Mobila de living clasică: design-ul interior mereu la modă - ACAJU

Indiferent de vremuri, indiferent de tendințe, stilul clasic rămâne la mare căutare. Un mobilier clasic este foarte potrivit mai ales pentru living, unde se află de fapt centrul căminului, unde alături de zona de relaxare, cu televizorul din fața canapelei, unde stă la dispoziția tuturor din familie, de multe ori chiar a musafirilor, pentru masa din weekend sau cea de sărbători. Mobila de living clasică este un tip special de mobilă, promovată și recomandată tuturor iubitorilor stilului elegant și care doresc să ofere un aer rafinat livingului, cu forme unice din lemn masiv, ample și rotunjite, parcă desprinse dintr-o epocă imperială.

 

Silul clasic în living: elemente de mobilier importante

 

Stilul clasic impresionează prin piese de mobilier clasic din lemn masiv și este caracterizat prin opulență, ornamente deosebite, finisaje impecabile și combinații de linii drepte cu linii curbate, întrerupte deseori prin elemente sculptate.

 

Mobilarea unui living clasic porneste de la un punct central, ce imparte camera în două părți simetrice, construite în oglindă. Un punct central poate fi un șemineu, căruia i se adaugă două fotolii extensibile identice în stanga și în dreapta, sau două canapele comode, cu tapițerie din material textil sau piele, garnisite cu pernuțe decorative, pentru un plus de confort. Între ele poate exista o masuță de cafea, iar deasupra se plasează o oglindă ornată. Mobilierul de sufragerie, mai poate avea o comodă sau un scrin cu picioare curbate, neaparat o vitrină pentru porțelanurile și ceramicele prețioase, serviciile de cristal sau argintăria.

 

Paleta de culori folosită în amenajarea locuințelor în stil clasic este una caldă, neutră. Culorile caracteristice stilului clasic sunt alb, maro, bej, auriu, portocaliu, căramiziu și galben, nuanțe care adaugă locuinței un aspect cald, primitor, cu note naturale. Dacă trebuie să te decizi asupra culorilor, atunci este important să alegi două, din care una să fie dominantă pentru a nu crea dezechilibru.

Pentru a obține un decor amenajat în stil clasic sunt necesare câteva piese de mobilier clasic și elemente de decor importante, de genul:

 

  • Pentru mobila de living clasică, se folosesc lemnul de esență tare și lemnul rar. Obiectele de mobilier sunt fabricate din lemn de mesteacăn, stejar, mahon, vișin și nuc, de cele mai multe ori sunt închise la culoare, însă există și mixuri deschise la culoare. 
  • În living trebuie să existe zona pentru dinning cu scaune tapițate din piele sau cu material textil de calitate.
  • Pentru perdele, tapițerii și draperii se folosesc materiale de calitate superioară precum catifeaua, brocartul, taftaua, mătasea naturală sau mai nou bumbacul egiptean damascul.
  • Formele elementelor de decor sunt rotunde, sunt delicate, aproape romantice și accentuează ideea de confort. Scaunele sunt tapițate și moi, pernele sunt în straturi multe, iar canapelele sau divanele sunt capitonate.
  • Într-un living clasic găsim mobilier din lemn masiv, în culori calde, mai ales în nuanțele naturale ale lemnului. Se conturează o zonă de relaxare cu o canapea clasică, eventual fotoliu extensibil, o bibliotecă masivă cu detalii sculptate manual, o măsuță de cafea, dar și o multime de obiecte de decor. Pentru iubitorii de cărți, amenajarea casei în stil clasic este ocazia perfectă pentru a le scoate la vedere De obicei, într-un living decorat în stil clasic regăsim și zona de dining cu o masă cu mai multe scaune, eventual jilțuri, pentru mai mult farmec.
  • Piesele de mobilier clasic trebuie să ascundă toată aparatura modernă prezentă în orice casă a zilelor noastre. De aceea, se aleg piese de mobilier care să se potrivească cu televizorul care va sta pe ele sau va fi fixat în perete deasupra, sau în care se poate pune discret sistemul home cinema atunci când nu sunt folosite, pentru a nu deranja echilibrul stilului clasic construit.
  • Alegerea lemnului pentru pardosea este definitorie pentru stilul clasic. Lemnul este durabil și nu se demodează, iar aici tocmai despre asta e vorba. Alte alegeri sunt marmura sau piatra. Culoarea pardoselii trebuie să contrasteze culorii mobilierului.
  • Stilul clasic se regăsește și în plintele sau cornișele decorative de la terminațiile pieselor de mobilier, de multe ori imitații gen coloane încadrează ușile mobilierului.
  • Covoarele de lână, de preferat lucrate manual, sunt preferatele amenajărilor clasice. Trebuie dispuse în centrul încăperii, astfel încât să lase suficient loc pentru a se evidenția și podeaua. Covoarele au rolul de a conferi simetrie și contur și este obligatoriu să aibă un design simplu sau cu motive specifice, discrete, care se repetă și în alte elemente din decorul clasic din living.
  • Amenajarea locuințelor în stil clasic, presupune mare atenție la accesorii. Oglinzi mari, statuete, piese din ceramică sau porțelan, tablouri deosebite, ceasuri cu pendul, candelabre, lămpi de podea sau de masă, rame pentru fotografii, sfeșnice ornamentate, tablouri, vaze, cărți sau diferite obiecte care oferă ambientului un aer aparte, plin de poveste. Elementele decorative trebuie să fie într-un stil și într-o coloristică similară mobilierului.

 

Mobila clasică nu se demodează niciodată

 

Mobila din lemn masiv este cu certitudine o alegere pe termen lung. Tuturor le plac obiectele de mobilier speciale, cu ținută și clasă, fie că sunt scaune, mese, fotolii, dulapuri, comode, sau biblioteci, prezența unui obiect de mobilier clasic este o prezență distinctă în orice amenajare.

 

Definitorie într-o amenajare clasică este păstrarea echilibrului, ordinei și simetriei, dar și alegerea culorilor calde și materialelor naturale. Practic, stilul clasic se dovedește un stil de amenajare atemporal, care nu apune niciodată și care se reinventează mereu. Chiar dacă mobila clasică are un preț mai ridicat, acesta este în concordanță cu valoarea și durata de ei de viață. Un obiect de mobilier din lemn masiv rezistă decenii întregi. Dacă tapițeria unui astfel de obiect de lemn masiv se murdărește sau se deteriorează poate fi înlocuită, iar obiectul își recapătă frumusețea și valoarea. Frumusețea lemnului dăinuie în timp, chiar dacă este ușor zgâriat sau dacă culoarea sau vopseaua se uzează ușor. De multe ori chiar această patină este foarte apreciată de iubitorii stilului clasic.

 

Recondiționarea piselor de mobilier clasic se realizează cu succes și pot oricând să fie readuse la strălucirea și culoarea pe care o aveau atunci când au fost confecționate. Trebuie să recunoaștem că, fie că sunt realizate manual sau cu ajutorul unor tehnologii moderne, obiectele de mobilier clasice își păstrează farmecul și frumusețea incontestabile peste timp. 

 

Mobilierul din lemn masiv nu se demodează niciodată și va fi apreciat mereu de persoanele cărora le plac interioarele elegante, sofisticate și rafinate. Mobilierul de lemn masiv este mereu asociat cu luxul și bunul gust. O piesă de mobilier de lemn are personalitate și distincție.

Alegând acest tip de mobilă nu vei da greș niciodată și vei primi multe aprecieri în privința gusturilor pe care le ai în materie de amenajări interioare.