă a ghirlandelor aranjate strategic în puncte- cheie din casă. Dacă vrei un iluminat simplu, dar elegant, leagă de candele muguri și fire de iarbă, cu ajutorul împletiturilor de iută. Dacă dorești ca masa de Revelion să fie impozantă, atunci alege niste sfeșnice mari, argintii sau aurii. Optează pentru lumânări neparfumate, pentru a lăsa mirosul de brad să domine încăperea și cel mai bine este să te asiguri că ghirlandele nu au accesorii muzicale care să se suprapună peste muzica aleasă pentru petrecere.

 

De asemenea, nelipsite trebuie să fie paharele de șampanie și vin, pentru că voia bună vine odată ce prima ciocnire a paharelor este auzită de toată lumea. Totodată o masă prea încărcată poate distrage atenția participanților de la mâncărurile pregătite dar și de la conversație. Plus că trebuie să lași loc pentru platouri și farfurii. Folosește-te de măsuțele sau dulapurile din apropierea zonei sau dining pentru a aranja cât mai multe boluri, și farfurii unde să fie prezente tort, prăjituri, dulciuri, sărățele, fructe și tot felul de gustări rapide.

 

Pentru o masă de Revelion originală și personalizată, oferă în dar cutiuțe decorative familiei și prietenilor ce îți vor fi alături la masă. Își vor aminti cu drag de aceste sărbători de câte ori le vor găși prin casă. O altă idee potrivită pentru o masă de sărbătoare sunt cartonaşele pe care sunt scrise numele invitaţilor. Pe lângă rolul organizatoric pe care îl au, acestea pot avea și un efect vizual foarte plăcut, dacă au forme aparte sau culori potrivite. Foarte plăcut pentru cei prezenți la masă ar fi dacă lângă tacâmuri sau sub șervet vor găsi mici atenții sub formă de talismane sau alte mici suveniruri.

Actualizat la 15 decembrie 2023 de Iulian Acatrinei