Accente de culoare în living: cum decorăm cu nuanțe tari - ACAJU

Culorile ne influenţează starea noastră de spirit, poate mai mult decât ne dăm seama. În decorul adesea sumbru în care se derulează viața noastră avem nevoie de un refugiu, o oază de culoare, care să ne scoată din monotonie și stres. Căminul este locul cel mai potrivit. Aici ne putem juca cu culorile și putem să ne dinamizăm spațiul. Alături de formele și texturile asociate, culorile vor da pulsație spațiului, creând ambiente dinamice și atrăgătoare.

 

Fiecare proces de amenajare sau de renovare a unei camere ar trebui să înceapă cu punerea la punct a unei strategii cromatice. Nimic nu trebuie lăsat la întâmplare și nu e o idee bună nici să te rezumi la folosirea exclusivă a nuanțelor neutre sau a culorii tale preferate. Esența unui decor armonios constă în priceperea și creativitatea cu care faci combinații de culori. Culoarea are puterea de a schimba forma și dimensiunea pieselor de mobilier, precum și forma și dimensiunea camerei în sine. Pe de altă parte, culoarea nu își atinge adevăratul potențial de una singură, ci numai prin combinații atent alese care pot insufla spațiului un anumit stil.

 

Accentele de culoare sunt precum sarea și piperul unei amenajări, mici pete de culoare folosite pentru a accentua o schemă cromatică, pentru a sublinia anumite zone sau pentru a crea ritm într-o amenajare. La fel ca și condimentele, accentele de culoare trebuie folosite cu măsură, altfel tind să aglomereze vizual spațiul și să strice echilibrul compoziției de design interior.

 

Proporțiile corecte pentru o combinație de culori reușită

 

Culorile ideale pentru living au darul de genera puncte de focalizare și armonie între elementele de decor din cameră și între culoare și preferințele tale. Anul acesta, designerii ne încurajează să renunțăm la culorile cuminți și să optăm, cu încredere, pentru nuanțe mai vibrante care să ne definească personalitatea precum turcoaz, galben, gri deschis, gri inchis, bej, cărămiziu deschis, alb unt, crem, auriu mat sau gri lucios și inclusiv negru și roșu. Totul însă cu moderație, pentru că nu toate culorile se potrivesc împreună. E ușor să aduci curcubeul la tine în casă, însă trebuie să-l faci să se potrivească cu interiorul. Schema cromatică și ponderea culorilor nu trebuie neglijate.

 

Chiar dacă designul interior se bazează mai degrabă pe creativitate și simt estetic, asta nu înseamnă că nu e loc și pentru rigurozitatea unor formule. În plus, dacă îți este și teamă să experimentezi când faci combinații de culori, folosește clasica formulă, 60/30/10.

 

Culoarea dominantă dintr-o combinație ar trebui să se regăsească în proporție de 60% în suprafața camerei. Orice schemă cromatică pornește de la o culoare dominantă, de bază, în funcție de care se aleg celelalte culori. Aceasta ocupa cea mai mare suprafață din încăpere (de obicei pereții) și, de aceea, ar trebui să fie aleasă în funcție de preferințele tale. 

 

Principala culoare de accent ar trebui să se regăsească în proporție de 30% în suprafața camerei. Culorile accent sunt cele care adaugă interes încăperii. De obicei, se aleg în funcție de culoarea dominantă, în sensul că trebuie să contrasteze plăcut cu aceasta. Poți folosi una sau două culori accent, mai mult de două culori accent pot crea confuzie. Culoarea de accent secundară ar trebui să se regăsească în proporție de 10% în suprafața camerei.

 

 

Ce elemente de decor pot fi accentuate prin culoare

 

Dacă ești genul conservator și ești tentat să-ți înviorezi decorul poți să folosești culorile doar ca accent. Obiectele mici, în nuanțe puternice, sunt cea mai bună soluție într-o astfel de situație pentru că reușesc să înveselească spațiul într-un mod subtil. 

 

Cel mai simplu și ușor de pus în practică este să creezi un perete accent cu un efect surprinzător sau să folosești tavanul ca al cincilea zid din living și să-l colorezi. Culoarea peretelui accent trebuie să fie ori singulară în cameră, ori în aceeași nuanță cu alte elemente decorative. Nu este recomandat să avem prea multe culori puternice în aceeași încăpere și să realizăm un perete accent complementar culorii din restul camerei. Peretele accent trebuie să fie într-o nuanță opusă ca intensitate față de restul nuanțelor din cameră. Într-o incăpere decorată în alb, un perete accent burgundy sau albastru închis este o alegere excelentă.

 

Poți include pete de culoare atât cu ajutorul obiectelor de decor sau de mobilier, cât și a tablourilor în care predomină culoarea de accent aleasă, a tâmplăriei de la uși și ferestre. O variantă bună ar fi să investești într-o canapea confortabilă, cu tapițerie în culoarea preferată și să o asortezi cu obiecte mici de decor, în nuanțe din aceeași gamă. Adăugând treptat petele de culoare, ai mai mult control asupra rezultatului final.

 

Poți să folosești elementele de construcție ale unei piese de mobilă living ca motiv recurent care să accentueze un decor. Metalul strălucitor poate fi pretextul ideal pentru crearea unui accent cromatic. De exemplu, un scaun metalic auriu poate fi pretextul perfect pentru ca acel auriu să se repete în mai multe locuri din decor. Metalele pot fi încorporate în decor prin lămpi și diverse accesorii, cum ar fi ramele oglinzilor, picioarele unor obiecte de mobilier, cum ar fi mesele de cafea și alte mici piese decorative.

Inclusiv plantele de apartament pot fi folosite ca accente de culoare. 

 

Alegerea unor accente de culoare potrivite

 

În alegerea culorilor de accent trebuie să ții cont de schema cromatică generală, ceea ce nu înseamnă monocromie și nici repetarea aceleiași scheme de culori în fiecare cameră, ci păstrarea unui element de legătură între acestea. Varianta cea mai simplă și elegantă este să păstrezi pardoseala în aceeași culoare în toată casa, așa că va trebui să ții cont și de acest aspect când optezi pentru o gamă de culori. 

Practic, culorile de accent sunt similare accesoriilor vestimentare, cu ajutorul lor poți personaliza sau moderniza un outfit. În același mod, un decor anost poate fi însuflețit prin câteva pete de culoare plasate în zone strategice ale camerei.

 

 

Aproape orice culoare poate juca acest rol dacă este inclusă într-un decor neutru ori pe un fundal alb sau negru. Asta înseamnă că atât culorile primare (cele care nu se compun prin combinarea altor culori, precum roșu, galben și albastru), cât și cele secundare (care se obțin prin combinarea culorilor primare, precum portocaliu, verde și violet) sau terțiare (care se obțin din combinarea unei culori primare cu una secundară sau a două culori secundare, precum indigo, turcoaz, auriu sau verde lămâie) pot avea un efect contrastant dacă le alături unor culori neutre. 

 

  • Culorile neutre sunt, în general, cele mai populare alegeri pentru pereții încăperilor, dar pot fi considerate, alături de pasteluri, niste opțiuni cam ezitante. Ele promit un decor corect, căruia îi sunt, însă, necesare niște infuzii de personalitate. Accentele de culoare își îndeplinesc cel mai bine rolul în compania tonurilor neutre deschise, gri, bej, alb, nuanțe pământii. În funcție de ce atmosferă vrei să creezi în living, ai de ales între contraste mai tari sau mai soft.
  • Principiul de bază e crearea unui contrast. Lângă culori neutre adaugă o tușă mai întunecată sau mai aprinsă. Nu trebuie să fie neapărat o culoare diferită, câteodată e suficient să fie o nuanță mai închisă. Cu cât te îndepărtezi mai mult de culoarea dominantă, cu atât accentul va fi mai puternic, obiectele accentuate cromatic tinzând să iasă în evidență. O încăpere decorată clasic poate fi revitalizată dacă alegi o canapea într-o culoare tare sau câteva taburete în nuanțe de verde, astfel încât să creezi un centru de interes în jurul acestor piese de mobilier.
  • Dacă culoarea de fundal nu este o nuanță neutră, cel mai simplu este să folosim drept culoare de accent perechea sa complementară. Designerii de interior recomandă ca proporțiile culorilor complementare să fie 80/15/5. Cel mai mic procent îl ocupă culoarea cea mai intensă, aceasta fiind folosită doar ca accent. Celelalte două, cu o prezenţă mai mare, nu trebuie să fie foarte intense sau aprinse. 
  • Portocaliu și albastru definesc coordonatele unei combinații vesele, preferata designerilor. Un perete tapetat este un punct focal izbitor într-un living și poate fi compensat de o canapea modernă pentru a crea un impact maxim. Canapeaua poate fi portocalie și tapetul albastru sau invers. Pentru un finisaj elegant folosește un covor sau o perdea într-o nuanță analog. 
  • Galben și violet pot compune o cameră de zi dramatică și vibrantă, cu condiția să le păstrezi departe de nuanțele primare. În nuanțe mai pastelate cum ar fi lavanda și galbenul deschis, sunt un adevărat deliciu vizual și sunt perfecte pentru un living minimalist, cu o canapea într-un stil retro care impresionează cu eleganța atemporală. 
  • Când te gândești la roșu și verde încearcă întotdeauna să descoperi tonurile pe care natura ni le pune la dispoziţie și deci caută soluția în care roșul strălucește fără a fi obositor. O canapea roșie se va potrivi mănușă într-un living cu o măsuță sau o comodă verde închis și un perete de un verde stins. 
  • O combinație mai puțin întâlnită de culori, texturi și imprimeuri poate da un suflu nou și unei încăperi decorate tradițional. Un model de design cool vei găsi în stilul eclectic, care combină detaliile arhitecturale de epocă, antichitățile tradiționale și o combinație de culoare și imprimeuri pentru a crea un spațiu revitalizant.
  • Folosește tehnica de „color blocking” care presupune combinarea unor culori necomplementare pe suprafețe mari, apropiate una de cealaltă, astfel încât privirea să nu fie atrasă asupra unei singure culori în mod special.
  • Folosește-te de plante pentru a da culoare unui living. Acestea nu numai că te ajută să creezi o zonă verde care să acapareze privirile și atenția oaspeților tăi, dar sunt foarte ușor de integrat în orice tip de design. În plus, cu puțină imaginație poți concepe un colț dominat de culori, dacă alegi câteva flori în nuanțe tari. 

Dacă nu vrei să îți transformi încă din prima livingul într-o oază de culoare și vitalitate, poți începe cu ajutorul unor mici modificări, care să te ajute să te obișnuiești mai ușor cu schimbarea. Un tablou colorat, de dimensiuni mari, pe care să îl plasezi deasupra canapelei, un covor cu un imprimeu original, câteva decorațiuni aduse din călătorii vor înviora orice amenajare.