Stilul Art Nouveau, termen provenit din limba franceză, care înseamnă artă nouă, este un stil în cunoscut în special în artele decorative și arhitectură, care a cunoscut maximul de popularitate între anii 1890 - 1910. Stilul s-a poziționat ca o reacție față de academismul, eclectismul și istoricismul arhitecturii și artelor decorative din secolului al XIX-lea. Sursele de inspirație au fost cu predilecție formele naturale, cum sunt curbele sinuoase ale florilor și plantelor. Alte caracteristici au fost senzația de dinamism și mișcare, dată adesea de asimetrii sau linii, precum și utilizarea materialelor moderne, în special fier, sticlă, ceramică și beton pentru crearea unor forme neobișnuite și amenajarea unor mari spații deschise.
Un obiectiv major în stilul Art Nouveau a fost de a reduce diferențele dintre artele plastice tradiționale, în special pictură și sculptură, și cele aplicate. A fost cel mai des folosit în amenajări interioare, arte grafice, mobilă, sticlărie, textile, ceramică, bijuterii și lucrări metalice. Primele case stilul Art Nouveau și decorațiuni interioare au apărut în Bruxelles anilor 1890. Noile idei au atins apogeul în scurt timp la Paris, totul atingând punctul culminant la Expoziția Internațională din 1900.
Odată cu începutul Primului Război Mondial, stilul Art Nouveau și-a pierdut în mare măsură influența în artele plastice. În anii 1920, a fost înlocuit de stilul artistic, arhitectural și decorativ Art Deco și apoi de modernism. Stilul Art Nouveau a început să reintre în atenția criticilor de artă la sfârșitul anilor 1960, cu ocazia marii expoziții de la Muzeul de Artă Modernă din New York din anul 1970.
Stilul Art Nouveau în designul interior
Stilul Art Nouveau în designul interior a apărut din dorința de a renunța la neoclasicismul care predomina secolul al XIX-lea, ca o reacție la acest curent tradiționalist și a avut ca scop modernizarea spațiilor, lăsând natura să devină principala sursă de inspirație. În perioada de apogeu, cele mai spectaculoase transformări au fost în restaurante, cafenele, cluburi private și magazine.
Stilul Art Nouveau este extrem de ofertant în procesul de design de interior, însă abordarea sa nu este deloc simplă, fiind un stil natural și totodată extrem de elegant, cu accent pe original și neprevăzut. Se spune că stilul Art Nouveau este stilul modern al secolului 20, primul care a încetat să se mai uite în trecut pentru a se inspira. Designerii acestui stil s-au orientat către natură pentru a-și lua doza de creativitate și s-au conectat la un tipar nou de gândire pe care îl puteți vedea reflectat în această mișcare inovatoare. Atât curbele alungite, cât și formele liniare au fost o parte majoră din stil, inspirate din natură, cu flori și pene stilizate, cu pânze de păianjen.
În designul interior, deși este complex și cu linii stabilite doar de imaginația artistului, pentru stilul Art Nouveau caracteristici sunt:
- Cromatica, unde predomină culorile ce au baza în alb și în maro, precum ocru, sepia, ciocolată, nuc, castan, vanilie, salmon, bej, crem și cafea cu lapte. Important este ca tonurile să fie naturale și să nu provoace un șoc vizual. Ca accente, pot fi folosite nuanțe de galben muștar, turcoaz și violet.
- Mobilierul se folosește cu precădere mobilierul grandios, din lemn masiv, însă cel care nu pare voluminos și greu. Sunt caracteristice scaunele cu spătar înalt, garderobele, cuferele pictate, dulapurile cu multe sertare, măsuțele din lemn, sticlă și metal, dar și geamurile pictate. În general, configurația este asemănătoare cu cea din futurism, adică predomină formele unice, non-standard.
- Iluminatul la locuințe este asigurat prin ferestre panoramice și largi, neexistând niciodată lipsă de lumină naturală. În camere este suficient un singur candelabru masiv, cu multe rânduri de becuri și decorat cu elemente de cristal și detalii elegante. În stilul Art Nouveau, principalul element de iluminat este geamul maturat de pe tavan, care împrăștie lumină și creează un cadru misterios și, totodată, puțin mitic. De asemenea, pentru a intra cu totul în acea lume, specialiștii decorează încăperile cu veioze, lampadare și lămpi ca adevărate opere de artă realizate de artiști celebri.
- Podeaua este de în principal parchet masiv în nuanțe maro deschis.
Alte caracteristici în stilul Art Nouveau în designul interior
- Ușile sunt înlocuite deseori de deschiderile arcuite.
- Scările sunt largi și curbe.
- Nu se respectă niciodată simetria.
- Pereții sunt decorați cu tapet sau cu tencuială specială, iar tavanul este alb, cu ornamente vegetative.
- Există nenumărate vitralii care împodobesc ferestrele și obiectele de artă.
- Se regăsesc multe picturi care au ca temă peisajele pitorești, lacurile adânci sau panoramele superbe.
- Sunt folosite oglinzile în cadre masive care se aseamănă cu rădăcina unui copac sau a unei vițe de vie.
- Ferestrele sunt acoperite cu perdele groase, iar podelele cu covoare.
- Ca obiecte de decor se folosesc ceasurile, cuferele pictate, cutiile de bijuterii, sculpturile mari, care reprezintă oameni sau animale, vasele masive cu ornamente florale.
Cum poți obține stilul Art Nouveau la tine acasă?
Dacă te-a cucerit acest stil de design și dacă vrei să-l implementezi în casa ta, iată câteva sfaturi utile:
- Cel mai important este să te lași inspirat de natură.
- Folosește culori calde inspirate din mediul înconjurător.
- Decorează pereții fie în culori simple, fie cu tapet cu forme din natură, precum frunze verzi, flori colorate, păsări, fluturi sau alte insecte. De asemenea, potrivită este și tematica marină sau cea rustică, însă este important ca accentul principal să fie pus pe natură.
- Optează pentru obiecte de mobilier alcătuite din lemn masiv, sticlă și fier forjat. În stilul Art Nouveau, cele trei se împletesc de minune.
- Pentru podea poți folosi parchet masiv sau o mochetă în culorile caracteristice, cu diverse imprimeuri, mai ales dacă pereții sunt zugrăviți în culori simple.
- Camerele trebuie să fie obligatoriu luminoase și foarte bine aerisite.
Așa cum am precizat anterior, accesoriile și decorațiunile caracteristice pentru stilul Art Nouveau în designul interior joacă un rol extrem de important, așadar nu este permis ca ele să lipsească sub nicio formă din locuință.